Επιλογή Σελίδας

“Ο πολύμηνος εγκλεισμός είναι και σωματική δοκιμασία”

Μαρ 19, 2021 | featured, iWrite-Blog, Συνεντεύξεις

Ο εκπαιδευτής Fitness Ι. Μπάκνης μιλά για το βιβλίο του “εν σώματι υγιή”

“Καλή υγεία δεν σημαίνει απουσία ασθένειας. Όταν λέμε “ασθένεια”, εννοούμε συνήθως τα ενοχλητικά συμπτώματα, που μας κάνουν να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως, τα συμπτώματα δεν είναι η ασθένεια, δεν είναι η αιτία, αλλά είναι το αποτέλεσμα. Στο βιβλίο αυτό θα μελετήσουμε αναλυτικά -όχι θεωρητικά αλλά βιωματικά, με παραδείγματα και οδηγίες- τους βασικούς πυλώνες που εγγυώνται την καλή υγεία, δηλαδή την Άσκηση, τη Διατροφή και την Ψυχική Υγεία. Χωρίς αυτούς τους πυλώνες είναι αδύνατον να στηριχθεί το οικοδόμημα της υγείας, δηλαδή της ευεξίας, της μακροζωίας, της καλής ποιότητας ζωής. Και επειδή η υγεία και η ζωή είναι έννοιες ταυτόσημες και η μία είναι προϋπόθεση της άλλης, ο ευκολότερος τρόπος για να έχεις υγεία είναι να αγαπήσεις τη ζωή”, αυτά αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στο βιβλίο με τίτλο “εν σώματι υγιή” του εκπαιδευτή Fitness, Ιωάννη Μπάκνη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite-μέλος του Πρότυπου Ομίλου Πολιτισμού “Πηγή”.

Ο συγγραφέας, ο οποίος την τελευταία δεκαπενταετία ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, μιλά στο halkidikifocus.gr για το βιβλίο του, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ενδιαφέροντα tips για την επιβίωση του σώματος στην καραντίνα που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.

-Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο σας;

Ως εκπαιδευτής Fitness και εν ενεργεία αθλητής, (όπως και η σύζυγός μου) είχα από πολλά χρόνια πριν, την επιθυμία να συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των συνανθρώπων μου. Σ΄ έναν κόσμο που η αρρώστια και ο πόνος περισσεύουν, είναι καθήκον και περίσσευμα αγάπης, το μοίρασμα της εφαρμοσμένης γνώσης που έχουμε αποκτήσει και μεταδώσει σε αθλούμενούς μας δεκαετίες τώρα, το “νους υγιής εν σώματι υγιεί” που είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής μας. Επειδή γενικότερα αγαπώ το βιβλίο και διαβάζω πολύ, επέλεξα αυτόν τον τρόπο για να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους που βρίσκονται και έξω από τα όρια του τόπου που ζω. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα τής συγγραφής ενός βιβλίου μού φαινόταν πολύ μακρινή και το όλο εγχείρημα λίγο απίθανο, μέσα στο τρέξιμο και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Πάντα περιμένεις να έρθουν οι ιδανικές συνθήκες οι οποίες έρχονται πολύ σπάνια με τον τρόπο που τις φαντάζεσαι ή δεν έρχονται ποτέ. Τις συνθήκες τελικά τις δημιουργούμε εμείς μέσα από τη σφοδρή επιθυμία μας. Ο άνθρωπος που ήταν τελικά ο καταλύτης για τη συγγραφή τού βιβλίου, ήταν ο άνθρωπός μου, η αγαπημένη συνοδοιπόρος μου, η επί τριάντα δύο συναπτά έτη σύντροφός μου και μητέρα των δύο παιδιών μου, η Νούλη. Το βιβλίο εξ άλλου απηχεί τις γνώσεις και την εμπειρία και των δυο μας και οι συνθήκες τελικά που έψαχνα αλλά και ο απαραίτητος χρόνος, μού δόθηκαν στην πρώτη λόγω πανδημίας καραντίνα τον Μάρτιο και Απρίλιο του ’20. Μέσα από ένα τόσο αρνητικό παγκόσμιο γεγονός, έψαξα να βρω το θετικό (και δεν ήταν το μόνο θετικό) και αυτό ήταν ο άφθονος χρόνος που είχα ώστε να επικεντρωθώ στη συγγραφή τού βιβλίου. Εκ του αποτελέσματος και από τις θετικές κριτικές και ευχαριστίες που λαμβάνω καθημερινά, κατάλαβα ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου δεν ήταν απλά μια ιδέα, αλλά ήταν έμπνευση που θα βάλει ένα λιθαράκι για την δημιουργία ενός κόσμου με περισσότερη υγεία, σθένος και ευεξία.

-Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- «για να πάψει το πρόβλημα, πρέπει να εξαλειφθεί η αιτία». Θέλετε πολύ σύντομα να μας περιγράψετε πώς αυτό βρίσκει εφαρμογή στην πράξη;

Η θαυμαστή ψυχοσωματική οντότητα που λέγεται άνθρωπος, στον τρισδιάστατο αυτό κόσμο λειτουργεί με νόμους και κανόνες. Για να λειτουργήσει στην εντέλεια πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες του “εγχειριδίου” του Δημιουργού. Για να επιτύχει ο άνθρωπος ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ευεξία και μακροημέρευση, ποιότητα ζωής και άνθισμα όλων των άπειρων δυνατοτήτων του, πρέπει να γνωρίσει, να μαθητεύσει στη γνώση και λειτουργία των νόμων που παράγουν όλα τα παραπάνω. Σε όλα υπάρχει η σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ο σύγχρονος άνθρωπος παρ’ όλη την γνώση που τού προσφέρεται εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού και την αλματώδη ανάπτυξη τής τεχνολογίας, όχι μόνο δεν απολαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά χάνει διαρκώς το σθένος του και γίνεται όλο και πιο ασθενής. Συνήθως αντιλαμβάνεται την έλλειψη σθένους όταν τον ενοχλήσει το σύμπτωμα. Και τότε ασχολείται με το σύμπτωμα (πόνος, εξάνθημα, αδυναμία, δυσφορία κ.α.) θεωρώντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα, ενώ το σύμπτωμα δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα κάποιας αιτίας που δημιούργησε το πρόβλημα. Το σύμπτωμα όμως, όσο και να προσπαθεί δεν θεραπεύεται, παρά μόνο επουλώνεται για λίγο και επανέρχεται ξανά, αφού δεν έχει εξαλειφθεί η αιτία. Στο βιβλίο μου αναλύω με απλά λόγια και προσωπικές εμπειρίες τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος, με ποιους τρόπους μπορούμε να εμβαθύνουμε στην αιτία και να λύσουμε το πρόβλημα, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσουμε και πώς τα ξεπερνάμε, ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της υγείας και πώς θα επιτύχουμε τον απώτερο σκοπό να απολαύσουμε ποιότητα ζωής με ψυχικό και σωματικό σθένος.

-Για ποιο λόγο ο αναγνώστης να επιλέξει το βιβλίο σας; Τι ξεχωριστό υπάρχει σ’ αυτό;

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους. Απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί την ψυχική και σωματική υγεία, την ευεξία, την μακροημέρευση, την ποιότητα ζωής. Απευθύνεται σε όποιον θέλει να κάνει την αλλαγή προς έναν άλλο τρόπο σκέψης και δράσης, φιλικότερο προς τη ζωή, τον άνθρωπο, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Σ’ αυτόν που θέλει να γνωρίσει τις άπειρες ψυχοσωματικές του δυνατότητες αλλά και σ’ αυτόν που απλά θέλει να χάσει περιττό σωματικό βάρος (και να μην το ξαναβάλει) για να τού χωράνε τα αγαπημένα του ρούχα. Απευθύνεται στον αθλητή αλλά και σε αυτόν που δεν έχει γυμνασθεί ποτέ στη ζωή του. Στον γονιό, στο παιδί, στον νέο και στη νέα, σε οποιονδήποτε που δεν συμβιβάζεται παθητικά με τον πόνο που υπάρχει στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό είναι ένα απόσταγμα γνώσης δεκαετιών, όχι από “τέως” αλλά από “νυν”, από ανθρώπους που το “ευ ζην” δεν είναι απλά επάγγελμα αλλά φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Από εμάς που ως εν ενεργεία αθλητές σε πολλά extreme sports και απίστευτης δυσκολίας σωματικές δοκιμασίες, έχουμε εφαρμόσει στον εαυτό μας όλη τη γνώση και την εμπειρία δεκαετιών και στα 53 και 51 μας έτη διατηρούμε νεανικές σωματικές και ψυχικές ικανότητες, εφαρμόζοντας στο μέτρο που επιτρέπει η συνειδητότητά μας τους κανόνες και τους νόμους που αναφέρονται στο βιβλίο. Το βιβλίο δεν εμβαθύνει σε δύσκολους επιστημονικούς όρους και θεωρητικές αναλύσεις. Πιστεύω ότι από τους ανθρώπους σήμερα δεν λείπει η δυνατότητα να λάβουν γνώση. Μπορούν να την βρουν εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Δεν τους λείπει η θεωρία. Μπορώ να πω, έχουν μπουχτίσει από αυτήν. Αυτό που ίσως λείπει είναι το παράδειγμα, το έναυσμα και η ενθάρρυνση, η κατανόηση και η αιτιολόγηση “ΓΙΑΤΙ να αναζητήσουν τη γνώση”. Το να τους πει κάποιος ότι “κι εσύ μπορείς και είμαι εδώ να σε βοηθήσω να το πετύχεις”. Γι’ αυτό και το βιβλίο είναι η αρχή τής επικοινωνίας μας. Η σχέση αλληλεπίδρασής μας μπορεί να συνεχιστεί και μέσα από την προσωπική μας ιστοσελίδα www.bestfitnesscouple.gr  από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει πολύτιμες γνώσεις.

-Υπάρχει «οδηγός επιβίωσης» ώστε το σώμα μας και γενικότερα η φυσική μας κατάσταση να αντέξουν στα νέα δεδομένα του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας;

Ο πολύμηνος εγκλεισμός ήταν και είναι μια ψυχική και σωματική δοκιμασία για όλους. Με δεδομένο ότι όλοι οι χώροι της οργανωμένης άθλησης είναι κλειστοί και η σωματική δραστηριότητα μειώθηκε στο ελάχιστο, οι ψυχοσωματικές συνέπειες για τον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι καλές. Αν πριν από τους εγκλεισμούς της επιδημίας είχαμε στη χώρα μας από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών, τι θα συμβεί τώρα μετά από τόσο μεγάλη περίοδο, ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σωματικής ακινησίας, αύξησης κατανάλωσης τροφής και διαφόρων σνακ; Το μήνυμα τού βιβλίου είναι και αισιόδοξο και ξεκάθαρο και είναι ότι ο καθένας μπορεί και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη τής ζωής και της υγείας του. Απαντώντας στο ερώτημά σας, φυσικά και μπορεί κάποιος μέσα στην ψυχοφθόρα κατάσταση τού εγκλεισμού, έστω και μετ’ εμποδίων, έστω και με δυσκολία να διατηρήσει την υγεία και την φυσική του κατάσταση. Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν θα το κάνει. Αν δεν το έκανε όταν είχε όλη την άνεση χωρίς τους περιορισμούς των εγκλεισμών, θα το κάνει τώρα υπερπηδώντας τόσα εμπόδια; Θέλω να πω ότι, μπορούμε να κάνουμε ό,τι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, ό,τι έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας να κάνει, ότι μάς είναι γνώριμο και οικείο να κάνουμε. Ακολουθούμε συνήθως τον δρόμο της μικρότερης αντίστασης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το να διαβάσει κάποιος το βιβλίο, θα πάρει πολλές απαντήσεις από αυτό. Εμείς, στην περίοδο τού εγκλεισμού διοργανώσαμε ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα που μπορούσαν να βοηθήσουν όποιον τα παρακολουθούσε να ασκείται από το σπίτι και να διατηρεί όσο το δυνατόν τη φυσική αλλά και την ψυχολογική του κατάσταση. Υπάρχουν όλα μαγνητοσκοπημένα και μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από το σάιτ μας.

-Ζείτε εδώ και αρκετά χρόνια στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Νέα Καλλικράτεια; Θέλουμε να μας μιλήσετε για τις δραστηριότητές σας και εφόσον ζήσατε και σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, πώς είναι η ζωή εκτός πόλης;

Τα τελευταία 14 χρόνια στη Νέα Καλλικράτεια προσφέρουμε με τη σύζυγο μου τις υπηρεσίες μας ως εκπαιδευτές Fitness. Όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με χιλιάδες ανθρώπους, παιδιά και ενηλίκους, είδαμε με χαρά πολλούς να αλλάζουν τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Διδάξαμε ότι η άσκηση είναι ζωή και είναι για όλους. Παιδιά και έφηβοι άρχισαν να αγαπούν την άθληση, τον χορό και τις πολεμικές τέχνες, να κόβουν άσχημες συνήθειες αλλά και συναναστροφές. Είδαμε πολλούς ενηλίκους να κόβουν το κάπνισμα, να βάζουν ως καθημερινή συνήθεια στη ζωή τους την άσκηση, να προσέχουν τη διατροφή τους, να βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα στις αιματολογικές τους εξετάσεις και να βελτιώνουν την υγεία τους και τη φυσική τους κατάσταση. Με στόχο πάντα τη διάδοση τού φίλαθλου πνεύματος και των αθλητικών ιδεωδών έχουμε διοργανώσει πάμπολλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η κοινωνική μας δράση περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία τού τόπου μας, διοργάνωση και συμμετοχή αθλητικών αγώνων, προσφορά υπηρεσίας σε ΑΜΕΑ. Παρ’ όλο που μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, από το 1996 που μετακομίσαμε στην Καλλικράτεια, έγινε το σπίτι μου και ο τόπος μου. Εύχομαι σύντομα να αρθούν οι εγκλεισμοί και οι άνθρωποι να ξαναζήσουν τη χαρά τής άσκησης και να ξαναγευθούν τα οφέλη της.

Σάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ  ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ

ΠΗΓΗ www.halkidikifocus.gr

Ιωάννης Μπάκνης - Εν Σώματι Υγιεί - Εκδόσεις iWrite

Μόλις δημοσιεύθηκαν…

Pin It on Pinterest

Share This
X