Επιλογή Σελίδας

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής στη Θεσσαλονίκη!

η τέχνη της συγγραφής, σε απλά και κατανοητά βήματα...

Εργαστήρι Συγγραφής
Imaginarium στο iWrite

Το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium λειτουργεί από το 2014 στον Οίκο των Συγγραφέων των Εκδόσεων Πηγή και iWrite.gr στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέσω Skype ηλεκτρονικών τμημάτων.

Η δημιουργός και διδάσκουσα, Ευλαμπία Τσιρέλη (συγγραφέας), έχει οργανώσει ένα ολοκληρωμένο εξάμηνο πρόγραμμα μελέτης και πρακτικής άσκησης στη Λογοτεχνία, αλλά και επιμέλειας κειμένου.

Με μια καινοτόμο μέθοδο που συνδυάζει τις παραδοσιακές φόρμες της Δημιουργικής Γραφής, αλλά και τον πειραματισμό στη Φαντασία, το Imaginarium οπλίζει τον ενδιαφερόμενο με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ξεκινήσει μια συγγραφική καριέρα υπεύθυνα, με κατάρτιση και αυθεντικότητα.

Οι απόφοιτοι συμμετέχουν στην ετήσια ανθολογία διηγημάτων του Imaginarium από τις Εκδόσεις IWrite. Επίσης, λαμβάνουν αναμνηστικό δίπλωμα και απολαμβάνουν εκδοτικά προνόμια για το ξεκίνημά τους ως νέοι συγγραφείς.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:
τηλ. 2311 27 28 03 | email. info@iWrite.gr
τηλ. 6981 331 350 | email. evlampia.tsireli@gmail.com

Σε αυτά τα εργαστήρια συγγραφής:

  1. Θα ερευνήσουμε και θα μελετήσουμε τρόπους μετουσίωσης της πραγματικότητας/καθημερινότητας και των βιωμάτων μας σε λογοτέχνημα.
  2. Θα διδαχτούμε και θα πειραματιστούμε πάνω σε βασικές τεχνικές συγγραφής με ειδικές ασκήσεις μέσα στην τάξη.
  3. Μέσα από επιλεγμένα κείμενα διάσημων συγγραφέων, θα ανακαλύψουμε αφηγηματικές τεχνικές, καθώς και τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο να ξεχωρίζει.
  4. Θα μάθουμε να διορθώνουμε μόνοι μας το κείμενό μας και να παράγουμε ένα άρτιο γραμματικά, εκφραστικά και συντακτικά κείμενο.

Μέθοδοι:

• Θεωρία και εφαρμογή τεχνικών γραφής μέσα στην τάξη
• Πρόκληση έμπνευσης με ειδικές ασκήσεις
• Χρήση προτζέκτορα
• Σημειωματάριο
• Προβολή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
• Λογοτεχνικά παιχνίδια
• Επιμέλεια κειμένου
• Εξατομικευμένη βοήθεια για κάθε σπουδαστή
• Ομιλίες και δωρεάν σεμινάρια από μέλη της δημιουργικής ομάδας του iWrite.gr και συνεργάτες του Εκδοτικού Ομίλου Πηγή
• Βραδιές ανάγνωσης για να αποκτήσει ο συγγραφέας επαφή με το κοινό και να μοιραστεί τα κείμενά του.

Διδακτέα Ύλη:

• Τι διακρίνει έναν καλό συγγραφέα;
• Τι είναι Λογοτεχνία;
• Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αρχάριος συγγραφέας και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε;
• Τι είναι η έμπνευση και πώς μπορούμε να την προκαλέσουμε;
• Ασκήσεις Φαντασίας.
• Διήγημα και Μυθιστόρημα: Δομή, χαρακτηριστικά, διαφορές.
• Τα είδη του συγγραφικού ύφους. Βρείτε το προσωπικό σας στυλ γραφής και καλλιεργήστε το.
• Η τέχνη της Περιγραφής.
• Δομή βιβλίου. Πειθαρχία, Πλάνο, Οργάνωση.
• Βασικά είδη της Λογοτεχνίας του Φανταστικού (Τρόμος, Φαντασία, Επιστημονική Φαντασία, Μαγικός ρεαλισμός, Ονειρική Λογοτεχνία, Αστυνομικό-Μυστήριο, Παραμύθι). Η ιστορία και η εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, χαρακτηριστικά, κυριότεροι εκφραστές, προτεινόμενα αναγνώσματα.
• Πρακτικές λογοτεχνικές ασκήσεις μέσα στην τάξη και εργασίες για το σπίτι.
• Βασικές αρχές επιμέλειας κειμένου.
• Σεμινάριο έκδοσης από τους ειδικούς των εκδόσεων iWrite.gr.
• Βραδιές αφήγησης.

Εισηγήτρια , η συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη.

Διάρκεια Μαθημάτων & Κόστος Συμμετοχής
Διάρκεια προγράμματος: 6 μήνες

Συχνότητα συναντήσεων: 2 ώρες την εβδομάδα

Το κόστος των εργαστηρίων είναι 40 ευρώ (+Φ.Π.Α.) για κάθε μήνα. Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει 8 ώρες εργαστηρίων. Οι συναντήσεις είναι δίωρες και γίνονται μια φορά την εβδομάδα στα γραφεία των εκδόσεων, Φιλίππου 49, Κέντρο, Θεσσαλονίκη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως στα τηλέφωνα 6981 331 350 (εισηγήτρια) & 2311 27 28 03 (δημιουργική ομάδα iWrite) ή στα emails evlabia_tsireli@yahoo.gr (εισηγήτρια) & info@iWrite.gr (δημιουργική ομάδα iWrite).

Μαθημάτα Προχωρημένων (Advanced Imaginarium)
Έπειτα από απαίτηση των ίδιων των μαθητών της οικογένειας των εργαστηρίων μας, μετά την φοίτηση στο πρώτο εξάμηνο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε ένα τμήμα “Ιmaginarium advanced”, που θα παρέχει γνώση σε πιο εξειδικευμένα θέματα συγγραφής, πιο σύνθετες ασκήσεις, μεγαλύτερες προσδοκίες και ολοκλήρωση του συγγραφικού προφίλ του κάθε μαθητή.

 

 

Γνωρίστε την εισηγήτρια

Μάθετε περισσότερα για την συγγραφέα-εισηγήτρια:

Εντυπώσεις σπουδαστών!
Διαβάστε μερικές από τις εντυπώσεις σπουδαστών:

«Αυτά τα μαθήματα με βοήθησαν να τολμήσω να γράφω». Μ.Σ.

«Νιώθω πως έχω περισσότερα εφόδια και εργαλεία να αναπτύξω την γραφή μου και να επεκτείνω τη φαντασία μου». Ε.Μ.

«Έμαθα καινούργια πράγματα, να γράφω πιο σωστά, να δέχομαι κριτική και να βελτιώνομαι. Έκανα καινούργιους φίλους, έμαθα να δουλεύω τα όνειρα σε κείμενα… και πολλά πολλά ακόμη. Το σημαντικότερο είναι πως απέκτησα μια οικογένεια». Μ.Μ.

«Νιώθω σα να βρίσκομαι σπίτι μου. Εκεί μέσα μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, χωρίς να φοβάμαι». Μ.Μ.

«Μ’ αρέσουν πολύ οι ασκήσεις που κάνουμε. Βοηθούν πολύ. Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που κάνει το μάθημα η κυρία Ευλαμπία Τσιρέλη διότι νιώθω πολύ άνετα μέσα στο μάθημα και αυτό με βοηθά στο να εκφράζομαι καλύτερα. Είναι πολύ αναλυτική και έχει πολύ πλούσιο υλικό». Σ.Ι.

«Περισσότερο απ’ όλα μου αρέσει η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η ανταλλαγή ιδεών, η κατάθεση ονείρων και διηγήσεων μεταξύ μας. Επίσης η διδασκαλία που γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε, ενώ καλύπτει τα πάντα, κάθε φορά θέλουμε ακόμα περισσότερα!» Λ.Τ.

«Πριν ξεκινήσω υπήρχε μια «αταξία» στα γραπτά μου, πράγμα που δεν υπάρχει τώρα. Ρ.Μ.»

«Με έμαθε να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, να εμβαθύνω διαβάζοντας ένα κείμενο, να μπορώ να εκφράζομαι λογοτεχνικά. Έμαθα και πολλά πρακτικά θέματα π.χ. πώς να γράψω ένα παραμύθι, ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας ιστορίας τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας». Μ.Σ.

«To κόστος ήταν ένας ακόμη λόγος που επέλεξα τα εργαστήρια γιατί τα θεωρώ πολύ οικονομικά. Ειδικά όταν ξεκινήσαμε και είδα την Ευλαμπία και την δουλειά που κάνει κατάλαβα ότι ήταν πάρα πολύ οικονομικά». Μ.Β.

«Είναι πολύ καλή η δουλειά που γίνεται εδώ. Έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση του γραπτού λόγου. Θέματα που μου φαίνονταν δύσκολα , τώρα είναι πολύ βατά και κατανοητά. Μπορώ και γράφω, ως ένα βαθμό, όπως θα ήθελα να διαβάζω. Ευχαριστώ!» Ε.Μ.

«Κάνοντας τις ασκήσεις, όχι μόνο βελτιώθηκε ο τρόπος γραφής, αλλά και το λεξιλόγιο έχει γίνει πιο πλούσιο». Α.Β.

«Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτρια μας Ευλαμπία Τσιρέλη για το ενδιαφέρον μάθημα! Μου αρέσει όλο το σχέδιο μαθήματος είναι αυθόρμητο, ενδιαφέρον και διασκεδαστικό». Μ.Σ.

«Μέσα από τις ασκήσεις βλέπω τα λάθη μου και τις δυσκολίες μου και μπορώ να τις επεξεργαστώ πιο εύκολα. Επίσης έτσι συγκρατώ και την θεωρία γιατί την εφαρμόζω άμεσα και βλέπω πως χρησιμεύει» Μ.Β.

«Μου αρέσει παρά πολύ που είμαστε μια ομάδα δεμένη μεταξύ της και έχουμε κοινά ενδιαφέροντα (λογοτεχνία) λειτουργούμε σε κλίμα αλληλοσεβασμού και ακούμε ο ένας τον άλλον προωθείται η συλλογική δράση και όχι η ατομική. Επίσης η Ευλαμπία Τσιρέλη δείχνει το μέγιστο ενδιαφέρον για εμάς και προσπαθεί να μας βοηθήσει». Ρ.Μ.

“Στο ονειρεμένο ταξίδι της προσπάθειας συγγραφής ενός βιβλίου ή ενός διηγήματος, πολλές φορές σκοντάφτουμε στις ίδιες και ίδιες δυσκολίες. Η έμπνευση μάς εγκαταλείπει, η ιστορία μας έχει γίνει πολύ σύνθετη και είναι αδύνατον να προχωρήσουμε, στερεύουμε από ιδέες, η ιστορία ξαφνικά ανατρέπεται και χάνουμε τον έλεγχο οδηγούμενοι στο να τα παρατήσουμε, μια νέα ιδέα κερδίζει το μυαλό μας και παρατάμε την παλιά και τόσα άλλα που είναι κοινό γνώρισμα όλων των υποψηφίων συγγραφέων.

Φίλοι μου το ταλέντο είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό. Η συγγραφή ενός βιβλίου αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί πολλή πειθαρχία και οργάνωση. Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας, μέχρι την ολοκλήρωση μια άρτιας ιστορίας, όχι μόνο από θέμα δομής της υπόθεσης, αλλά και από θέμα σωστού χειρισμού του λόγου, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος. Είναι πολύ σημαντικό, το κείμενό μας να είναι σωστό γραμματικά, συντακτικά και εκφραστικά, με σωστή στίξη και όμορφη εμφάνιση/μορφολογία. Η συγγραφή, όπως όλες οι τέχνες, χρειάζονται πολλή δουλειά, υπομονή κι επιμονή.

Στο εργαστήρι “Imaginarium” έχω δημιουργήσει μια ανώδυνη, ευχάριστη και πρακτική μέθοδο πειραματισμού στη λογοτεχνία που σταδιακά θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που δεν σας αφήνουν να απολαύσετε την υπέροχη διαδικασία της συγγραφής ενός βιβλίου, να νιώσετε σίγουροι για τον εαυτό σας και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Ήδη αρκετοί από τους μαθητές του εργαστηρίου έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τους εκδοτικά βήματα και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος.

Στην οικογένειά μας θα νιώσετε μεγάλη οικειότητα και θα γνωρίσετε ανθρώπους ομόψυχους που αγαπούν τα ίδια πράγματα με εσάς. Θα διασκεδάσουμε, θα γίνουμε φίλοι, μα πάνω από όλα, θα μάθουμε τι σημαίνει «ποιοτική λογοτεχνία», πώς να σεβόμαστε τους αναγνώστες μας και πώς να αναδεικνύουμε σωστά το ταλέντο μας. Στο «imaginarium» δεν θα μάθετε πώς θα γίνετε πλούσιοι συγγραφείς, αλλά θα μάθετε πώς να γίνετε σωστοί συγγραφείς. Το μόνο που χρειάζεται, είναι αγάπη για το γράψιμο, δίψα για γνώση και διάθεση για πολλή δουλειά! Σας περιμένουμε!”

Ευλαμπία Τσιρέλη

Εισηγήτρια σεμιναρίων, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Εκδόσεις iWrite

“Με το πέρας των μαθημάτων, όλοι οι σπουδαστές λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και συμμετέχουν σε ανθολογία διηγημάτων από τις εκδόσεις iWrite!”

“Στην οικογένειά μας θα νιώσετε μεγάλη οικειότητα και θα γνωρίσετε ανθρώπους ομόψυχους που αγαπούν τα ίδια πράγματα με εσάς. Θα διασκεδάσουμε, θα γίνουμε φίλοι, μα πάνω από όλα, θα μάθουμε τι σημαίνει «ποιοτική λογοτεχνία», πώς να σεβόμαστε τους αναγνώστες μας και πώς να αναδεικνύουμε σωστά το ταλέντο μας.”
Ευλαμπία Τσιρέλη

Εισηγήτρια σεμιναρίων, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Εκδόσεις iWrite

Pin It on Pinterest

Share This
X