Επιλογή Σελίδας

Όλοι αξίζουμε την αγάπη και την αποδοχή

Δεκ 23, 2020 | iWrite-Blog, Κριτικές

“Το Φασουλοδοχειο του Αστροναύτη”, της Ελισάβετ Κρίπα

Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο για παιδιά και όχι μόνο.
Η συγγραφέας, στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα και με τον δικό της μοναδικό αφηγηματικό τρόπο, μας βάζει, κυριολεκτικά στα “παπούτσια” του μικρού ήρωα του βιβλίου, του Βασίλη.
Μαθητής της Γ’ τάξης Δημοτικού, ο Βασίλης έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικης Προσοχής – Υπερκινητικοτητας).
Έτσι ονομάζεται η συστηματική συμπεριφορά που απαντάται συχνά κατά την παιδική ηλικία, ορίζεται ως διαταραχή και ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή.
Η συμπεριφορά του Βασίλη στο σχολείο, τον εκθέτει σε απαξιωτικους χαρακτηρισμούς όπως τεμπέλης, αγενής, σε αρνητικά φορτισμένα επίθετα και απειλές.
Η συμπεριφορά του δυσκολεύει τη μητέρα του, την οποία καλούν συχνά οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, για να της εκφράσουν παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους. Δυσκολεύει επίσης τους ίδιους τους δασκάλους του, που συνεχώς τον τιμωρούν και τον επιπλήττουν γιατί πετάγεται χωρίς να σκέφτεται τι θα πει και χωρίς να περιμένει τη σειρά του ή επειδή φλυαρεί, ενοχλεί τους συμμαθητές του, δεν προσέχει στο μάθημα, ονειροπολεί, στριφογυριζει συνεχώς στο θρανίο του.
Μερικές φορές, ο Βασίλης περιθωριοποιείται από τους συμμαθητές του, που τον θεωρούν ενοχλητικό και τον αποφεύγουν.
Η στάση του προβληματίζει και τον ίδιο, σαν να συγκρούονται ο καλός και ο κακός του εαυτός. Συχνά δεν μπορεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά του, βιώνει δύσκολα συναισθήματα, άγχος, φόβο, μοναξιά, που τον κρατούν αϋπνο πολλές φορές τα βράδια.
Αγαπημένα του πρόσωπα ο παππούς του και η καινούρια του δασκάλα, η κυρία Μυρτώ.
Απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές με τους παππούδες του, που τον αγαπούν και τον ενθαρρύνουν και βρίσκει αγαπημένες δραστηριότητες κοντά τους, όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και το ψάρεμα που τον χαλαρώνουν και τον ευχαριστούν.
Ο παππούς του είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός και συμβάλλει καθοριστικά στην αυτοεκτίμησή του..
Πώς θα τον αντιμετωπίσει όμως η καινούρια του δασκάλα; Πώς θα αξιοποιήσει την εξυπνάδα, το χιούμορ, την υπομονή και την ευελιξία στις διδακτικές της μεθόδους και στρατηγικές ώστε να αναδείξει τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού; Πώς θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών της για μάθηση, δίνοντας τους κίνητρα, σεβόμενη την προσωπικότητα του καθενός καθώς και τη διαφορετικότητα του; Πώς θα βοηθήσει τον Βασίλη να βρει το δρόμο του προς την αυτοεκτίμηση, την επικοινωνία και τη φιλία;
Αντί για κριτική, τιμωρίες, ταπείνωση, προσβολές, λόγια που πληγώνουν, υποβιβάζουν και μειώνουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου, μήπως, τελικά, η γνώση και η αγάπη μπορούν να κάνουν θαύματα;
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, όχι μόνο για παιδιά αλλά για όλους. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί, με ταλέντα και ικανότητες. Γιατί όλοι αξίζουμε την αγάπη και την αποδοχή.
 
Άννα Χαραλαμπιδου
Παιδαγωγός,
Συστημική οικογενειακή και ενεργειακή θεραπεύτρια
 
Δείτε το βιβλίο εδώ

Pin It on Pinterest

Share This
X