Ιστορία / Πολιτική

Νεράιδες και υπερήρωες ήταν οι πρόγονοι μας

Παιδικό βιβλίο με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι το θέμα του Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου με θέμα της Αγγελικής Παμπουκίδου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις iWrite, με τίτλο “Νεράιδες και Υπερήρωες του Πόντου”.

Η υπόθεση:

Η Άννα κι ο Σίμος θα πέσουν σήμερα για ύπνο γνωρίζοντας πια τη μυστική τους ταυτότητα: της Νεράιδας και του Υπερήρωα! Ανεβείτε μαζί τους στο πιο ταξιδιάρικο σγουρό συννεφάκι με τιμόνι έναν ηλιόσπορο και πετάξτε πάνω από τη Μαυροθάλασσα, σ’ έναν κόσμο όπου ένας μαγικός χορός κι ένα χρυσό δάκρυ μετατρέπονται σε υπερόπλα, που κά- νουν άτρωτους τους Υπερήρωες και τις Νεράιδες· έναν κόσμο όπου φοβερά τέρατα όπως η Απληστία, η Γενοκτονία κι η Προσφυγιά είναι ανίκανα να εξοντώσουν τα μαγικά αυτά πλάσματα, γιατί η αγάπη για τη ζωή, την οικογένεια και την πατρίδα γίνονται η μεγαλύτερη δύναμη της ψυχής τους μέσα στους αιώνες…

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου υπάρχει προσθήκη με πρωτότυπες δραστηριότητες, όπου το παιδί μπορεί να έρθει σε πρώτη επαφή με κάποιες γνώσεις που αφορούν τον τόπο, τη γλώσσα, τα παιχνίδια, τους χορούς, τις φορεσιές των προγόνων τους από τον Πόντο με προτροπές όπως:

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Γενοκτονία; Πώς μπορείς να παρουσιάσεις τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, την απώλεια, τις λεηλασίες, την προσφυγιά, χωρίς να το πληγώσεις και να το «τραυματίσεις», χωρίς να του εγχαράξεις στην ψυχούλα του τις βάναυσες εικόνες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις, για να ερμηνεύσεις όλες αυτές τις έννοιες; Πώς μπορείς να το βάλεις στη διαδικασία να κατανοήσει μια τόσο σκληρή αλήθεια, όσο η Γενοκτονία, χωρίς να νιώσει αισθήματα μίσους κι εκδίκησης, αν όχι με ένα παιδικό παραμύθι;

Η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μητέρα τεσσάρων παιδιών Αγγελική Παμπουκίδου «μιλά» στα παιδιά για τον ξεριζωμό, τη γενοκτονία, τον πόνο, αλλά και τους ήρωες, τους υπερήρωες προγόνους μας που φύτεψαν τα δικά τους δένδρα στην πατρίδα. Και κλαδιά τους είμαστε όλοι εμείς…

«Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν, να διδαχθούν την αλήθεια. Μέσω της εκπαιδευτικής προσέγγισης, μέσω του παραμυθιού, απέφυγα την παγίδα της αντεκδίκησης, του αλυτρωτισμού, της μισαλλοδοξίας. Χρησιμοποίησα τη γλώσσα του παραμυθιού. Όμως τα παραμύθια όχι μόνο στην Ελλάδα, σ’ όλο τον κόσμο, μιλούν σκληρή γλώσσα. Μ’ αυτά μεγάλωσαν γενιές και γενιές», λέει η συγγραφέας του βιβλίου, Αγγελική Παμπουκίδου. «Η ιστορία και το παρελθόν μας, είναι η σύνδεσή μας με τις ρίζες μας, ο τρόπος για να δούμε από πού ξεκινήσαμε και που μπορούμε να φτάσουμε. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέλη μιας κοινωνίας με έντονους δεσμούς μεταξύ μας, ότι έχουμε περισσότερα στοιχεία που μας ενώνουν, παρά μας χωρίζουν. Αυτός είναι ο σκοπός του βιβλίου. Να μάθουμε την ιστορία μας και να γνωρίσουμε τους προγόνους μας», συμπληρώνει.

Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα

Η Αγγελική Παμπουκίδου γεννήθηκε στο Minden της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έλκει την καταγωγή από το Κιλκίς (τόπος εγκατάστασης των προσφύγων παππούδων της από τη Xεροίανα του Πόντου) και την Καρδίτσα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Γλωσσολογία και μιλάει 3 ξένες γλώσσες. Μέχρι και 1996 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2011 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια.

Το 1992 έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Εδώ Ελλάδα», ενώ το 1995 έγραψε και σκηνοθέτησε την ηθογραφική κωμωδία «Το πάντρεμα» στην ποντιακή διάλεκτο. Από το 2003 δραστηριοποιείται και στον χώρο της στιχουργικής στην ποντιακή δισκογραφία, με κορυφαίες τις δύο δισκο- γραφικές δουλειές «Ας σ’ ουρανού το κρενίν» και «Μεταξοζύγιστον».

Το 2018 έγραψε το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι Νεράιδες του Πόντου», το οποίο βρίσκεται ήδη στην 3η έκδοση. Το 2019 το βιβλίο μεταφέρθηκε σε θεατρική παράσταση.

Πηγή Πολιτισμικά Θεσσαλονίκης

Δείτε το βιβλίο εδώ