iWrite for kids

Οι φίλοι μας τα ζώα | Εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοζωϊας

Το πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, ταξιδεύει σε όλα τα σχολεία της χώρας για να υπογραμμίσει την άρρηκτη και ουσιαστική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Μια σχέση αμφίδρομη που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει στον συναισθηματικό κόσμο και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Μία ακόμη δράση που δυστυχώς και λόγω της πανδημίας αναστέλλεται , ωστόσο δεν είναι αρκετή όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα  για να αναχαιτίσει αυτό το πρωτόγνωρο …κύμα βίας απέναντι στα ζώα , κυρίως στα οικόσιτα όπως οι σκύλοι συντροφιάς.

«Ο  σεβασμός προς τα ζώα χτίζεται από μικρή ηλικία και πρέπει να συμβάλει τόσο το σπίτι όσο και το σχολείο» , λέει η θετικη εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας του βιβλίου «Σπιτικές Συνταγές για σκύλους» εκ I write , Μαρία Στογιάννη. Η ίδια συμμετέχει από το 2009 εθελοντικά σε  εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία “Ανθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» και «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου», πιστοποιημένα από το κράτος, με εξαιρετικά αποτελέσματα , όπως λέει και συμπληρώνει: «Το καλύτερο θα είναι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από το κράτος ώστε να ενταχθεί ώς μάθημα από τις τάξεις ακόμη και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν δώσουμε την σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση σε ένα μικρό παιδί θα γίνει ένας ισορροπημένος ενήλικας με αυτοσυνείδηση και ενσυναίσθηση

Την περίοδο 2015-2017 αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Erasmus + ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών με θέμα: «Η ενσωμάτωση των ζώων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα zoro» και στόχευε κυρίως στις ειδικές ανάγκες μαθητών και στην επιμόρφωση εργαζομένων σε ειδικές τάξεις. Τα ζώα συντροφιάς έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε μαθητές που αντιμετωπίζουν θέματα κίνησης, ψυχοκίνησης, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα στην εξωτερίκευση συναισθημάτων και την ψυχολογική ισορροπία.

Αλλαγές στην εκπαίδευση των ζώων

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα , θα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης που θα κυμαίνονται από 5 έως και 10 χρόνια. Αυτή τη νομοθετική διάταξη –που αναμένεται να γίνει αποδεκτή- ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο, Αγροτικής Ανάπτυξης μετατρέποντας έτσι το αδίκημα της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των φιλοζωϊκών οργανώσεων. Είμαστε όμως παρόλα αυτά όπως όλα δείχνουν ακόμη στην αρχή…

«Στην εκπαίδευση των σκύλων ακόμη χρησιμοποιούν “εργαλεία” που προκαλούν πόνο και αγωνία στα ζωάκια όπως πνίχτες, πνίχτες με καρφιά, ηλεκτρικά κολάρα κα. Πωλούνται στο εμπόριο και γίνεται χρήση από πολλούς επαγγελματίες του χώρου, ενώ στην ουσία απαγορεύεται» εξηγεί η Μαρία Στογιάννη και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης , το οποίο αναφέρεται στην προστασία των ζώων συντροφιάς (κυρώθηκε με τον Ν.2017/1992 ΦΕΚ 31 Α 27.02.1992) :Κανένα ζώο δεν πρέπει να γυμνάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θίγεται η υγεία και η ευεξία του, κυρίως, πιέζοντάς το να ξεπεράσει τις ικανότητές του ή τη φυσική του δύναμη ή χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα που το πληγώνουν ή το κάνουν άσκοπα να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά».

Ένα βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας που συνδυάζει την σύγχρονη τεχνολογία (εκ I write) και μυεί τα παιδιά στην οικογένεια της φάρμας δίονοντάς τους μια εμπειρία της αγροτικής ζωής.

ΠΗΓΗ odisaris.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!