Επιλογή Σελίδας

Reuters Institute: Έρευνα για τις ψηφιακές ειδήσεις 2016 (Ελλάδα)

0.00 

Το περιβάλλον των µέσων ενηµέρωσης αλλάζει σήµερα σε όλο τον κόσµο µε ταχείς ρυθµούς λόγω παραγόντων όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι αλλαγές στη συµπεριφορά του κοινού, καθώς και η επίδραση των ευρύτερων κοινωνικών, οικονοµικών και πολιτικών δυνάµεων που εκτείνονται πέρα από τα ίδια τα µέσα ενηµέρωσης.

Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, το Facebook παρέχει ειδήσεις σε περισσότερα άτοµα από οποιοδήποτε άλλο µιντιακό οργανισµό στην ανθρώπινη ιστορία και η πρόσβαση στις ψηφιακές ειδήσεις έχει µεταφερθεί από τους σταθερούς επιτραπέζιους υπολογιστές στα κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, η κάλυψη γεγονότων από την κρίση της Ευρωζώνης µέχρι τη ροή των µεταναστών και των  προσφύγων έχουν διαµορφώσει τον τρόπο µε τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τα ειδησεογραφικά µέσα και τη σχέση τους µε άλλους παράγοντες, όπως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις.

Οι τάσεις σε κάθε χώρα είναι µοναδικές και διαµορφώνονται από τις ιδιαίτερες δοµές τους και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή. Αντανακλούν όµως την παγκόσµια στροφή προς ένα περισσότερο ψηφιακό, κοινωνικό και ευέλικτο µιντιακό περιβάλλον.

Για να υποστηρίξουµε τους επαγγελµατίες δηµοσιογράφους, τους φορείς λήψης αποφάσεων στη βιοµηχανία των µέσων ενηµέρωσης, την ακαδηµαϊκή κοινότητα και τους πολίτες, το Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δηµοσιογραφίας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης διεξάγει κάθε χρόνο από το 2012 την Ετήσια Έρευνα για τις Ψηφιακές Ειδήσεις το 2016 καλύπτοντας 26 χώρες από όλον τον κόσµο.

Είµαστε ευτυχείς που τα δεδοµένα που έχουµε συλλέξει µε το δίκτυο των συνεργατών και χορηγών µας συγκροτούν τη βάση για την παρούσα έκθεση, η οποία εστιάζει στα δεδοµένα για την Ελλάδα. Ελπίζουµε ότι θα συµβάλει στη συζήτηση για την κατάσταση των µέσων ενηµέρωσης και της δηµοσιογραφίας, µια συζήτηση που µπορεί να γίνει αµφιλεγόµενη λόγω της σηµασίας της, αλλά την ίδια στιγµή επωφελείται από τα δεδοµένα και τους αριθµούς που µπορούν να µας βοηθήσουν να καταλάβουµε τι συµβαίνει στις ειδήσεις µας.

Rasmus Kleis Nielsen
Διευθυντής Έρευνας
Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δηµοσιογραφίας
Πανεπιστήµιο Οξφόρδης

Περιγραφή

Ο Αντώνης Καλογερόπουλος είναι µεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δηµοσιογραφίας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Το 2015 υποστήριξε την διατριβή του στο Πανεπιστήµιο της Νότιας Δανίας. Το θέµα της ήταν οι επιδράσεις των οικονοµικών ειδήσεων στην κοινή γνώµη. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η πολιτική επικοινωνία και η µελέτη της δηµοσιογραφίας.

Ο Νίκος Παναγιώτου είναι επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε υπότροφος Chevening Scholar Foreign and Commonwealth Office (UK), ενώ δίδαξε µε υποτροφία στα Πανεπιστήµια Universidade Fernando Pessoa Πορτογαλία, University of Luxembourg, APU University στην Ιαπωνία, του Hallym University στη N. Κορέα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής δηµοσιογραφία, η διαχείριση κρίσεων και επικοινωνία και ο γραµµατισµός στα ΜΜΕ.

H Δήµητρα Δηµητρακοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Είναι κύρια ερευνήτρια για την Ελλάδα σε ποικίλα ερευνητικά ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η διαδικτυακή και συµµετοχική δηµοσιογραφία, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ψηφιακός γραµµατισµός.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Συγγραφέας

Αντώνης Καλογερόπουλος, Νίκος Παναγιώτου & Δήµητρα Δηµητρακοπούλου

Σελίδες

58 (έντυπη έκδοση)

Διαστάσεις

16×23 cm

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις iWrite

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Reuters Institute: Έρευνα για τις ψηφιακές ειδήσεις 2016 (Ελλάδα)”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + seven =

Pin It on Pinterest

Share This
X