Επιλογή Σελίδας

Τα τρία στάδια μιας συνέντευξης για την εύρεση εργασίας

Μαΐ 5, 2020 | featured, iWrite-Blog, Άρθρα - Απόψεις

1ο στάδιο: πριν από τη συνέντευξη

Πριν από μια συνάντηση, με σκοπό τη συνέντευξη για την εύρεση εργασίας, είναι σημαντική η καλή προετοιμασία του υποψηφίου. Ενδεικτικά, το στάδιο της προετοιμασία περιλαμβάνει:

  • Έρευνα για την επιχείρηση και τον κλάδο. Αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), στον έντυπο τύπο, από φίλους και γνωστούς που δουλεύουν στον κλάδο ή συνεργάζονται με την επιχείρηση, σε επιχειρηματικούς οδηγούς κ.α.. Η έρευνα αυτή θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια πρώτη άποψη για την επιχείρηση που πρόκειται να δώσετε συνέντευξη. Κρατήστε σημειώσεις, για όσα θέλετε να θυμόσαστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
  • Ενίσχυση της αυτογνωσίας. «Συσκεφτείτε» με τον εαυτό σας ώστε να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία και αυτά που χρειάζονται βελτίωση. Μια SWOT analysis του εαυτού είναι μια καλή πρακτική. Να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε με τον εαυτό σας. Ζητήστε από έναν καλό σας φίλο ή από κάποιον που εμπιστεύεστε να κάνει μια τέτοια ανάλυση για σας. Η σύγκριση των ευρημάτων θα είναι μια καλή πηγή πληροφοριών που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτογνωσίας σας. Να είστε ανοικτοί, χωρίς προκατάληψη στις απόψεις του άλλου ατόμου.
  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Σκεφτείτε και καταγράψτε όλα όσα έχετε πετύχει ως τώρα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Επιλέξτε μια-δυο επιτυχημένες στιγμές της ζωής σας για τις οποίες αισθάνεστε υπερήφανοι και άνετα για να μιλήσετε, σε περίπτωση που ερωτηθείτε από τον υπεύθυνο προσλήψεων ή από τον άνθρωπο που δίνετε τη συνέντευξη. Επίσης, προετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν τυχόν αποτυχημένες στιγμές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε εργαζόμενο να έχει τόσο επιτυχημένες όσο και αποτυχημένες στιγμές στην καριέρα του. Αισθανθείτε άνετα να περιγράψετε τέτοιες καταστάσεις, μέσα από το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης, εστιάζοντας στο «μάθημα» που πήρατε από αυτή την εμπειρία.
  • Διαβάστε σχετικά άρθρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε σχετικά άρθρα με συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας στο διαδίκτυο, στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Κάθε ένα έχει κάτι διαφορετικό να σας προτείνει για την προετοιμασίας σας. Εντοπίστε τις ερωτήσεις που γίνονται συχνά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Προσοχή: Ελέγχετε πάντα την πηγή και τον συγγραφέα του άρθρου.
  • Σχετικές ερωτήσεις: Καταγράψτε και προετοιμαστείτε ώστε να:
    • απαντήσετε σε ερωτήσεις που είναι πιθανό να δεχτείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: Γιατί ενδιαφέρεστε για αυτή τη θέση εργασίας; Ποια είναι η εμπειρία σας; Γιατί θέλετε να αλλάξετε δουλειά; Αν ρωτούσαμε τον προϊστάμενό σας, τι θα μας έλεγε για σας; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας; Γιατί να διαλέξουμε εσάς; Περιγράψτε μας κάποιες από τις επιτυχίες/ αποτυχίες σας, κ.α.
    • κάνετε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν: τις αρμοδιότητές σας, τις προοπτικές εξέλιξης, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο εργοδότης, τη διαδικασία επιλογής, κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΜΑΣ ΖΩΗΣ ΛΙΟΛΙΟΥ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟ COACHING ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 

Μόλις δημοσιεύθηκαν…

Pin It on Pinterest

Share This
X