Μαρία Μπάρμπα: συνέντευξη στη Μαρία Τσακίρη
Συγγραφέας του παραμυθιού «Τα Χριστούγεννα της Γιαγιάς Χλωρίδας» – Εκδόσεις «iWrite»
Τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα η γιορτή που λατρεύουν τα παιδιά αλλά ο Δεκέμβρης είναι και ο μήνας που τα παραμύθια γίνονται αγαπημένα δώρα. Όταν, όμως, τα παραμύθια αναδεικνύουν έννοιες όπως η οικολογία που επέλεξε η Μαρία Μπάρμπα, για τη δική της παιδική ιστορία, τότε το ενδιαφέρον που αποκτούν γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η «Γιαγιά Χλωρίδα» της, προσφέρει μαθήματα σωστής διατροφής, αγάπης για το περιβάλλον, προστασίας της φύσης και φυσικά αγάπης. Η αγάπη άλλωστε είναι και το βασικό μήνυμα που θέλει να εισπράξουν οι μικροί της αναγνώστες. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, αυτό που θέλει να κρατήσουν τα παιδιά από το βιβλίο της «Είναι το ανθρωπιστικό μήνυμα της αγάπης και ότι αναγκαία συνθήκη για το καλό της ανθρωπότητας είναι η προστασία του περιβάλλοντος».
«Ένα οικολογικό παραμύθι…», διαβάζουμε στο καλαίσθητο εξώφυλλο του βιβλίου σας. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που το κάνει, οικολογικό;
Η αναφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα της φύσης, διατροφική αλυσίδα, η βιοπικοιλότητα, η προστασία των οικοσυστημάτων για την ισορροπία της φύσης είναι που κάνει το παραμύθι οικολογικού περιεχομένου.
Ας γνωρίσουμε και την πρωταγωνίστριά σας. Ποια είναι η Γιαγιά Χλωρίδα με το καλοσυνάτο χαμόγελο, που κρατά στα χέρια της λαχανικά;
Η Γιαγιά Χλωρίδα είναι η ίδια η φύση στην ολότητά της.
Πού ζει η ηρωίδα σας; Θέλετε να μας γνωρίσετε και την οικογένειά της;
Το σπίτι της Γιαγιάς Χλωρίδας είναι το περιβάλλον και η οικογένειά της είναι ό,τι απαρτίζει τη φύση.
Τα Χριστούγεννα είναι μια σπουδαία γιορτή και εσείς τοποθετήσατε την πρωταγωνίστριά σας στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Μιλήστε μας για την έμπνευση του παραμυθιού σας.
Έμπνευση για το παραμύθι στάθηκαν τα συναισθήματα που γεννιούνται τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, συναισθήματα αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης. Έννοιες που έχουν συνάφεια με την εκδήλωση της αγάπης για τη φύση μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά για τη Γιαγιά Χλωρίδα. Αποφάσισε να μιλήσει στα εγγόνια της για τις εμπειρίες ζωής της αλλά και να τους αποκαλύψει ένα μυστικό…
Το μυστικό ότι η αγάπη μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον άνθρωπο να προστατέψει το περιβάλλον και να αλλάξει συνολικά τον κόσμο προς το καλύτερο, οι κοινωνίες να γίνουν πιο ειρηνικές και ο άνθρωπος να προοδεύει μέσα σε αυτές.
Μέσα από το παραμύθι σας φροντίζετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες την ανάγκη της σωστής διατροφής. Ποια παραμυθοεπιχειρήματα χρησιμοποιήσατε ώστε να γίνετε κατανοητή;
Μέσα από το επιχείρημα της επιλογής των φυσικών τροφών γίνεται αναφορά στις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν οι τροποποιημένοι οργανισμοί σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.
Αναφέρεστε στο πειραγμένο γενετικό σύστημα του καλαμποκιού, τη μεταλλαγμένη σόγια, την ανοστιά της ντομάτας, ακόμη και την τροποποίηση του σολομού, μέσα από εικόνες, χρώματα αλλά και επεξηγήσεις των όρων που χρησιμοποιείτε, κεντρίζοντας σίγουρα το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι όμως το βιβλίο σας και μια κραυγή αγωνίας προς εμάς τους μεγάλους;
Βεβαίως! Διότι, όσο ο άνθρωπος επιμένει να καταστρέφει τη φύση τόσο απερίσκεπτα καταλήγει στο να αυτοκαταστρέφεται. Φωτεινό παράδειγμα η πρόσφατη πανδημία που προκλήθηκε μέσω της μετάδοσης παθογόνου από την μολυσμένη άγρια φύση στον άνθρωπο.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι. Πώς όμως θα κάνουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν όλα αυτά που θέλετε να τους πείτε;
Μέσα από τη γνωριμία του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον ώστε να αντιληφθεί ότι αποτελεί και το ίδιο αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν δράσεις οργανωμένες από φορείς της Πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών.
Τα μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες, βρίσκεται λίγο πριν από το «και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Δώστε μας μια γεύση από αυτό που θέλετε να κρατήσουν στο μυαλό τους από το χριστουγεννιάτικο παραμύθι σας.
Είναι το ανθρωπιστικό μήνυμα της αγάπης και ότι αναγκαία συνθήκη για το καλό της ανθρωπότητας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Είστε συνταξιούχος φαρμακοποιός και εξειδικευμένη στην καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Νιώθατε ως «Γιαγιά Χλωρίδα» καθώς αναζητούσατε λέξεις και εικόνες για τους μικρούς σας φίλους;
Βεβαίως, ταυτίστηκα με την ηρωίδα του παραμυθιού ώστε να μεταφέρω τις ιδέες μου με τρόπο εύληπτο στα μικρά παιδιά.
Η ευαισθησία σας στα περιβαλλοντολογικά θέματα είναι δεδομένη. Ήταν και η αφορμή αυτής της έκδοσης;
Ναι, αφορμή της έκδοσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μικρών αλλά και των μεγάλων για την αδήριτη ανάγκη της προστασίας της φύσης.
Δείτε το βιβλίο εδώ
Ρωτάει η Μαρία Τσακίρη
Πηγή Vivlio-life.gr