Επιλογή Σελίδας

Ένας Θεσσαλονικιός εξηγεί πώς τα Star Wars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Δεκ 18, 2019 | featured, iWrite-Blog, Συνεντεύξεις

Ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και συγγραφέας Παναγιώτης Ασημεόνογλου έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Το Εγχειρίδιο ενός Jedi”

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Ο πολυαναμενόμενος επίλογος του θρυλικού «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» αρχίζει την πορεία του στις ελληνικές αίθουσες με ειδικές προβολές από Τετάρτη 18/12/2019. Ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και συγγραφέας Παναγιώτης Ασημεόνογλου, λάτρης των ταινιών Star Wars αντιλήφθηκε πως έχουν επηρεαστεί από τα kuji, πνευματικές ασκήσεις διαλογισμού στις οποίες επιδίδονταν Ιάπωνες ερημίτες των βουνών. Και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για να αναδείξει αυτή τη σχέση: είναι το “Το Εγχειρίδιο ενός Jedi” (Εκδόσεις iWrite).

Στην ερώτηση πώς τα Star Wars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας τόνισε στο TyposThes: «Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το μύθο ή το ευγενές ψέμα για να ζούμε ισορροπημένα και με πληρότητα. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι μύθοι που τα διδάγματά τους γαλούχησαν αμέτρητες γενιές (…).

-Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

-Εδώ και αρκετά χρόνια εντρυφώ -και ασκούμαι καθημερινά- σε διάφορες πνευματικές παραδόσεις της Ανατολής, κυρίως Σινοϊαπωνικής και Βιετναμέζικης προέλευσης. Πρόκειται για βιοσοφίες που μπορούν να βοηθήσουν το σύγχρονο άνθρωπο να ενσταλάξει μέσα του την ισορροπία, τη χαρά, την αρμονία και την ησυχία, κυρίως τη βαθιά αγάπη για τον κόσμο/κόσμημα που τον περιβάλλει.

Ένα από αυτά τα υπέροχα συστήματα είναι τα kuji, πνευματικές ασκήσεις διαλογισμού στις οποίες επιδίδονταν Ιάπωνες ερημίτες των βουνών, Shugenja ή Yamabushi, αλλά και πολεμιστές Νίντζα που τους δίδασκαν οι πρώτοι. Αφορούν τεχνικές που αποδεικνύονται ένα άριστο δείγμα αυτού που θα λέγαμε positive thinking ή Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (Neuro-linguistic Programming), και συμβάλλουν δραστικά στην ψυχοσωματική ενδυνάμωση και σταθερότητα.

Μελετώντας τα kuji διαπίστωσα πως μια άλλη μεγάλη μου αγάπη, τα Star Wars, όχι μόνο είχαν επηρεαστεί από αυτές τις παραδόσεις, αλλά τις μεταλαμπάδευαν με έναν τρόπο όμορφο, γνήσιο και εμπνευσμένο. Έτσι αποφάσισα να αναδείξω, αλλά και να επεκτείνω, αυτή τη σχέση με έναν χρωματισμό που δεν έχει προκύψει ξανά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

-Τι σας αρέσει στις ταινίες Star Wars;

-Τα Star Wars είναι ένας υπέροχος σύγχρονος μύθος που καταφέρνει μέσω των συμβολισμών του μια ανώτερη βιωματική ταύτιση (τη γνωριμία με τη Δύναμη), αλλά παράλληλα είναι ένα ευχάριστο παραμύθι που ξελαφρώνει την καρδιά και διασκεδάζει. Αν είχε δίκιο ο μεγάλος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι όταν έλεγε ότι «Σκοπός της τέχνης είναι να ετοιμάσει τον άνθρωπο για το θάνατο, να οργώσει και να καλλιεργήσει την ψυχή του, κάνοντάς τη να στραφεί στο καλό» (Σμιλεύοντας το Χρόνο), τότε ο George Lucas είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης. Δεν ετοιμάζει μόνο τον άνθρωπο για τον θάνατο, αλλά πολύ περισσότερο για τη ζωή…

Στην εποχή μας ο μύθος έλαβε νέα προσωπεία (περσόνες) που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης γενιάς που διψά για Νόημα.

Σ’ αυτό το όμορφο πάνθεο, που κοσμεί κόμικς αντί για αγγεία, και κινηματογραφικές αίθουσες αντί για ναούς, ο μύθος του Luke και του Darth Vader (..) μάς διηγείται με φρεσκάδα κάτι τόσο παλιό όσο η ανθρώπινη φύση. Οι Jedi και η Δύναμη είναι μια νέα μυστηριακή ψηλάφηση ενός κόσμου που το ήθος φθίνει, που το πνευματικό σκοτάδι ολοένα εξαπλώνει τα δίχτυα του, που η Επιστήμη έχει καταλάβει τον θρόνο του Θεού και η κατανάλωση έχει θεραπευτική αξία».

-Πώς τα Star Wars μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας;

-Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το μύθο ή το ευγενές ψέμα για να ζούμε ισορροπημένα και με πληρότητα. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι μύθοι που τα διδάγματά τους γαλούχησαν αμέτρητες γενιές. Ένας νεαρός της αρχαίας Ελλάδας θ’ αντλούσε έμπνευση, προκειμένου να τα βγάλει πέρα με τις απίστευτες προκλήσεις της ζωής, ταυτιζόμενος με τον παντοδύναμο Ηρακλή, τον ένδοξο Αχιλλέα και τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Έτσι θα έπαιρνε αρκετή δύναμη για να σηκώσει τα ασήκωτα, να πολεμήσει τη σίγουρη ήττα, να σκαρφιστεί την επιτυχία ενάντια στη βέβαιη αποτυχία, να συνεχίσει να περπατάει στο στενό μονοπάτι των απόκρημνων βουνών της αρετής.

Στην εποχή μας ο μύθος έλαβε νέα προσωπεία (περσόνες) που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης γενιάς που διψά για Νόημα. Ο Superman είναι ο νέος Ηρακλής ή Σαμψών, o Hulk είναι ο καινούριος Άρης, ο Aqua Man είναι ο σύγχρονος Ποσειδώνας, η Wonder Woman είναι η νέα Αθηνά, ο Flash είναι ο καινούριος Ερμής και πάει λέγοντας.

Σ’ αυτό το όμορφο πάνθεο, που κοσμεί κόμικς αντί για αγγεία, και κινηματογραφικές αίθουσες αντί για ναούς, ο μύθος του Luke και του Darth Vader, του Obi Wan Kenobi και του Yoda, του Kylo Ren και της Rey, του Han Solo και της Leia, μας διηγείται με φρεσκάδα κάτι τόσο παλιό όσο η ανθρώπινη φύση. Οι Jedi και η Δύναμη είναι μια νέα μυστηριακή ψηλάφηση ενός κόσμου που το ήθος φθίνει, που το πνευματικό σκοτάδι ολοένα εξαπλώνει τα δίχτυα του, που η Επιστήμη έχει καταλάβει τον θρόνο του Θεού και η κατανάλωση έχει θεραπευτική αξία.

🆒 Απόκτησε τώρα το δικό σου αντίτυπο ΕΔΩ:
https://iwrite.gr/bookstore/egxeiridio-jedi/

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Μόλις δημοσιεύθηκαν…

Pin It on Pinterest

Share This
X