Επιλογή Σελίδας
Offer!

Η Σκηνογραφία της Υπαίθρου

18.00  16.20 

Σε κάθε αγροτικό σπίτι, το άροτρο του Ησίοδου παραµένει το ίδιο µέχρι και τον προηγούµενο αιώνα. Τα Οµηρικά Έπη, το δηµοτικό τραγούδι, ο χορός, οι αθλητικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις, η τέχνη, η λογοτεχνία και η ζωγραφική, αποτελούν τα σταθερά θεµέλια ενός αφάνταστα ιεραρχηµένου και ταυτόχρονα φιλελεύθερου βίου. Είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τον βαθύτερο λυρισµό της ιδιωτικής και δηµόσιας ζωής, τη συνέχεια ήθους, γλώσσας και ιθαγένειας, και κινούν τις µεγάλες αλλαγές. Στους νεότερους χρόνους, από τον κοινοτισµό του Κ. Καραβίδα, µέχρι το διορατικό πνεύµα του Ζ. Ντελόρ, αλλάζουν οι πατροπαράδοτες ισορροπίες. Στην επιφάνεια κυριαρχούν τα καταναλωτικά πρότυπα, οι εντάσεις, οι ανισότητες και η δηµογραφική κατάρρευση. Στη γη που τη δούλευαν σκληροτράχηλοι άνδρες και υποµονετικές γυναίκες, στήνονται οι παραγκουπόλεις της φράουλας και των πορτοκαλιών. Ο αγροτικός διανοούµενος από ελεύθερος στοχαστής µετατρέπεται σε κοµµατικό υπάλληλο.

Οι σκηνές που απεικονίζουν όλα αυτά τα γεγονότα, διηγούνται αυτό ακριβώς, µία αίσθηση ασυνέχειας, και η αγωνία βρίσκεται στο αν αυτή µπορεί να καλυφθεί… Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα αυτής της εργασίας που, για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν είκοσι πέντε χρόνια µελέτης και παρατηρήσεων πάνω στα σηµαντικά θέµατα της γεωργικής υπαίθρου.

Product Description

Ο Γιώργος Κωνσταντάκος γεννήθηκε στην Κρυοπηγή Καρδίτσας το 1950. Κατάγεται από δεκαπενταµελή αγροτική οικογένεια, αποτελούµενη από εννέα αδέρφια, δύο γονείς και τέσσερις παππούδες.

Σπούδασε πολιτικός µηχανικός στο ΕΜΠ και ασχολήθηκε µε τη µελέτη και κατασκευή ιδιωτικών και δηµοσίων έργων. Έχει στο ενεργητικό του 1300 έργα εκ των οποίων τα 150 στη συντήρηση των θρησκευτικών µνηµείων. Το έργο του, η αναστήλωση του µοναστηριού της Πελεκητής στην Καρίτσα Αγράφων, βραβεύτηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του έτους των θρησκευτικών µνηµείων το 1995. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ασχολήθηκε µε τα πολιτικά κινήµατα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχει γράψει µία σειρά από µελέτες για την Ελληνική Αυτοδιαχείριση, τον Λαϊκισµό, την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, το Δηµογραφικό ζήτηµα της χώρας, και έρευνα για την εξέλιξη των ορεινών κοινωνιών. Το 2018 εξέδωσε µε επιτυχία το πολιτικό δοκίµιο «Η ελληνική κρίση».

Έχει δύο παιδιά, τον Πέτρο και τον Παύλο, που ασχολούνται µε τις τέχνες, τη µουσική και τον αθλητισµό.

Additional Information

Συγγραφέας

Γιώργος Κωνσταντάκος

Σελίδες

508

Διαστάσεις

14 x 21 cm

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις iWrite

ISBN

978-960-627-199-1

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Η Σκηνογραφία της Υπαίθρου”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

  • Η Ελληνική Παράδοση, Ιωάννης Τσιαμήτρος, Εκδόσεις iWrite.gr (www.iWrite.gr)

    Η Eλληνική Παράδοση

    15.00 
  • Εξώφυλλο, Λαογραφία και Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων, Εκδόσεις iWrite

    Λαογραφία και Παράδοση

    20.00 

Pin It on Pinterest

Share This
X