Επιλογή Σελίδας

Συνέντευξη με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος «Ο πιο γλυκός ύπνος», Γιάννη Πέτρου

Ιούλ 14, 2019 | Συνεντεύξεις

1. Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σου βιβλίο «Ο πιο γλυκός ύπνος» (εκδ. iWrite). Με δυο λόγια πώς θα το σύστηνες σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει κάτι γι’ αυτό.

Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη και για την ευκαιρία που μου δίνεται μέσω αυτής να πω δυο λόγια για το βιβλίο μου που όπως προανέφερες ονομάζεται “Ο πιο γλυκός ύπνος”.Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή ενός ανθρώπου που άδικα καταδικάζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε αλλά καταδικάστηκε βάσει των προκαταλήψεων του κόσμου, που πολύ εύκολα κρίνει και κατακρίνει πρόσωπα και καταστάσεις. Δείχνει όλα τα στάδια που περνάει, από την απογοήτευση στην θλίψη, από τη θλίψη στην χαρά, από την χαρά στον πόνο και τελικά από τον πόνο ….. στην απόδοση δικαιοσύνης.Μέσα από όλα αυτά που θα βιώσει θα ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο που μέχρι τότε λησμονούσε. Το βιβλίο αυτό στην ουσία είναι ένα ψυχογράφημα.όχι μόνο ενός ανθρώπου άλλα και τις ίδιας της κοινωνίας διαχρονικά,ανεξάρτητα από το αν η ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε μια ρώσικη φυλακή στα τέλη του 19ου αιώνα.

2. Το θέμα του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Ρωσία του 1865. Γιατί επέλεξες αυτή τη χρονική περίοδο για να αφηγηθείς την ιστορία σου;

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε όταν διάβαζα το “Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων” του Φίοντορ Ντοστογιέβσκι το οποίο διαδραματίζεται και αυτό στις ρώσικες φυλακές στα τέλη του 19ου αιώνα.Οπότε χρονικά και χωροταξικά έμεινα στο πνεύμα του βιβλίου αυτού.

3. Έκανες έρευνα για την εν λόγω εποχή, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους;

Άρχισα δειλά στην αρχή να ψάχνω κάποια πράγματα,είχα σκεφτεί να έκανα και κάποιο σχεδιάγραμμα για την φυλακή κτλ άλλα στην πορεία επειδή επικεντρώθηκα στους χαρακτήρες η ερευνά στην απόδοση του <περιφερειακού σκηνικού> σταμάτησε από μόνη της. Η έρευνα μου έγινε μέσα από τα βιβλία που διάβαζα καθ’όλη την διάρκεια της συγγραφής και σαφώς, από το βιβλίο που εμπνεύστηκα, με σκοπό να μην παρεκκλίνω από την εποχή και να αποδώσω όσο καλύτερα μπορούσα το κλίμα που επικρατούσε τότε.

4. Υποθέτω ότι αγαπάς την κλασική λογοτεχνία του 19ου αιώνα. Θέλεις να μας πεις ποιοι συγγραφείς και ποια βιβλία σε έχουν διαμορφώσει ως προς το αναγνωστικό σου γούστο και ως προς το γράψιμό σου;

Όντως τα αναγνώσματα μου και οι συγγραφείς που αγαπώ είναι πιο <κλασσικοί> αλλά δεν έχω στεγανά ως προς αυτό.Διαβάζω όσο και ότι μπορώ.Με έχουν επηρεάσει σίγουρα Ντοστογιέβσκι,Τολστόι,Ουγκώ αλλά όχι λιγότερο απο Μπουκόβσκι,Γκουτιέρεζ ή Μίλερ.Όλοι αφήνουν κάτι λιγότερο ή περισσότερο όποτε όλοι έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην αντίληψή μου και κατά προέκταση στο γράψιμό μου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κολλιάκο

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο aixmi.gr

Μόλις δημοσιεύθηκαν…

Pin It on Pinterest

Share This
X