Επιλογή Σελίδας

Το κάρμα για εμένα είναι ο νόμος που ορίζει τα πάντα στη ζωή μας

Ιαν 29, 2021 | featured, iWrite-Blog, Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΓΗΤΤΑ

Η Μαίρη Σάμου γεννήθηκε στα Ιωάννινα αλλά μεγάλωσε και έζησε αρκετά στην αγαπημένη της Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής της. Ζει πλέον στα Ιωάννινα, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Καθηγήτρια Αγγλικής και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών.

Από το 2017 αρθρογραφεί για το δικό της blog, καθώς και για δημοφιλείς διαδικτυακές σελίδες. Συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Παραμύθι για μεγάλους» αλλά πλέον κρατά στα χέρια της το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Κάρμα, μια φορά για πάντα» που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις iWrite. Για το νέο της πόνημα, για την πανδημία αλλά και για πολλά ακόμη συζήτησε με τον ανταποκριτή του BOOKIA στην Ήπειρο, Μίλτο Γήτα.

Πώς ήταν η εμπειρία σου από την πρώτη έκδοση του βιβλίου σου «Παραμύθι για μεγάλους»;

Το «Παραμύθι για μεγάλους» ήταν το πρώτο μου συγγραφικό ταξίδι υπό τη στέγη ενός καταξιωμένου στο χώρο εκδοτικό οίκο όπως ο iWrite. Αποτέλεσε για εμένα ένα ταξίδι απολύτως μαγικό. Το πρώτο μου βιβλίο θεωρώ πως έδωσε το στίγμα μου στο αναγνωστικό κοινό. Η όλη εμπειρία αλλά και η διαδικασία από τη συγγραφή έως και την έκδοση ήταν για μένα πρωτόγνωρη και θα τη θυμάμαι φυσικά για πάντα.

Είχε όλη αυτή η προσπάθεια την ανταπόκριση που επιθυμούσες;

Η αλήθεια είναι πως ναι και θα τολμήσω να προσθέσω πως πολλά από τα κομμάτια της αναγνώρισης και της ανταπόκρισης που είχα, δεν τα περίμενα. Το «Παραμύθι για μεγάλους» είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε, πήρε μέρος στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου, συμμετείχε στα βραβεία Public του αναγνωστικού κοινού και γενικά θεωρώ πως τα πήγε πάρα πολύ καλά. Αναφορικά επίσης με τις αξιολογήσεις και τις κριτικές που έλαβε, είμαι πολύ ικανοποιημένη και από αυτό το κομμάτι, αφού μου έδωσαν το παλμό του αναγνώστη.

Πώς λειτούργησε και πόσο σε άλλαξε ή σε ωρίμασε όλη αυτή η διαδικασία και η επικοινωνία με τους αναγνώστες;

Η αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες είναι ένα κομμάτι που αγαπώ πολύ. Το να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι άρεσε ή τι δεν άρεσε και κατά πόσο ταυτίστηκαν οι αναγνώστες με το κείμενο, είναι αναγκαίο για την μετέπειτα πορεία σου ως συγγραφέας. Προσωπικά νομίζω πως με ωρίμασε ως προς τον τρόπο σκέψης μου καθώς και το να αφουγκράζομαι πιο αποτελεσματικά ίσως, την ανάγκη του άλλου για έκφραση.

Και φθάσαμε στο δεύτερο βιβλίο σου, «Κάρμα, μια φορά για πάντα» από τις Εκδόσεις κι αυτό iWrite, μίλησε μου λίγο γι αυτό; Από πού πήρες έμπνευση;

Το «Κάρμα, μια φορά για πάντα» είναι ένα εικονογραφημένο αφήγημα αναζήτησης. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού από την εφηβική ηλικία μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει τον μεγάλο της έρωτα, προσπαθώντας φυσικά να υπερπηδήσει τα εμπόδια που η ίδια θέτει στον εαυτό της λόγω ζημιογόνου οικογενειακού περιβάλλοντος. Παράλληλα η μοίρα πλέκει τα δικά της σχέδια για να φέρει τους ήρωες πιο κοντά στο δικό τους όνειρο και άλλοτε να τους απομακρύνει περίτεχνα από αυτό. Εμπνέομαι πάντα από την ίδια τη ζωή οπότε μπορούμε να πούμε πως και αυτή η ιστορία όπως και το «Παραμύθι για μεγάλους» βασίστηκε σε καταγραφές και βιώματα ανθρώπων που γνωρίζω.

Τι σημαίνει για σένα κάρμα;

Το κάρμα για εμένα είναι ο νόμος που ορίζει και κινεί τα πάντα στη ζωή μας. Στη δική μου ζωή πρεσβεύω το «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» και αυτό για μένα είναι η ουσία του κάρματος.

«Μια φορά για πάντα» μια φράση πολλά τα νοήματα, θέλεις να μας μιλήσεις για τη δική σου φορά και για τα δικά σου «για πάντα»;

Πολλοί με ρωτάνε για την έμπνευση της φράσης αυτής που θεωρώ πως είναι και η ουσία του βιβλίου μου. Η γέννηση του γιου μου είναι για εμένα το «μια φορά μα και το πάντα». Για κάποιον άλλον θα μπορούσε να είναι ένας πολύ δυνατός έρωτας που τα σαρώνει όλα. Η φράση αυτή επομένως έχει να κάνει με τα βαθιά «θέλω» του καθενός από εμάς και παράλληλα με το πόσο επιθυμούμε να κρατήσουν σε διάρκεια. Υπάρχει το «για πάντα» και είναι σχετικό για τον καθένα αλλά όταν φτάνεις τελικά στους στόχους σου δεν έχεις κατακτήσει πια το «πάντα»;

Οι αναγνώστες αλλά και οι φίλοι σου πως έχουν υποδεχθεί τα δύο σου βιβλία;

Όσον αφορά το «Παραμύθι για μεγάλους» η υποδοχή ήταν αρκετά δυναμική ξεκινώντας από τα φιλικά μου πρόσωπα που χάρηκαν και επιβράβευσαν την κίνηση του να εκδοθεί αυτή η ιστορία. Σε επίπεδο αναγνωστών θα βασιστώ στην έμπειρη ματιά του εκδοτικού μου και για το «Κάρμα, μια φορά για πάντα» ελπίζοντας πως θα έχει εξίσου και γιατί όχι ακόμη καλύτερη πορεία.

Όπως γνωρίζω είσαι και αρθρογράφος στο διαδίκτυο, θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο και για αυτή την ιδιότητα σου αλλά και για το αν αυτά τα δύο συνδυάζονται;

Ανήκω στην ομάδα αρθρογραφίας ενός από τα μεγαλύτερα portals στην κατηγορία του, το pillowfights. Παράλληλα έχω σχεδιάσει μόνη μου και γράφω για το blog μου το www.maryonajourney.com. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία θεωρώ πως μου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε διάφορα είδη γραφής και θεμάτων. Είναι σαφέστατα κάτι που απολαμβάνω. Η πρόκληση του να αναλαμβάνεις ένα θέμα, να το ολοκληρώνεις και να βλέπεις σε τι βαθμό ταυτίζεται ο κόσμος με τις απόψεις σου, είναι δελεαστική.

Θεωρείς ότι η περιπέτεια της πανδημίας που βιώνουμε έφερε τον κόσμο κοντά στα βιβλία και τα βιβλιοπωλεία;

Ναι, το πιστεύω αυτό. Ένα από τα «καλά» της πανδημίας ήταν η ανάγκη μας να εμβαθύνουμε σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι κάτι που το επιτυγχάνει κανείς κυρίως διαβάζοντας. Είδα ανθρώπους που είχαν πολύ καιρό να διαβάσουν να μπαίνουν στη διαδικασία του να αγοράσουν ξανά ένα βιβλίο. Ως εκπαιδευτικός συναναστρέφομαι με γονείς και γνωρίζω πως η αγορά βιβλίων για τα παιδιά υπήρξε επίσης πολύ μεγαλύτερη σε ποσοστό κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Επομένως, πιστεύω πως το βιβλίο και τα βιβλιοπωλεία κατ’ επέκταση επωφελήθηκαν.

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια; Κάποιες βιβλιοπαρουσιάσεις ίσως από την Άνοιξη αν πάνε καλύτερα τα πράγματα με τον covid-19;

Θα ακολουθήσω το ένστικτο σε αυτό το κομμάτι. Ευελπιστώ σε καλύτερες και πιο ασφαλείς μέρες ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσω το «Κάρμα, μια φορά για πάντα» όπως θα ήθελα και όπως το έχω στο μυαλό μου. Θέλω πάρα πολύ να ζήσω και πάλι στιγμές βιβλιοπαρουσιάσεων, φεστιβάλ βιβλίου και αναγνώσεις, κοντά όμως σε αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Η online παρουσίαση είναι κάτι που δε με εκφράζει απόλυτα ως προσωπικότητα αφού επιδιώκω πάντοτε την επαφή και την επικοινωνία με τους αναγνώστες.

Με άλλους ομότεχνους σου έχεις γνωριστεί; Έχεις δημιουργήσει κάποιες φιλικές σχέσεις που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και περήφανη;

Ο χώρος είναι γεμάτος από αξιόλογους, καταξιωμένους και μη συγγραφείς. Εκτιμώ πάρα πολλούς, θαυμάζω απεριόριστα εξίσου πολλούς. Διατηρώ φιλικές σχέσεις με πολλούς συγγραφείς και θα αναφέρω στο σημείο αυτό πως αρκετοί από τους πλέον καταξιωμένους στο χώρο, αγκάλιασαν τη δική μου προσπάθεια δίνοντάς μου συμβουλές τις οποίες και ακολουθώ.

Αυτή την περίοδο γράφεις κάτι άλλο ή είναι νωρίς ακόμη;

Γράφω συνέχεια και στο συρτάρι μου υπάρχουν πάντα σημειώσεις. Έχω στο μυαλό μου το επόμενο συγγραφικό μου βήμα αλλά θέλω πρώτα να βιώσω στο έπακρον την έκδοση του τωρινού μου βιβλίου. Πιστεύω πως το ταξίδι ενός βιβλίου ξεκινά με την έκδοσή του και έτσι έχω να κάνω πολλές στάσεις ακόμη σε αυτή τη διαδρομή πριν αρχίσω να σχεδιάζω το επόμενο συγγραφικό μου ταξίδι.

Τι μήνυμα θα έστελνες σε κάποιον νέο συγγραφέα που θα ήθελα να εκδώσει αλλά το σκέφτεται ή φοβάται;

Πρόσφατα είχα μια τέτοια συζήτηση στην οποία παρέπεμψα τον συγγραφέα να δοκιμάσει να κυνηγήσει το όνειρό του. Αν κάποιος πιστεύει βαθιά μέσα του στην ιδέα που είχε, θα πρέπει να περάσει στο επόμενο βήμα και να προσπαθήσει να την υλοποιήσει. Άλλωστε τα όνειρα είναι τα σχέδια που κάνει το μυαλό μας όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε να το αφήσουμε ελεύθερο να τα κατακτήσει.

ΠΗΓΗ: bookia

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Pin It on Pinterest

Share This
X