Επιλογή Σελίδας

Ο όρος Locus of Control, ένα μοντέλο coaching κι εγώ

Μαΐ 27, 2020 | featured, iWrite-Blog, Άρθρα - Απόψεις

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΛIΟΛΙΟΥ

20 Μαΐου 2020 Σκέφτηκα να κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και να καταγράψω πως έφτασα στο μοντέλο coaching με το ακρωνύμιο LIVE.R. Ευελπιστώ να αποτελέσει τροφή για σκέψη για τον coach, τον coachee, αλλά και για κάθε αναγνώστη/στρια που ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της αυτογνωσίας.

2005 είμαι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακούω για πρώτη φορά τον όρο Locus of Control[1] στο μάθημα της Οργανωσιακής Ψυχολογίας. Συμπληρώνω το σχετικό ερωτηματολόγιο, διαβάζω και αρχίζω να καταλαβαίνω τον εαυτό μου, σχετικά με την τοποθέτησή μου απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή μου. Είναι αποτέλεσμα μιας ανώτερης δύναμης και της τύχης ή οφείλεται στις δικές μου επιλογές και αποφάσεις;

2013 εκπαιδεύομαι ως coach και ξαναδιαβάζω για το Locus of Control, που στην ψυχολογία θεωρείται σημαντική πτυχή της προσωπικότητας.

2016 είμαι πιστοποιημένη coach και κάνω παρουσίαση για το coaching στους φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο τέλος της παρουσίασης δέχομαι ερώτηση από έναν φοιτητή, εάν έχω δικό μου μοντέλο coaching και αν σκέφτομαι να δημιουργήσω. Απαντώ ότι δεν έχω και θέλω να δημιουργήσω δικό μου μοντέλο coaching. Γνωρίζω ότι υπάρχει πληθώρα μοντέλων. Σκέψεις όπως, τι θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα ένα μοντέλο coaching στην κοινότητα των coaches; Πώς θα φτιάξω ένα μοντέλο που να διευκολύνει τον coachee να αναστοχαστεί και να αναλάβει δράση; Τα υπάρχοντα μοντέλα καλύπτουν αυτές τις πτυχές, παραμένουν σκέψεις.

2018 εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια και coach ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Παρακολουθώ το Learning & Development Conference, στο Μαρούσι. Τη στιγμή που ένας από τους καλεσμένους ομιλητές αναφέρει τον όρο Locus of Control, έχω μια στιγμή αναλαμπής. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο από την ομιλία, παρά μόνο ότι, σχεδόν αυτόματα, σημείωσα στο τετράδιό μου τις ακόλουθες λέξεις σε κάθετη στοίχιση:

Locus of Control (Εστίαση ελέγχου)

Observe the Impact (Παρατήρησε την επίδραση)

Visualize the Future (Οραματίσου το μέλλον)

Empowerment (Ενδυνάμωση)

Από εκείνη την ημέρα αρχίζω να επεξεργάζομαι το δικό μου μοντέλο Coaching. Το συζητάω με τον Supervisor μου (ο οποίος κάνει την προσθήκη του R στο τέλος), καταγράφω τις ερωτήσεις που θα μπορούσα να κάνω για κάθε γράμμα του ακρωνύμιου. Ξαναθυμάμαι προηγούμενες συνεδρίες με coachees μου και σκέφτομαι, πώς θα ήταν αν εφάρμοζα αυτό το μοντέλο; Δοκιμάζω κάποιες ερωτήσεις στις συνεδρίες. Κάνω έρευνα στο internet και βρίσκω ότι υπάρχουν και άλλα μοντέλα με το ακρωνύμιο L.O.V.E..

Το αλλάζω αρκετές φορές, μέχρι να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα: LIVE. R[2]. Κάνω δοκιμές με τους coachees μου στις συνεδρίες, ακούω ενεργά τα εποικοδομητικά σχόλιά τους και προχωρώ στις ανάλογες προσαρμογές.

2019 Κάπως έτσι φτιάχνω το δικό μου μοντέλο coaching και εκπληρώνω έναν από τους στόχους μου ως coach. Είναι αποτέλεσμα τύχης ή δικής μου επιλογής;

Θα χαρώ να μου πεις κι εσύ, τι πιστεύεις για τους στόχους σου και για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου; Που βρίσκεται η δική σου Εστίαση Ελέγχου (Locus of Control); 

Καλή τύχη σε ό,τι κάνεις!!


[1] Η ιδέα αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Jullian B Rotter. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://en.wikipedia.org/wiki/Locus_of_control

[2] LIVE. R είναι το ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των αγγλικών λέξεων: Locus of Control: Εστίαση Ελέγχου, Impact: Επίδραση, Vision: Όραμα, Empowerment: Ενδυνάμωση, Review: Ανασκόπηση. Το μοντέλο coaching παρουσιάζεται αναλυτικά στο βιβλίο μου “Το coaching στην Πράξη”, εκδόσεις iWrite, 2019, στο κεφάλαιο 7, σελ.: 151-162 και στο παράρτημα 7. Στο παράρτημα 8 υπάρχει το ερωτηματολόγιο για τον εντοπισμό της Εστίασης Ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΜΑΣ coachinginaction.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ COACHING ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  

Pin It on Pinterest

Share This
X