Επιλογή Σελίδας

Λεξιλόγιο Χρυσαυγής [Μιραλής] – Βοΐου – Κοζάνης

15.00 

Μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση το ανά χείρας έργο στον γλωσσικό πλούτο του ιδιώματος της Μιραλής (Χρυσαυγής αργότερα) του Βοΐου και της Ανασελίτσας ευρύτερα.

Οδηγός και ταξιδευτής μαζί μας ο αείμνηστος δάσκαλος Νικόλαος Μπαζάκας, ο οποίος πέρα απ’ αυτά που ήξερε και βίωσε ο ίδιος ζώντας και μεγαλώνοντας στην κοινωνία εκείνη, κατέγραψε παλιότερους που ηλικιακά πατούσαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αφουγκράστηκε τσελιγκάδες, θειάδες, νοικοκυρές, κυρατζήδες, αγρότες και μπαξεβάνους, λαϊκούς οργανοπαίχτες και συγχωριανούς του, μαστόρους – κουδαραίους.

Στο βιβλίο αυτό, οι εναπομείναντες ολίγοι πλέον φυσικοί ομιλητές του ιδιώματος θα θυμηθούν, θα συμπληρώσουν, και θ’ ανακαλύψουν λέξεις και λόγια των παιδικών τους χρόνων. Αυτοί που ακολουθούν θα βρουν μέσα από τις σελίδες, ένα νοσταλγικό νήμα σύνδεσης με τον λόγο των παππούδων, μ’ όλα αυτά που πέρασαν και πλέον μοιάζουν μακρινά.

Βάση τέλος, γερά θεμελιωμένης, θα αποτελέσει το Λεξιλόγιο αυτό για όσους θελήσουν να μελετήσουν γλωσσικά, λαογραφικά και κοινωνικά την περιοχή.

Product Description

Ο Νικόλαος Μπαζάκας γεννήθηκε στη Χρυσαυγή (Μιραλή) Βοΐου το 1936. Γιος του μάστορα της πέτρας Γεωργίου Μπαζάκα με καταγωγή από τον Άγιο Κοσμά (Τσιράκι) Γρεβενών και της Δέσποινας Τζάμου από το Δασύλλιο (Μαγέρη). Είχε άλλα τρία αδέρφια τον Αθανάσιο που χάθηκε στον εμφύλιο, τη Σταυρούλα και την Αρτεμισία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Χρυσαυγή και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Χωριού, έχοντας Δάσκαλο τον Ανδρέα Παπαζαχαρία. Τελείωσε την έκτη τάξη του Δημοτικού στην Κορυφή (Μπόρσια) όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών στα τελευταία χρόνια του εμφυλίου.

Οικότροφος και μαθητής, φοίτησε στο ιστορικό εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Μετά το πέρας των Γυμνασιακών σπουδών και κατόπιν εξετάσεων, ενεγράφη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Με το πτυχίο του Δασκάλου κι αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, πρωτοδιορίστηκε στο χωριό Πριόνια (Μπόζοβο) Γρεβενών. Ακολούθησαν μεταθέσεις στο Λείψι Γρεβενών, στον Μακρύγιαλο Πιερίας, στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, ως αποσπασμένος δάσκαλος για τη διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας και στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Διευθυντή. Με δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, εκτός από το ανά χείρας πόνημα, άφησε αξιόλογο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Additional Information

Συγγραφέας

Νικόλαος Μπαζάκας

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Τσώνης

Σελίδες

330

Διαστάσεις

16 x 23 cm

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις iWrite

ISBN

978-960-627-133-5

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Λεξιλόγιο Χρυσαυγής [Μιραλής] – Βοΐου – Κοζάνης”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

 • Γιαννούλα Λέρη-Αντωνίου, Σχίνος Αιτωλίας, Εκδόσεις iWrite - www.iWrite.gr

  Σχίνος Αιτωλίας

  12.00 
 • Η Ελληνική Παράδοση, Ιωάννης Τσιαμήτρος, Εκδόσεις iWrite.gr (www.iWrite.gr)

  Η Eλληνική Παράδοση

  15.00 
 • Εξώφυλλο, Λαογραφία και Παράδοση των Ημαθιώτικων Πιερίων, Εκδόσεις iWrite

  Λαογραφία και Παράδοση

  20.00 

Pin It on Pinterest

Share This
X