Επιλογή Σελίδας

Η εικόνα μας, η στοχοθεσία, οι εξωτερικοί θόρυβοι και οι προσωπικοί μας… δαίμονες

Ιούν 29, 2020featured, iWrite-Blog, Συνεντεύξεις

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Μια συνέντευξη με την ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου, με αφορμή το βιβλίο της «Αλλάζοντας Εμένα» από τις εκδόσεις I Write

• Πόσο συμφιλιωμένες είναι κυρίως οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας με την εικόνα του εαυτού τους; Πώς τα στερεότυπα που δημιουργούνται από τα ΜΜΕ και τα social media μας επηρεάζουν; Θεωρείτε πώς η υπόθεση με το βιτριόλι που συγκλόνισε το πανελλήνιο έχει τέτοια στοιχεία;

-Η αλήθεια είναι ότι η συμφιλίωση με την ηλικία και την εικόνα μας είναι κάτι που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως τις γυναίκες λόγω της ηλικίας που συχνά αγχώνει, των προτύπων που τίθενται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα socialmedia, από τις προσδοκίες που έχουν όλοι, από την αψεγάδιαστη ομορφιά που προβάλλεται..
Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε και μία προσπάθεια που γίνεται να απομυθοποιηθεί η δύναμη της εικόνας. Μου έρχεται στο μυαλό μου η πρόσφατη δημοσίευση της ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ, η οποία σε λογαριασμό της στα socialmedia δημοσίευσε δύο φωτογραφίες της.. H μία ήταν με άβαφα μαλλιά και η δεύτερη με βαμμένα μαλλιά, με μακιγιάζ.. Ήθελε να τονίσει κάτι.. ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, όπως τον βλέπουμε στον καθρέπτη.. και όχι με φίλτρα, με μία ψευδή εικόνα για να λάβουμε περισσότερα like..
Η υπόθεση με το βιτριόλι και τα κίνητρα της κατηγορουμένης νομίζω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν σε έναν συνδυασμό αιτιών και παραγόντων… χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ψυχογράφημα, όπως γίνεται ούτως ή άλλως σε παρόμοιες καταστάσεις, για να αναλυθούν οι πραγματικές αιτίες και όχι οι αφορμές…

• Ο τίτλος του βιβλίου σας είναι «Αλλάζοντας εμένα» Μπορούμε να αλλάξουμε ; Μέχρι ποια ηλικία;

-Το «Αλλάζοντας Εμένα» είναι ένα εγχειρίδιο αυτό-βελτίωσης.. Είναι ένα βιβλίο το οποίο θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να σχεδιάσει την αλλαγή, να εστιάσει σε πράγματα και πεδία που μπορεί να τον εμποδίζουν, να τον φοβίζουν και ουσιαστικά να τον σταματάνε από το να ονειρευτεί και να σχεδιάσει το μέλλον.. και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του..
Για μένα η αλλαγή μπορεί να αποφασιστεί κάθε μέρα και σε κάθε ηλικία.. Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε, αρκεί να το θέλουμε.. αρκεί να βρούμε ένα δυναμικό κίνητρο..
Και αντικειμενικά, δεν υπάρχει πιο ουσιαστικό κίνητρο από αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη.. από εμάς τους ίδιους.

• Πώς μπορεί κανείς να ακούσει τον εαυτό του μέσα στον καθημερινό …θόρυβο;

-Θόρυβοι θα υπάρχουν πάντα.. είναι στο χέρι μας να τους διαχειριζόμαστε..
Βάζουμε προτεραιότητες, κάνουμε διαχείριση χρόνου, αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε μας και προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που μας εξελίσσουν. Ο στόχος είναι η εξέλιξη και η στοχοθεσία.. Να σχεδιάζουμε πράγματα και να θέλουμε να τα πετύχουμε..
Πάντα θα υπάρχουν οι φρενήρεις ρυθμοί, πάντα θα υπάρχουν εμπόδια και ανασταλτικοί παράγοντες.. Σημασία έχει να βάζουμε προτεραιότητες, να μπορούμε να ακούμε και όταν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, να αναζητούμε συμμάχους.. γιατί οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας..

• Πώς πετυχαίνει κανείς την εξέλιξη; Υπάρχουν ερεθίσματα που είναι εσωτερικά και όχι εξωτερικά και μας κάνουν να επιθυμούμε να εξελιχθούμε; Και τι είναι αυτό που μπορεί να σταματήσει την εξέλιξή μας;

-Την εξέλιξη την πετυχαίνουμε διαβάζοντας, ακούγοντας εμπνευσμένους ανθρώπους, νιώθοντας ότι δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και τα όνειρά μας.. γιατί ουσιαστικά αυτά μας κρατάνε ζωντανούς και σε εγρήγορση..
Τα κίνητρα και τα ερεθίσματα υπάρχουν παντού.. θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι, μία ισορροπημένη σχέση, ένας εμπνευσμένος δάσκαλος, μία ομιλία, ένα βιβλίο, ένας άνθρωπος που θαυμάζουμε..
Όπως και τα εμπόδια υπάρχουν παντού.. θα μπορούσε να είναι το άγχος, η κατάθλιψη, μία δυσλειτουργική σχέση, ένα πένθος, μία απώλεια..

• Γιατί πιστεύετε ότι έχουν εκδοθεί τελευταία τόσα πολλά βιβλία για την αυτοβελτίωση; Είναι μια τάση μια ανάγκη του αναγνωστικού κοινού; Και τα δύο ή τίποτε από όλα αυτά…

Τα βιβλία αυτό-βελτίωσης και αυτό-βοήθειας καλύπτουν την ανάγκη των ανθρώπων να βοηθηθούν.. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν πλέον τα προβλήματά τους και ζητάνε βοήθεια.. δεν φοβούνται και δεν αποφεύγουν.. μιλάνε σε ψυχολόγο, παρακολουθούνε σεμινάρια αυτό-βελτίωσης, διαβάζουν βιβλία.. προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους.

ΠΗΓΗ thinkfree.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΕΜΕΝΑ

allazontas-emena

Μόλις δημοσιεύθηκαν…

Pin It on Pinterest

Share This
X