Επιλογή Σελίδας

Mια δεύτερη σύγχρονη ανάγνωση στη μυθολογία

Ιούλ 17, 2020featured, iWrite-Blog, Κριτικές

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΥΡΤΩ ΜΑΡΚΕΛΛΑ

Το νέο και ολόφρεσκο συλλογικό έργο “Μυθιστορίες Φαντασίας από παγκόσμιους μύθους” των εκδόσεων iWrite καταπιάνεται με τους μύθους, τις ιστορίες που επιζούν διαχρονικά μέσα από το πανάρχαιο ταξίδι της ανθρωπότητας και κουβαλάνε πάνω τους τον ίδιο τον χαρακτήρα και την φύση της. Όμως οι συγγραφείς δεν περιορίζονται σε μια απλή αναδιήγηση αλλά μετασκευάζουν τον μύθο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα χωροχρόνου αλλά και αντίληψης. Ποια θα ήταν η Καλυψώ αν ζούσε σήμερα και, σημαντικότερα, τι θα είχε να μας πει; Και πώς μπορεί η ιστορία του Δράκουλα να γίνει σύγχρονη και διδακτική; Οι είκοσι συγγραφείς του βιβλίου, απόφοιτοι του εργαστηρίου συγγραφής Imaginarium της Ευλαμπίας Τσιρέλη, επιλέγουν ο καθένας από έναν ήρωα-μύθο και με μαεστρία φτιάχνουν πρωταγωνιστές βασισμένους στα μυθολογικά αρχέτυπα, οι οποίοι όμως θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι γύρω μας ή άνθρωποι πιο παλιών, σκοτεινότερων εποχών ή και μελλοντικών.

Μου άρεσαν πάντα ιδιαίτερα τα διηγήματα – δημιουργούν με τον αναγνώστη μια ακαριαία σχέση, αφού όπως είναι μικρά, θυμίζουν φωτογραφίες ή σύντομα πλάνα από ταξίδια. Ακριβώς αυτό αγαπόυσα, την αφήγηση μιας ιστορίας που σου ανοίγει ένα παραθυράκι σ’ έναν άλλο κόσμο κι αν θες να προβληματιστείς,  χώνεις το κεφάλι στο παράθυρο μα κι αν απλώς θέλεις να ξεχαστείς κοιτάς την θέα και ξεκουράζεσαι μέσα στην εναλλαγή των ιστοριών. Στις “Μυθιστορίες Φαντασίας από παγκόσμιους μύθους” βλέπουμε ιστορίες ακόμα κι από πολιτισμούς που δεν έχουν ακόμη υπάρξει. Οι συγγραφείς, όμως, επιβεβαιώνουν την διαχρονικότητα αλλά και την παγκοσμιότητα των μύθων μέσα από την ευφάνταστη ανάπλασή τους και πλάθουν ήρωες ανθρώπινους προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν τα αίτια πίσω από τις πράξεις τους.

Η εναλλαγή των θεμάτων είναι τόσο πολυποίκιλη που το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Στο βιβλίο θα συναντήσετε ένα εύρος μυθολογιών, από την δική μας, την αιγυπτιακή, εβραική, δυτική, ινδιάνικη ως και την κινέζικη. Τα θέματα που αναπτύσσονται μέσα από την ανάπλαση των μύθων καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος,  από τον έρωτα -την πιο διαχρονική ανθρώπινη ιστορία- αλλά και την διεστραμμένη όψη του, μέχρι την οικογενεική καταπίεση, την αγαπή για τις τέχνες, την αθανασία και την αιώνια νιότη, την κοινωνική ευθύνη, τον ναρκισσισμό και την ανάγκη για δόξα. Αυτό που διαγράφεται μέσα από τα διηγήματα εντονότερα ακόμα κι απ’ τους μύθους είναι η ανθρώπινη μορφή με τις αδυναμίες της αλλά και την δύναμή της, ο άνθρωπος κι όλα αυτά τα πολύπλοκα που κουβαλάει, που μπορούν να τον κάνουν να καταστρέψει αλλά και να δημιουργήσει, να σφάλει αλλά και να μετανιώσει και εν τέλει να επιλέξει να κυριαρχήσει εκείνος πάνω απ’ τα πάθη του. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο μεγάλο δίδαγμα όλων των μύθων της ανθρωπότητας.

Ξεχώρισα ιδιαίτερα το διήγημα  “Αρχαία Σιωπή”, την “Μάγισσα” και το η “Η πίστη άργησε μια μέρα” για την ατμόσφαιρα τους και την έξυπνη μετασκευή των μύθων, το “Τραγούδι της Σειρήνας” και την “Χαρά της συγγραφής” για το ονειρικό τους ύφος και το υπερρεαλιστικό ιδιαίτερο στοιχείο τους,  το “Τέρας”, την “Λούτρινη αγάπη” και τον “Ψυχοβγάλτη” για την κατάδυση στην σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας. Γενικώς, είναι εμφανής στο βιβλίο η ώριμη και ποιοτική προσέγγιση στην λογοτεχνία και την συγγραφή. Μιας λοιπόν που απολαμβάνω ιδιαίτερα να διαβάζω βιβλία δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι και μου αρέσουν πολύ τα βιβλία που έχουν κάτι άλλο να πουν, προτείνω ανεπιφύλακτα τις “Μυθιστορίες Φαντασίας από παγκόσμιους μύθους”, τι πιο ωραίο άλλωστε από μια δεύτερη σύγχρονη ανάγνωση στη μυθολογία.

ΠΗΓΗ maxmag.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Pin It on Pinterest

Share This
X