Επιλογή Σελίδας

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής στην Αθήνα!

η τέχνη της συγγραφής, σε απλά και κατανοητά βήματα...

Εργαστήρι Συγγραφής
Scripta Manent στο iWrite

 

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής στα γραφεία του iWrite στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στον “Οίκο του Συγγραφέα” του iWrite στην Αθήνα (Κωλέττη 15, Εξάρχεια)!

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:
τηλ. 21 10 12 6900 | email. [email protected]
τηλ. 6955 933 457 | www.scriptaworkshop.gr

Στο «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Scripta Manent» πιστεύουμε πως κάθε συγγραφέας είναι μοναδικός, γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα ευέλικτο πρόγραμμα μαθημάτων που προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες των σπουδαστών μας, ώστε μετά το πέρας των μαθημάτων να μπορούν να σταθούν με θάρρος και με αυτοπεποίθηση στον εκδοτικό χώρο.

Επειδή… τα γραπτά μένουν.

Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε δύο σεμιναριακούς κύκλους (βασικός και προχωρημένος). Ο βασικός κύκλος παρέχει στους σπουδαστές θεμελιώδεις γνώσεις για το στήσιμο και τη συγγραφή μιας ιστορίας, την ορθή χρήση της γλώσσας και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, καθώς και συμπληρωματικά εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα στα πρώτα τους βήματα στον λογοτεχνικό κόσμο. Όσοι σπουδαστές επιθυμούν να συνεχίσουν στον προχωρημένο κύκλο θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντά τους, αλλά και να συμμετάσχουν στην έκδοση ενός συλλογικού έργου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις iWrite.

Μαζί μας θα μάθετε:

 • Πώς να δημιουργήσετε ζωντανούς χαρακτήρες.
 • Πώς να στήσετε ένα μυθιστόρημα από την αρχή μέχρι το τέλος.
 • Τεχνικές αφήγησης που θα αναδείξουν τις ιστορίες σας.
 • Tips και μυστικά που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που γράφετε.
 • Γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, βασικές γνώσεις επιμέλειας κειμένου και συχνά λάθη.

Χαρακτηριστικά του εργαστηρίου μας:

 • Πολυετή εμπειρία με νέους συγγραφείς.
 • Ανακάλυψη του προσωπικού στιλ.
 • Αναζήτηση και ανάπτυξη του λογοτεχνικού είδους που ταιριάζει στον κάθε σπουδαστή.
 • Εκμάθηση μέσα από τα παραδείγματα γνωστών συγγραφέων.
 • Ασκήσεις πρόκλησης της έμπνευσης και δοκιμή διαφόρων στιλ γραφής.
 • Γνωριμία και προετοιμασία για την είσοδο στον εκδοτικό χώρο.

* Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με άτομα του χώρου: συγγραφείς, εκδότες κ.λπ., έτσι ώστε να θέσουν αυτοπροσώπως τις ερωτήσεις τους.

** Μετά το πέρας του βασικού κύκλου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Διάρκεια Μαθημάτων & Κόστος Συμμετοχής

Έναρξη μαθημάτων: 19 Νοεμβρίου
Πλήρες πρόγραμμα (βασικός και προχωρημένος κύκλος): 10 μαθήματα (30 ώρες).
Κόστος κύκλου: 240 ευρώ (ή 200 ευρώ για φοιτητές και ανέργους)

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στα γραφεία των εκδόσεων Πηγή – iWrite στην Αθήνα (Κωλέττη 15 & Εμ. Μπενάκη, 1ος όροφος, Εξάρχεια).

Εγγραφές μέχρι τις 15 Νοεμβρίου – oι θέσεις είναι περιορισμένες!

Πληροφορίες & εγγραφές:
695 593 3457 (Εισηγήτριες)
21 10 12 6900 (Εκδόσεις Πηγή – iWrite)
Και στο email: [email protected]

* Για κατοίκους εκτός Αθηνών, υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Γνωρίστε τις εισηγήτριες
Αγγελίνα Παπαδημητρίου

 

Γεννήθηκε ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1990 στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Έκτοτε κατοικεί ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη, μην μπορώντας να αποχωριστεί κανένα τους σαν μια σύγχρονη Περσεφόνη. Σπούδασε Παιδαγωγική στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Ανήσυχη φύση από μικρή δεν αρκούνταν μόνο σε μία κατεύθυνση: μέχρι στιγμής έχει ασχοληθεί με το διαδικτυακό ραδιόφωνο, τη δημιουργία ιστοσελίδων, την κριτική βιβλίων και ταινιών, καθώς και την επιμέλεια μυθιστορημάτων, αφού ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια στις εκδόσεις Πατάκη. Λατρεύει τη λογοτεχνία στο σύνολό της, το σινεμά και τα παιχνίδια στρατηγικής, όπως και κάθε τι που έχει να κάνει με τη φαντασία. Είναι επίσης μία από τις δημιουργούς και διαχειρίστριες του λογοτεχνικού blog Moonlight Tales, στο οποίο συμμετέχει με συγγραφικά άρθρα, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ είναι και υπεύθυνη συντονισμού του τμήματος επιμέλειας και δημιουργίας εξωφύλλων.

Το Scripta Manent ήρθε να συμπληρώσει αυτή τη λίστα γιατί ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις της πάνω στη συγγραφή, τη φιλολογία και την επιμέλεια με άτομα που έχουν την ίδια αγάπη με εκείνη.

Μαρία Μουστοπούλου

Η Μαρία Μουστοπούλου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1992 στην Αθήνα, με τη μισή της σκούφια να κρατά από το Κάιρο της Αιγύπτου. Μπορεί να μην είδε ποτέ τις πυραμίδες από κοντά, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ταξιδεύοντας σε φανταστικούς κόσμους, που η ίδια έπλαθε, ώσπου αποφάσισε να αναζητήσει συνταξιδιώτες.

Φοίτησε στο τμήμα θεατρικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τον χορό και έπειτα με το θέατρο, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συντονίστρια ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, ενώ πέρα από το σανίδι αποπειράθηκε να βασανίσει τον κόσμο και ως παραγωγός διαδικτυακού ραδιοφώνου. Ώσπου από όλες τις τέχνες, τελικά, την κέρδισε η λογοτεχνία.

Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Tabula Rasa», καθώς και σεμινάρια «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» στη σχολή των εκδόσεων Πατάκη. Εργάστηκε ως επιμελήτρια για λογαριασμό των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. Είναι διαχειρίστρια του λογοτεχνικού blog Moonlight Tales (moonlightaless.blogspot.gr), όπου ασχολείται με την επιμέλεια κειμένων, ενώ εκτός από τα διηγήματα και τις ιστορίες της, θα βρείτε την υπογραφή της και σε συγγραφικά άρθρα.

Τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου».

Μήνυμα εισηγητριών
«Το Scripta Manent δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο: από την ανάγκη μας να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τη συγγραφή τις εμπειρίες μας. Λένε ότι όταν αποκτάς κάτι καλό, δεν πρέπει να το κρατάς για τον εαυτό σου και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούριους συγγραφείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που ήδη αγαπούν τη συγκεκριμένη τέχνη να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω στον ανηφορικό αυτό δρόμο.
Η συγγραφή είναι έκφραση και είναι κακό να την κρατάμε κλειδωμένη. Μέσα από τη διδακτική ύλη του σεμιναρίου μας θα προσπαθήσουμε να ελευθερώσουμε το λογοτεχνικό πλασματάκι που υποφώσκει μέσα σε κάθε συγγραφέα και να του δείξουμε τον δρόμο προς τη συγγραφική πραγμάτωσή του. Η συγγραφή είναι τέχνη, και όπως κάθε τέχνη, έτσι κι αυτή χρειάζεται ταλέντο και άσκηση. Εσείς βάζετε το πρώτο κι εμείς το δεύτερο…» – Αγγελίνα Παπαδημητρίου

 

«Η συγγραφή είναι η πιο προσιτή τέχνη, καθώς μας διδάσκουν το βασικό της εργαλείο, τη γλώσσα, από τα πρώτα στάδια της ζωής μας. Μέσα από το Moonlight Tales ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους –διαφόρων ηλικιών– που επιθυμούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από τη γραφή. Έτσι, αναπόφευκτα γνωρίζουμε όλους τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που συναντούν σε αυτήν τους την προσπάθεια. Γιατί η συγγραφή είναι κάτι παραπάνω από μερικές λέξεις στη σειρά: είναι η τέχνη του γραπτού λόγου και έχει και αυτός τους κανόνες του.
Αν μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά τον λόγο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενα που θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον κόσμο. Αν συνδυάσουμε αυτή την ικανότητα με λίγη φαντασία, τότε δημιουργούμε λογοτεχνία. Τότε… μπορούμε να κάνουμε θαύματα.» – Μαρία Μουστοπούλου

“Το Scripta Manent δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο: από την ανάγκη μας να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τη συγγραφή τις εμπειρίες μας. Λένε ότι όταν αποκτάς κάτι καλό, δεν πρέπει να το κρατάς για τον εαυτό σου και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε”.

Αγγελίνα Παπαδημητρίου

Εισηγήτρια σεμιναρίων, φιλόλογος - επιμελήτρια, Moonlight Tales

“Εστιάζουμε στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη του προσωπικού στιλ του κάθε σπουδαστή, ώστε μετά το πέρας των μαθημάτων να είναι έτοιμος να σταθεί με θάρρος και με αυτοπεποίθηση στον εκδοτικό χώρο!”

“Η συγγραφή είναι κάτι παραπάνω από μερικές λέξεις στη σειρά: είναι η τέχνη του γραπτού λόγου και έχει και αυτός τους κανόνες του. Αν μάθουμε να χειριζόμαστε σωστά τον λόγο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενα που θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον κόσμο”.

Μαρία Μουστοπούλου

Εισηγήτρια σεμιναρίων, συγγραφέας - επιμελήτρια, Εκδόσεις iWrite - Εκδόσεις Πηγή

Pin It on Pinterest

Share This
X