Μάθε τα πάντα για τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας μέσω από το νέο βιβλίο αυτογνωσίας του έμπειρου ψυχοθεραπευτή Κωνσταντίνου Ρωμανού Ζησιμόπουλου “Ο Μπαμπούλας κάτω από το κρεβάτι σου“!
Η προσωπικότητά μας είναι περίπλοκη, πολυδιάστατη. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημαντικός αριθμός ερευνών έχουν προσπαθήσει να την κατανοήσουν.
Μετά από δεκαετίες ερευνών, καθιερώθηκε το γνωστό μοντέλο των πέντε παραγόντων.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η προσωπικότητα αποτελείται από πέντε διαστάσεις. Τα πέντε χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα είναι:
- Διαθεσιμότητα σε εμπειρίες (εκφράζει τους ιδιαίτερα δημιουργικούς, φαντασιώδεις και ανοικτούς σε νέες ιδέες).
- Ευσυνειδησία (εκφράζει τους οργανωτικούς, που συνήθως δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια).
- Εξωστρέφεια (εκφράζει την ευκολία με την οποία ορισμένοι συνδέονται με τους συνανθρώπους τους).
- Τερπνότητα – Συνεργατικότητα (εκφράζει το πόσο ευχάριστοι είναι στον περίγυρό τους και την ευκολία συνεργασίας με άλλους που διαθέτουν).
- Νευρωτισμός (εκφράζει το πόσο κάποιος ανησυχεί καθώς και τη συναισθηματική ισορροπία που διαθέτει).
Εάν ένας δεν είναι ειδικός σε ό,τι αφορά τη γενετική, είναι δύσκολο να καταλάβει τι σημαίνει ακριβώς το ότι τα γονίδια επηρεάζουν την προσωπικότητά μας και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Για να διευκολύνω την κατανόηση αυτής της σχέσης, θα αναφέρω ως παράδειγμα έρευνες που κατέληξαν ότι το γονίδιο DRD4 φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, κάνοντας το άτομο να αντιλαμβάνεται ευκολότερα μια εμπειρία ως θετική, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο διαθέσιμο σε εμπειρίες.
Τα πάντα για τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας μέσω από ένα επαναστατικό νέο βιβλίο αυτογνωσίας!
Με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά φαίνεται να συνδέονται με τη γονιδιακή υποδομή της προσωπικότητάς μας, στο μέτρο που η τελευταία δημιουργεί οργανική προδιάθεση για καθένα από αυτά.
Με αυτά ως δεδομένα, ένα πρόσθετο ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό τα προαναφερόμενα πέντε βασικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται από τα γονίδιά μας. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση, πρόσφατες μελέτες κατέληξαν στα εξής:
Διαθεσιμότητα σε εμπειρίες:
• Η Διαθεσιμότητα σε εμπειρίες είναι κατά 61% αποτέλεσμα γενετικής προέλευσης.
Ευσυνειδησία:
• Η ευσυνειδησία είναι κατά 44% αποτέλεσμα γενετικής προέλευσης.
Εξωστρέφεια:
• Η εξωστρέφεια είναι κατά 41% αποτέλεσμα γενετικής προέλευσης.
Τερπνότητα:
• Η Τερπνότητα είναι κατά 42% αποτέλεσμα γενετικής προέλευσης.
Νευρωτισμός:
• Ο νευρωτισμός είναι κατά 41% αποτέλεσμα γενετικής προέλευσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, λοιπόν, σχεδόν η μισή μας προσωπικότητα είναι προδιαγεγραμμένη.
Ωστόσο, μελέτες δείχνουν και κάτι ακόμα. Φαίνεται ότι η γενετική προδιάθεση για όλα τα γνωρίσματα (συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων) υπόκειται σε τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, μελέτες αναφέρουν ότι χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κληρονομήσει κάποιος είναι δυνητικά αναστρέψιμα και αυτό μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή του, εάν οι περιβαλλοντικοί και οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι κατάλληλοι.