iWrite for kids

Η οικολογία στο παιδικό βιβλίο!

παιδικό βιβλίο οικολογία

Η οικολογία ως θεματική στο παιδικό βιβλίο

Η συμβολή του παραμυθιού

Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την οικολογία. Έτσι κι ένα παραμύθι για την οικολογία είναι ικανό να εισάγει τα παιδιά στη «μελέτη του φυσικού οίκου».

Εξάπτοντας τη φαντασία τους, κρατάνε το ενδιαφέρον των παιδιών, βοηθώντας τα να κατανοήσουν διάφορα φαινόμενα που τους περιβάλλουν. Αναπτύσσουν αξίες/προσωπικότητα που τα συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή τους. Οτιδήποτε μας περιβάλλει, αλληλοεπιδρά μαζί μας. Με αυτό το τρόπο, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας, όταν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Κατανοούμε πως πρέπει να μεριμνούμε για τη φύση, μέσα από το νοιάξιμο μας για όλους τους ανθρώπους.

Ένα παραμύθι μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά τα παιδιά, να ταυτιστούν με τον ήρωα του παραμυθιού, να θέλουν με τη δύναμη της φαντασίας τους να μπουν μέσα στο παραμύθι και να τα φέρουν όλα ‘εις πέρας’ (σε τάξη)! Αναπτύσσουν ακόμα τον εσωτερικό τους κόσμο όταν αναφερόμαστε κυρίως στα fuctional (λειτουργικά) παραμύθια, αντί στο να αρκεστούμε μονάχα, στη μεταφορά γνώσεων όσο αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα. Μία αλληγορία στο βιβλίο, διευκολύνει στο κατανοηθούν από τα παιδιά, διάφορα ζητήματα, όπως οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

Ένα παράδειγμα τέτοιου παραμυθιού είναι ‘Ο Περιβαντούλης’ από τις εκδόσεις iWrite.

Τα παραμύθια, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, είναι βοηθητικά εργαλεία, στο να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στην οικολογία. Με άλλα λόγια, να αναπτύξουν την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι τους. Οι δράσεις σε συνδυασμό με άλλους φορείς όπως πυροσβεστική, φιλοζωικές οργανώσεις, βοτανολόγους, θαλάσσιους επιστήμονες, ενισχύουν το μήνυμα. Ενδεικτικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η επαφή των παιδιών με τα ζώα του δάσους, στο φυσικό τους περιβάλλον, σε συνεργασία με ζωολόγους.

Δράσεις για την επαφή με τη φύση

Μέσα από τις εκδρομές στο δάσος αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα οφέλη της φύσης όπως ο ίσκιος, οι καρποί και η ηρεμία που μας προσφέρει. Ακόμα και να τη περιποιηθούν, όπως η συλλογή τυχόν σκουπιδιών. Περιβολάρηδες μπορούν να ξεναγήσουν τους μικρούς μας φίλους στους μπαξέδες τους ενθαρρύνοντας τους να συμμετέχουν στη συλλογή των καρπών, στη περιποίηση των φυτών και των δέντρων. Να καταλάβουν ότι ο κάθε καρπός έχει τη δική του εποχή για τη συγκομιδή του και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη φύση όπως φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλα πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία του ανθρώπου.

Για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στη φύση θα ήταν χρήσιμοι άνθρωποι από το κλάδο της ιατρικής. Όπως είπε ο Ιπποκράτης, γνωστός ως σήμερα σε όλο το κόσμο ως «πατέρας της Ιατρικής», ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκει χρόνο να περνάει χρόνο στη φύση, για λόγους υγείας. Μάλιστα εξέταζε το περιβάλλον του ασθενή, ως μέρος της θεραπευτικής του διαδικασίας. Ίσως, δράσεις με σκοπό τα οφέλη της φύσης στην υγεία του ανθρώπου, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και ιατρών. Επισκέψεις σε νοσοκομεία, φυσικό αλλά και στο αστικό περιβάλλον για το σκοπό αυτό, είναι κάποια παραδείγματα! Από τις προαναφερθέντες δραστηριότητες, τα παιδιά θα μπορούν να δουν τον παραλληλισμό ανάμεσα σε ένα παραμύθι και στη πράξη. Η επίσκεψη τους σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη υποστεί ρύπανση μπορούν να αφυπνίσουν τα παιδιά και να νοιαστούν περισσότερο για το σπίτι τους, τη Γη.

Εμπνέοντας τον σεβασμό προς τη φύση

Σέβομαι τη φύση σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου επειδή η φύση είναι το σπίτι μου… ή καλύτερα το σπίτι μας! Όλοι προερχόμαστε από ένα και μοναδικό πρόγονο (σύμφωνα με τους ειδικούς στην αστροβιολογία) και συνδεόμαστε. Τα παιδιά είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Η μοναδική κατηγορία ανθρώπων που δε έχουν κακία, ξέρουν να δημιουργούν, μέσα από το παιχνίδι.

Ας γίνουμε και οι ενήλικες περισσότερο δημιουργικοί, ας νοιαστούμε για τον άνθρωπο και τη φύση. Με αυτό το τρόπο σεβόμαστε τον εαυτό μας. Κανείς δε θέλει να ζει σε ένα μέρος όπου η ρύπανση προκαλεί προβλήματα στην υγεία του.

Σέβομαι τη φύση σημαίνει νοιάζομαι για το συνάνθρωπο μου και το αντίθετο. Ως κομμάτι της φύσης, ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται και αυτός να μην εκτίθεται σε κάθε είδους εκμετάλλευση ‘μικρή’ ή ‘μεγάλη’. Ξεκινώντας από τους ίδιους μας τους εαυτούς, επειδή δίνουμε και στους συνανθρώπους μας, αυτό που έχουμε για τον εαυτό μας. Ας νοιαστούμε για τη φύση μέσα από το νοιάξιμο για το συνάνθρωπο μας! Στο πλανήτη Γη είμαστε όλοι περαστικοί!

Βρείτε το παιδικό βιβλίο με θέμα την οικολογία «Ο Περιβαντούλης» από τις Εκδόσεις iWrite