Στις αρχές του 19ου αιώνα καταγράφεται η κορύφωση των πνευματικών διεργασιών που θα οδηγήσουν εντέλει στο ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Είναι η περίοδος που οι Έλληνες Διαφωτιστές γνωστοποιούν στους διψασμένους για την ανεξαρτησία συμπατριώτες τους πλήθος μεταφράσεων ευρωπαϊκών συγγραφικών έργων, μοιράζονται προσωπικούς στοχασμούς τους και εκφράζουν τα οράματά τους μέσω της έκδοσης ποικίλων περιοδικών εντύπων, εφημερίδων ή χαρτών. Ανάμεσα στα προηγούμενα, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κυκλοφορία ανώνυμων κειμένων, το περιεχόμενο των οποίων είναι τις περισσότερες φορές -και για ευνόητους λόγους- ιδιαίτερα τολμηρό και ριζοσπαστικό.
Ο «Ρωσσαγγλογάλλος», μία έμμετρη σάτιρα που δημοσιεύτηκε κάπου ανάμεσα στα 1799 και 1810, αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ατμόσφαιρα των προεπαναστατικών διεργασιών. Είναι η εποχή που η πλειοψηφία των λογίων αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η πολυπόθητη λευτεριά εξαρτάται αποκλειστικά από τη δράση των ίδιων των Ελλήνων, οι οποίοι πέρα από τους Οθωμανούς και τη δυσπιστία των Ευρωπαίων, είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από «εσωτερικούς» εχθρούς όπως ο ανώτερος κλήρος, οι Φαναριώτες και οι Κοτζαμπάσηδες, καθώς επίσης και την εγωπαθή στάση αρκετών ομογενών εμπόρων και ηγεμόνων, που ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για τα συμφέροντά τους.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μία ολοκληρωμένη ανάλυση του «Ρωσσαγγλογάλλου», γραμμένη από τον κορυφαίο Κωνσταντίνο Θ. Δημαρά, τον θεμελιωτή των σπουδών για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη χώρα μας. Μία σημαντική στιγμή για τη Σειρά Lux Orbis, που εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη της με ένα ακόμα εκδοτικό διαμάντι.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.