Επιλογή Σελίδας
Offer!

Βλαχοχώρια Ανατολικού Βερμίου

18.00  16.20 

 

Στρατευμένος στο πλευρό της Μνήµης, στον αγώνα-της ενάντια στη Λήθη των ηµερών-µας, ο Γιάννης Κ. Τσιαµήτρος διασώζει µε το έργο-του το ιστορικό και πολιτισµικό «ανάγλυφο» του Βερµίου.

Ξεκινάει µε την παρουσία Βλάχων-Αρµάνων στο πρώτο µισό του 19ου αιώνα, όταν από τα χωριά της γρεβενιώτικης Πίνδου ήρθαν µε τα τσελιγκάτα τους στα ερειπωµένα από τον χαλασµό του 1822 χωριά του ηµαθιώτικου Βερµίου κι έδωσαν ξανά ζωή στο Σέλι, το Ξηρολίβαδο, τη Μαρούσια, την Κουµαριά κ.ά. Παράλληλα ασχολήθηκε ακόµα και µε τις εγκαταστάσεις στον ίδιο χώρο Κοπατσαραίων, Αρβανιτοβλάχων και Σαρακατσάνων.

Περιγράφει όλο τον κύκλο της βλάχικης εθιµογραφίας (ήθη κι έθιµα, ενδυµασίες, τραγούδια και χοροί) και κλείνει µε την παράθεση τοπωνυµίων, προσδίδοντας έτσι σφαιρικό χαρακτήρα στην όλη εργασία.

Ο Γιάννης Κ. Τσιαµήτρος δεν καταγράφει µόνο την παράδοση, αλλά τη µεταδίδει και ζωντανή ως χοροδιδάσκαλος, καθώς ο ίδιος προσφέρει το καλύτερο υπόδειγµα χορευτή.

Η προσπάθειά του, αξιέπαινη, εγγράφεται ως παρακαταθήκη για τις επόµενες γενεές σε µια εποχή, κατά την οποία η µνήµη του παρελθόντος ξεθωριάζει όλο και περισσότερο.

Αντώνης Μπουσµπούκης,
Οµότιµος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ.

Product Description

Ο Ιωάννης Κ. Τσιαµήτρος γεννήθηκε το 1952 στην Πολωνία και κατοικεί στη Βέροια από το 1957. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ, εργάσθηκε σε δηµόσια σχολεία του Ν. Ηµαθίας και είναι συνταξιούχος από το 2008. Ήταν ταυτόχρονα χορευτής σε πάρα πολλά χορευτικά συγκροτήµατα, κορυφαίο των οποίων είναι το συγκρότηµα «Δόρα Στράτου» στην Αθήνα, όπου συµµετείχε σε παραστάσεις του επαγγελµατικά από το 1976 έως το 1979. Στη συνέχεια διετέλεσε ο πρώτος χοροδιδάσκαλος των νεοσύστατων συλλόγων «Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας» και «Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας» (αρχές δεκαετίας ΄80). Από το 1982, ως καθηγητής, χοροδιδάσκαλος και Διευθυντής του Γυµνασίου Ριζωµάτων (Ηµαθιώτικα Πιέρια) οργάνωσε χορευτικές οµάδες µαθητών, που κέρδισαν τέσσερις πανελλήνιες πρωτιές στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες στην κατηγορία του παραδοσιακού χορού. Παρακολουθεί και διδάσκει σε σεµινάρια παραδοσιακού χορού από το 1989, είναι χοροδιδάσκαλος σε πολλές χορευτικές οµάδες του Νοµού Ηµαθίας µε πρωτοβουλία του ιδρύθηκε σωµατείο µε τον τίτλο «Χορευτικός Όµιλος Βέροιας», στον οποίο είναι Πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος ταυτόχρονα. Ασχολείται επίσης µε την τοπική παράδοση και λαογραφία και γράφει άρθρα λαογραφικού περιεχοµένου εδώ και πολύ καιρό σε τοπικές εφηµερίδες και ιστοσελίδες. Το παρόν βιβλίο (τρίτη του συγγραφική δουλειά) αποτελεί πόνηµα επιτόπιας έρευνας 30 ετών.

Additional Information

Συγγραφέας

Ιωάννης Τσιαμήτρος

Σελίδες

722

Διαστάσεις

16×23 cm

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις iWrite

ISBN

978-960-627-158-8

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Βλαχοχώρια Ανατολικού Βερμίου”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

 • Εξώφυλλο, Λαογραφία και Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων, Εκδόσεις iWrite

  Λαογραφία και Παράδοση

  20.00 
 • Offer! Γιαννούλα Λέρη-Αντωνίου, Σχίνος Αιτωλίας, Εκδόσεις iWrite - www.iWrite.gr

  Σχίνος Αιτωλίας

  12.00  10.80 
 • Η Ελληνική Παράδοση, Ιωάννης Τσιαμήτρος, Εκδόσεις iWrite.gr (www.iWrite.gr)

  Η Eλληνική Παράδοση

  15.00 

Pin It on Pinterest

Share This
X