Επιλογή Σελίδας

Διαγωνισμοί - Ανοικτό Κάλεσμα!

έμπρακτη στήριξη του iWrite στην κοινότητα των συγγραφέων!

Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο

Διαγωνισμός διηγήματος φανταστικής λογοτεχνίας

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων (12/12/2018)

Μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές των εκδόσεών μας, τα τελευταία χρόνια, στα events του Fantasticon και της Fantasmagoria, αλλά και των σχετικών συλλογικών έργων που κυκλοφορήσαμε μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και ειδικών συνεργασιών (βλ. “Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς”, “Ζόμπι στην Ελλάδα”, “Εφιαλτικές Ιστορίες”, “Ιστορίες του ανάμεσα” κ.α), αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στις κινήσεις έμπρακτης στήριξης της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στη χώρα μας, με τη διενέργεια του Διαγωνισμού «Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο» (ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018).

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την έκδοση του τόμου που προέκυψε. Έως τότε, ανακοινώνουμε τους διακριθέντες συγγραφείς, τα διηγήματα των οποίων περιλαμβάνονται στην επικείμενη έκδοση, όπως διακρίθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή.

Η λίστα με τα διακριθέντα διηγήματα – συγγραφείς που εμφανίζεται παρακάτω είναι με αλφαβητική σειρά. Οι τρεις μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην παρουσίαση του βιβλίου!

Στον συλλογικό τόμο, λοιπόν, θα βρείτε κείμενα των:

1. Χρύσα Αναστασίου, Τιμή

2. Κωνσταντίνος ΑναστασόπουλοςΟ πάτερ Ονούφριος και η φώτιση του Κωνσταντίνου

3. Παρασκευή-Χριστίνα ΑντωνίουΑυτοκράτειρα Κλαυδία

4. Αθανάσιος ΓερακόπουλοςΜατωμένες ευκαιρίες, κρυφά πρόσωπα

5. Δημήτρης ΓιαννόπουλοςΈξι δάχτυλα 

6. Σοφία ΓκρέκαΧρυσός και στάχτη 

7. Μάξιμος Δεληράχης9 Δεκεμβρίου

8. Βασίλης ΔερμεντζόγλουΤο νησί του τρόμου

9. Ευαγγελία ΔουργούτηΑνατροπή 

10. Χαράλαμπος ΔρουκόπουλοςΦόνος στο παλάτι

11. Άρτεμις ΖαχαράκηΣε δύο μονοπάτια

12. Ευθύμης ΙωαννίδηςΚωνσταντίνος II

13. Βύρωνας-Φραγκίσκος ΚανάκηςΣτέμματα τιμής  

14. Ξενοφών Καλογερόπουλος, Τα Ανδρονίκεια στέφανα 

15. Ιωάννης-Πέτρος ΚαπερναράκοςΕλέω τίνος Θεού; 

16. Ηλίας Καρπώνης, Η καταδίκη των Δρακούλ

17. Αντώνης Κατσαρός902 μ.Χ. 

18. Μαρία ΚοσμανίδουΠιόνια στην εξουσία

19. Κατερίνα ΚρυστάλληΘεόδωρος ο Σκληρός

20. Έρση Λάβαρη, Κι έπειτα, τίποτα

21. Λεωνίδας-Βασίλειος ΜανιάτηςΤο πέρασμα των αγγέλων

22. Στυλιανός ΜαρμελούδηςΗ τρίτη ευχή

23. Φώτης ΜηκερόζηςΗ πύλη των δαιμόνων

24. Νένα ΜπούραΟ νόθος 

25. Γιάννης ΠαναγιώτουΛύκαινα σε γυναικωνίτη

26. Δήμητρα ΠαπαναστασοπούλουΤο μαγικό φυλαχτό

27. Βασιλική ΠαρασκευουλάκουΗ συνωμοσία του Νυμφαίου

28. Χρήστος ΠασσαλίδηςΜιχαήλ Β’

29. Ράνια ΤαλαδιανούΟ λυγμός της Θεοδώρας

30. Βασιλική ΧαλιαμπάλιαΠαιδικό παιχνίδι

Η κυκλοφορία του συλλογικού τόμου αναμένεται τον Απρίλιο του 2019!

 

Προκήρυξη διαγωνισμού (έχει παρέλθει το deadline συμμετοχής)

Μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές των εκδόσεών μας, τα τελευταία χρόνια, στα events του Fantasticon και της Fantasmagoria, αλλά και των σχετικών συλλογικών έργων που κυκλοφορήσαμε μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και ειδικών συνεργασιών (βλ. “Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς”, “Ζόμπι στην Ελλάδα”, “Εφιαλτικές Ιστορίες”, “Ιστορίες του ανάμεσα” κ.α), αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στις κινήσεις έμπρακτης στήριξης της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω γνωριμίας μας με τους αναγνώστες του συγκεκριμένου λογοτεχνικού πεδίου, αλλά και της διάθεσής μας για την ανάδειξη νέων συγγραφικών ταλέντων και πρωτότυπων σεναρίων, ανακοινώνουμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο.

Είναι γεγονός πώς η σειρά Game of Thrones (ελλ. μτφ. “Παιχνίδι του Στέμματος”), αποτελεί κατά την τρέχουσα δεκαετία ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο, έχοντας κερδίσει εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια, τα ομώνυμα βιβλία του George R.R. Martin, είχαν ξεκινήσει την κυκλοφορία τους αρκετά χρόνια πριν, το 1996, έλκοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών της λογοτεχνίας του Φανταστικού.
Στις εκδόσεις iWrite, αποπειραθήκαμε να μεταφέρουμε στο πεδίο της Ιστορίας τα γεγονότα, τις καταστάσεις, αλλά και τη γενικότερη ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, κυνήγι για εξουσία, αυτοκρατορικές γραμμές αίματος, δολοφονίες, συνωμοσίες, κρυφοί έρωτες, ευνούχοι…
Η επιτροπή μας δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να καταλήξει σε μία λέξη: Βυζάντιο! Η Βυζαντινή αυτοκρατορία (ή αλλιώς Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία) υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι απαρχές της τοποθετούνται το 330, όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εγκαινίασε την Κωνσταντινούπολη ως την πρωτεύουσα του νέου του κράτους, ενώ η οριστική της πτώση ήρθε κατά το 1453, με την άλωση της Πόλης.
Από τις πρώτες δεκαετίες της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, οι Έλληνες λόγιοι ήρθαν αντιμέτωποι με ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, που ταλανίζουν ακόμη τους σύγχρονους στοχαστές. Αποτέλεσε το Βυζάντιο φυσική συνέχεια του αρχαίου ελληνικού κόσμου; Ποια η σχέση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την έννοια της ελληνικότητας;
Αυτή εδώ η προσπάθεια δεν έχει σκοπό να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα (δεν πρόκειται άλλωστε για μία ιστορική πραγματεία). Αναγνωρίζουμε, όμως, πώς ως νεοέλληνες, αποτελούμε -σε ιδιοσυγκρασιακό επίπεδο- περισσότερο μία συνέχεια της Βυζαντινής κοινωνίας, παρά απ’ ευθείας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, κάτι που αντανακλάται στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας διαχρονικά.
Το γεγονός αυτό δίνει στους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να πλάσουν, με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με άλλους λαούς, φανταστικούς κόσμους οι οποίοι βρίσκονται από άποψη περιεχομένου και αισθητικής πολύ κοντά στον κόσμο του Martin, προσθέτοντας, φυσικά, και τις δικές τους προσωπικές πινελιές.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς του Φανταστικού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.000 με 2.500 λέξεων) με φόντο μια φανταστική ιστορία συνωμοσιών και δολοπλοκίας από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, δίχως να αποκλείεται η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου ή μυθικών πλασμάτων σε αυτή.

Για τις Εκδόσεις Πηγή και iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πεδίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Επιθυμούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την Ιστορία, τη λαογραφία, τη φαντασία τις ιδιαίτερες κοσμοθεωρητικές μας αντιλήψεις και τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει, είτε ζούμε στα αστικά κέντρα, είτε στην επαρχία.
Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο 2018 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

Από τα διηγήματα που θα συγκεντρωθούν θα επιλέξουμε εκείνα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και θα συμμετάσχουν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις iWrite ([email protected] | 2311 27 28 03 ή 21 10 12 6900).

Βραβεία Διαγωνισμού
Πρώτο βραβείο: Έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις iWrite.

Όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης ή όχι, θα λάβουν ειδική υποτροφία από τις Eκδόσεις iWrite της τάξεως του 20% για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης του έργου τους.

Τέλος, θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι διάκρισης στα 3 πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν.

Όροι συμμετοχής
  • Τα διηγήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
  • Τα διηγήματα θα πρέπει να έχουν τίτλο, να έχουν έκταση μεταξύ 1.000 και 2.500 λέξεων και να συνοδεύονται από βιογραφικό του διαγωνιζομένου. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η αποστολή στοιχείων επικοινωνίας από τον συγγραφέα (τηλέφωνο, διεύθυνση email κ.λπ.).
  • Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ένα διήγήμα.
  • Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα του διηγήματός τους.
  • Οι διαγωνιζόμενοι με την αποστολή του έργου τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εκδοτικού οίκου να ορίσει την κριτική επιτροπή που θεωρεί κατάλληλη και σέβονται τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι οριστικές και αμετάκλητες και θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite.
  • Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν στους διοργανωτές, στην περίπτωση που επιλεγούν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στη συλλογική έκδοση, το δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος τους σε βιβλίο που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις iWrite και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ειδικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ακριβής τόπος και χρόνος όπου θα πραγματοποιηθούν οι βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και η απονομή των βραβείων, θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite. Οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν στο συλλογικό έργο διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου που θα επιλεγεί παραχωρούν όμως το εμπορικό δικαίωμα στις Εκδόσεις iWrite για τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης του συλλογικού βιβλίου. Για το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή του κειμένου από τον συγγραφέα δίχως την άδεια των Εκδόσεων iWrite και του Εκδότη της.
  • Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Οι νικητές του διαγωνισμού αποδέχονται πως δεν θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση της συλλογικής έκδοσης του έργου που θα συμμετάσχουν ούτε δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου. Όσοι από τους νικητές προχωρήσουν σε έκδοση ενός ολοκληρωμένου έργου τους με τις Εκδόσεις iWrite (μετά το πέρας του διαγωνισμού και της κυκλοφορίας της συλλογικής έκδοσης των διηγημάτων) θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνητικό έκδοσης κάποιου ολοκληρωμένου έργου τους με όλες τις μόνιμες συγγραφικές απολαβές που δικαιούνται.
  • Το 10% των κερδών από τις πωλήσεις της συλλογικής έκδοσης θα σταλεί ως βιβλία σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα/ συλλόγους της Ελλάδας.
  • Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα κριτική επιτροπή.

Με εκτίμηση στη συγγραφική σας προσπάθεια,
δημιουργική ομάδα των εκδόσεων iWrite

Website: www.iWrite.gr
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 2311 27 28 03 και 21 10 12 6900
Διέυθυνση: Φιλίππου 49, Κέντρο, Τ.Κ. 54631, Θεσσαλονίκη

Προσκαλούμε λοιπόν όλους τους συγγραφείς ανεξαρτήτως ηλικίας, ερασιτέχνες και μη, να στείλουν ένα δικό τους διήγημα φανταστικής λογοτεχνίας με φόντο το Βυζάντιο και με κεντρικό θέμα το “Παιχνίδι των Θρόνων”

Pin It on Pinterest

Share This
X