Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Ο φόβος της αλλαγής και η δύναμη της συνήθειας

άγχος και ανασφάλεια

άγχος και ανασφάλεια

Η ανάγκη ασφάλειας ευθύνεται για την επανάληψη μίας δυσλειτουργικής συμπεριφοράς. Το οικείο είναι και το ασφαλές, το καινούργιο είναι άγνωστο οπότε δημιουργεί ανασφάλεια. Όταν καλούμαστε να αλλάξουμε μέσα από τη ψυχοθεραπεία, ουσιαστικά καλούμαστε να ενταχθούμε σε ένα μη ασφαλές πλαίσιο, διαφορετικό από το οικείο μας. Αυτό αυτόματα ανεβάζει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό. Εκεί απαιτείται και η ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη Συμβουλευτική, διότι στο μη ασφαλές πεδίο προκύπτουν υποθέματα τα οποία σχετίζονται με τη ρίζα της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς και την επανάληψη του φαύλου κύκλου.

Όταν αυτά αντιμετωπιστούν, μειώνονται τα επίπεδα στρες στο μη ασφαλές πεδίο και το αίσθημα της ασφάλειας θωρακίζεται. Οπότε το νέο επίπεδο γίνεται ασφαλές και πλέον είναι πιο λειτουργικό.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θεραπευόμενος δεν επιθυμεί να μεταβεί στο μη ασφαλές πεδίο. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Απλά είναι σημαντικό να του μεταφερθεί ότι πλέον μπορεί να παραμένει στην ίδια δυσλειτουργική κατάσταση με την επίγνωση ότι δεν θα προκύψει θετικό συναίσθημα ή ανακούφιση. Συνειδητά με αυτό τον τρόπο μπορεί να θυσιάζει τον εαυτό του και να μην καλύπτει την πραγματική του ανάγκη. Από την άλλη, πάντα υπάρχει ένα όφελος που σχετίζεται με τη διατήρηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.

Η προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι να ρωτήσουμε: «Τι οφέλη λαμβάνεις από αυτή την κατάσταση-συμπεριφορά;»

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί κομμάτι του βιβλίου «Η Βίβλος της Ολιστικής Θεραπείας» το οποίο υπογράφει η Dr Αγγελική Κοσκερίδου.

Το εγχειρίδιο ΟΛΟΝ Ίασις απευθύνεται σε θεραπευτές, θεραπευόμενους & στο ευρύ κοινό. Οι θεραπευτές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν με επιπλέον θεραπευτικά εργαλεία και ολιστικά πρωτόκολλα τις γνώσεις τους, ενώ οι θεραπευόμενοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούν να εφαρμόσουν τις τεχνικές και τις ασκήσεις για αυτό-βελτίωση, αυτό-θεραπεία, προσωπική ανάπτυξη, βελτίωση της υγείας και ευεξία.

Οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνει προέρχονται έπειτα από επιστημονική ανασκόπηση, έρευνα και εμπειρία,από τη Συνθετική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία, τη CBT & Gestalt, τη Ψυχολογία Υγείας, τη Φυσικοπαθητική, τη Βοτανοθεραπεία, τη Κλινική Ύπνωση, τη Προηγμένη Ομοιοπαθητική, τη Κινέζικη Ιατρική και τη Φιλοσοφία της Αγιουρβέδα & Yoga, το Παραδοσιακό Usui Reiki και τις θεραπευτικές τεχνικές των Αρχαίων Ελλήνων.

Δείτε το βιβλίο εδώ