3 μελέτες της σειράς Lux Orbis που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του 1821
Ηλιοκεντρικό Σύστημα και ζωή στο Διάστημα το 1821
Γνωρίζατε ότι κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων καταγράφεται στον ελλαδικό χώρο µία πρωτοφανής ιδεολογική σύγκρουση µεταξύ Διαφωτιστών και Χριστιανών λογίων αναφορικά µε την ορθότητα του Ηλιοκεντρικού Συστήµατος; Οι διενέξεις αυτές, µάλιστα, συµπεριλαµβάνουν και τις πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες της διαστηµικής µας γειτονιάς. Ποια είναι τα επιχειρήµατα της µιας και της άλλης πλευράς; Πώς υποδέχονται οι συντηρητικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι της εποχής την είσοδο των Φυσικών Επιστηµών στα νέα προγράµµατα διδασκαλίας των Σχολών; Για ποιους λόγους παραµονές της Επανάστασης το πατριαρχείο επιβάλλει στην Κωνσταντινούπολη µία Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση; Και πώς εξελίσσεται η σχέση Εκκλησίας της Ελλάδος και επιστήµης της Αστρονοµίας, έως και την χρονιά ορόσηµο της προσσελήνωσης;
Ο δηµοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου φέρνει στο φως µία ιστορία φαινοµενικά παράδοξη, µα συνάµα εξαιρετικά γοητευτική, από τα ταραγµένα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισµού. Μια ιστορία που καταδεικνύει πώς η προετοιµασία του µεγάλου Ξεσηκωµού απηχεί, πέραν των όσων ήδη γνωρίζουµε, και µια απεγνωσµένη κραυγή των Ελλήνων διανοητών για περισσότερη Παιδεία, απαλλαγµένη από περιορισµούς, δόγµατα και λογοκρισία. Σε αυτή την ιδεολογική αναµέτρηση ο εχθρός δεν είναι µόνο οι Οθωµανοί…
Πατρική και Aδελφική Διδασκαλία
Ο δρόµος για την Επανάσταση του 1821 δεν υπήρξε στρωµένος µε ροδοπέταλα. Πέρα από τους Οθωµανούς και τους λοιπούς εξωτερικούς κινδύνους, οι Έλληνες Διαφωτιστές και επαναστάτες κλήθηκαν να αντιµετωπίσουν την απόλυτα εχθρική προς τις αξίες της ελευθερίας και ανεξαρτησίας, ανώτατη ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αυτό το βιβλίο συµπεριλαµβάνει για πρώτη φορά δύο κείµενα που δηµοσιεύτηκαν το 1798. Την “Πατρική Διδασκαλία” του πατριάρχη Ιεροσολύµων Άνθιµου και την απάντηση του Αδαµάντιου Κοραή, µέσω του έργου του “Αδελφική Διδασκαλία”. Πρόκειται για τη σύγκρουση δύο αντιµαχόµενων κόσµων, παραµονές του µεγάλου ξεσηκωµού.
Η Μαύρη Βίβλος του 1821
Η υποτιθέμενη θετική συμβολή της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδεολογικές λαθροχειρίες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.
Διακόσια χρόνια αργότερα, η μελέτη των πρωτότυπων πηγών, των αφοριστικών εγκυκλίων και της αντεπαναστατικής δράσης του πατριαρχείου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μία χρήσιμη συλλογή τέτοιων κειμένων, που δημοσιεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1798-1828. Η ανίχνευση των εν λόγω ιστορικών τεκμηρίων αποτελεί μέχρι και σήμερα μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, απαιτώντας σε κάποιες περιπτώσεις την κοπιώδη αναζήτηση σπάνιων ή εξαντλημένων εκδόσεων.
Στη “Μαύρη Βίβλο του 1821” θα διαβάσετε:
- τα κείμενα του αφορισμού της Επανάστασης από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
- τους λόγους για τους οποίους η περιβόητη άρση του αφορισμού αποτελεί έναν εκκλησιαστικό μύθο
- το πώς ο Γρηγόριος Ε ́προσπάθησε να κατευνάσει τις επαναστατικές διαθέσεις Επτανησίων και Πελοποννησίων στα τέλη του 18ου αιώνα, διατάζοντας, παράλληλα, την καύση κειμένων του Ρήγα Φεραίου
- τους λόγους για τους οποίους ο αφορισμός των Κλεφτών από τον πατριάρχη Καλλίνικο Ε ́ επηρέασε αρνητικά την Επανάσταση του ’21.
- τις εγκυκλίους μέσω των οποίων ο Γρηγόριος Ε ́ αποπειράθηκε να ελέγξει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, εξαπολύοντας επίθεση στις Φυσικές Επιστήμες
- το αφοριστικό επιτίμιο που επιβλήθηκε στην Μπουμπουλίνα, λίγους μήνες πριν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων
- τα κείμενα του πατριάρχη Ευγένιου Β ́, που στόχο είχαν να εκφοβίσουν τους Έλληνες, αμέσως μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης
- τον τρόπο με τον οποίο ο πατριάρχης Αγαθάγγελος επιχείρησε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.