iWrite for kids

Η δύναμη που κρύβει ένα παιδικό βιβλίο

Ένα παιδικό βιβλίο με έμφαση στα συναισθήματα

Το σποράκι της αυτοπεποίθησης. Η δύναμη που κρύβει ένα παιδικό βιβλίο

Γράφει η Κατερίνα Γκαζγκάζη, µέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΕΣΣΚΕΨΟ) και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου, “Ένα σποράκι, ένα πετραδάκι και το ταξίδι στο φως” (εκδ. iWrite)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να καταφέρουμε οι άνθρωποι; Κάποιοι μπορεί ναι και κάποιοι μπορεί και όχι… Αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι κανείς σας δεν έχει αναρωτηθεί τι μπορεί να κάνει ένα τόσο δα μικρό σποράκι που πρωταγωνιστεί σε ένα παιδικό βιβλίο. Μπορεί άραγε να φτάσει να γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο και να γίνει πρωτοσέλιδο σε ένα πασίγνωστο περιοδικό; Και αν μπορεί ένα τόσο δα μικρό σποράκι να τα καταφέρει, τι μπορεί άραγε να κάνει ένα μικρό παιδί, που και αυτό από ένα σποράκι ξεκινάει. Μέχρι που μπορεί να φτάσει; Το ταξίδι και οι περιπέτειες ενός μικρού σπόρου, οι δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσει για να ανθίσει. Ένα τρυφερό παραμύθι, έμπνευση για μικρούς και μεγάλους.

Ένα παιδικό βιβλίο ψυχικής ενδυνάμωσης που αναδεικνύει όχι τόσο την αφετηρία αλλά τον προορισμό. Αν στο κάτω-κάτω τα κατάφερε ένα μικρό σποράκι γιατί όχι και ένα μικρό παιδί, γιατί όχι και όλοι εμείς;

Γιατί τι χρειάζεται ένα σποράκι για να ανθίσει; Η απάντηση στις σελίδες του παραμυθιού.

Το «Ένα σποράκι ένα πετραδάκι και το ταξίδι στο φως» (εκδ. iWrite) είναι ένα παραμύθι που μιλάει για τα συναισθήματα, για τις εσωτερικές μας δυνάμεις, για την πίστη στον εαυτό μας και τους σημαντικούς άλλους. Ένα παιδικό βιβλίο για το θάρρος, την ελπίδα, για την υπέρβαση των δυσκολιών, την προσπάθεια, το να μην τα παρατάς. Όλα, δηλαδή, όσα χρειάζεται να μάθει και να αναπτύξει ένα παιδί στο δρόμο για την ενηλικίωση και την αυτοπραγμάτωση.

Οι έννοιες της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά: Το παιδικό βιβλίο ως εφαλτήριο 

Στόχος πολλών παραμυθιών είναι να καταφέρουν μέσα από έναν συνήθως μικρό και αδύναμο ήρωα, με τον οποίον ένα παιδί μπορεί να ταυτιστεί, να υπερβεί μια ή πολλές δυσκολίες. Χρειάζεται επίσης ένας μαγικός ή λιγότερο μαγικός βοηθός, που όλοι χρειαζόμαστε, να δίνει την ελπίδα ότι δεν είμαστε μόνοι. Επιλογικά ένα καλό τέλος, που γεννάει την ελπίδα και την πίστη ότι όλα μπορούν να έχουν μία αίσια κατάληξη. Η προσωπική προσπάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να περνάει το μήνυμα της ατομικής προσπάθειας και ευθύνης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα «συστατικά» για ένα καλό παιδικό βιβλίο που συμβάλλει, με ένα όχι διδακτικό αλλά χαρούμενο τρόπο, να περάσουν σημαντικά και απαραίτητα μηνύματα ζωής, σε μια εποχή που ο άλλος είναι ο εχθρός, που το τυχαίο, η αποποίηση ευθυνών και η αποδυνάμωση της προσωπικής προσπάθειας είναι το σύνηθες.

Όταν όμως τα παραπάνω είναι τα συνηθισμένα, πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης στην παιδική ηλικία; Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση αναφέρονται στην αντίληψη του παιδιού για τον εαυτό. Η αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση, η πίστη, στις δυνατότητες του παιδιού να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση. Από την άλλη, η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην αξία που αυτό αποδίδει στον εαυτό του. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την καλή ψυχική υγεία του παιδιού και την επίτευξη των στόχων του.

Κάθε παιδί γεννιέται με αυταξία και αυτοαποδοχή, με μια αίσθηση παντοδυναμίας. Ο τρόπος που θα περάσει από αυτή την αίσθηση στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με ασφάλεια, έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι μια δυναμική διαδικασία που ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ένα καλό παιδικό βιβλίο λοιπόν, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην ενίσχυση αυτών των συναισθημάτων και εν τέλει να δώσει το έναυσμα για μια υγιή ζωή.

Ανακαλύψτε τον κόσμο του παιδικού βιβλίου από τις εκδόσεις iWrite!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *