Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

#ΜένουμεΣπίτι με ορθολογικές σκέψεις και ευέλικτες προτιμήσεις(*)

Γράφει η Ζωή Α. Λιόλιου. Business Coach, Σύμβουλος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, Συγγραφέας

Όσο ξεκάθαρο και κατανοητό είναι αυτό το μήνυμα, τόσο ανυπόφορο και καταπιεστικό μπορεί να είναι για κάποιους από εμάς.

Είναι γεγονός ότι αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας καθώς και ολόκληρη τη χώρα, είναι απαραίτητο να #ΜένουμεΣπίτι.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο από όλους μας. Για κάποιους υπάρχει μια άκαμπτη απαίτηση ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Για κάποια άλλη μερίδα ανθρώπων υπάρχει χαμηλή αντοχή στις δυσκολίες και κάποιοι άλλοι δεν προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στις αλλαγές. Η καταστροφολογία, ότι θα συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο και σκέψεις ότι θα καταστραφούμε οικονομικά, ότι θα χαθεί για πάντα η κοινωνική ζωή, κ.α. απασχολούν αρκετούς από εμάς. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που σκέφτονται ότι η ζωή δεν έχει νόημα και γενικά δεν αξίζει, αν #ΜένουμεΣπίτι.

Αν μηρυκάζουμε συνέχεια στο μυαλό μας αυτές ή άλλες μη ορθολογικές σκέψεις, οι συνέπειες στα συναισθήματα, στη συμπεριφορά, στο σώμα αλλά και στο μυαλό μας, θα είναι αρνητικές.

Έτσι, είναι πιθανό να νιώσουμε άγχος, θυμό, κατάθλιψη, ψυχολογικό πόνο και άλλα μη υγιή αρνητικά συναισθήματα. Η συμπεριφορά μας πιθανόν να είναι: επιθετική, αντιδραστική, χωρίς συμμόρφωση στους κανόνες, εκδικητική, αυτοκαταστροφική, επικριτική, αποφευκτική, απαθής κ.α.. Το σώμα μας είναι πιθανό να αντιδράσει με διάφορους πόνους, όπως: πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, κόπωση κ.α..

Αλήθεια, πόσο μας βοηθάει να κάνουμε μη ορθολογικές σκέψεις; Που θα οδηγηθούμε αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε μη ορθολογικά; Είναι λογικό να σκεφτόμαστε έτσι;

Αν, αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι: «αυτό δεν έπρεπε να συμβεί, δεν αντέχεται ο εγκλεισμός, θα καταστραφούμε, η ζωή δεν αξίζει ή δεν έχει νόημα», λέγαμε μέσα στο μυαλό μας: « θα ήταν προτιμότερο να μην είχε συμβεί αυτό, το γεγονός ότι συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι η ζωή δεν έχει νόημα ή δεν αξίζει ή ότι θα καταστραφούμε. Πειθαρχούμε και είμαστε ικανοί να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Αναζητούμε βοήθεια και την προσφέρουμε όπου μπορούμε». Διατηρώντας ευέλικτες προτιμήσεις αντί για άκαμπτες απαιτήσεις, βιώνουμε πιο υγιή συναισθήματα, αποδεχόμαστε τις αλλαγές και προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα σε αυτές. Έτσι, κερδίζουμε τις καθημερινές μάχες της ζωής.

#ΜένουμεΣπίτι, #ΔιαβάζουμεΣπίτι

(*) Βασισμένο στην Λογικοθυμική Συμπεριφορική Θεραπεία γνωστή ως REBT: Rational Emotive Behavior Therapy. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο «Το Coaching στην Πράξη», εκδόσεις iWrite, Ζωή Α. Λιόλιου, 2η έκδοση, κεφάλαιο 8, σελ. 169-183.