Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια του αγωνιστικού αθλητισμού και στη θέση της εμβιομηχανικής μέσα στην αθλητική επιστήμη. Δίνεται ο ορισμός και αναγνωρίζονται οι διάφοροι τομείς στους οποίους συνεισφέρει η αθλητική εμβιομηχανική. Τέλος, γίνεται μια εισαγωγή στους διάφορους κλάδους της εμβιομηχανικής και με βάση αυτούς, περιγράφεται ο σκοπός και η δομή του συγγράμματος.
Πίνακας Περιεχομένων:
1. Η αθλητική κίνηση
2. Εμβιομηχανική
3. Εμβιομηχανική και Κινησιολογία
4. Χρησιμότητα της αθλητικής εμβιομηχανικής
4.1. Αναζήτηση του ιδανικού θεωρητικού μοντέλου εκτέλεσης της αθλητικής κίνησης με βάση τους νόμους της φυσικής
4.2. Μελέτη της κίνησης των πρωταθλητών και στην αντιπαράθεση των στοιχείων αυτών με θεωρητικά μοντέλα
4.3. Μελέτη της επίδρασης των αθλητικών οργάνων στην αθλητική επίδοση και παροχή οδηγιών ως προς την κατασκευή τους.
4.4. Κατασκευή υποδημάτων, ενδυμάτων ή προστατευτικών μέσων για την βελτίωση της απόδοσης αλλά και τη μείωση αυτών φορτίσεων του σώματος
4.5. Αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής των αθλητών και αθλητριών και παροχή συγκεκριμένων οδηγιών σχετικά με την προπονητική διαδικασία
4.6. Διεξαγωγή βασικής έρευνας σχετικά με τις ιδιότητες των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού τα οποία επηρεάζουν την μηχανική της κίνησης (π.χ. νευρικό, μυϊκό, ερειστικό).
5. Κλάδοι της αθλητικής εμβιομηχανικής
6. Σκοπός και δομή του συγγράμματος
6.1 Δομή του συγγράμματος
7. Η εμβιομηχανική των αθλητικών κινήσεων στο διαδίκτυο
* Το ebook αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Κάλλιπος – Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα & Βοηθήματα”, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των HEALLINK (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών), grnet (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα (Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2007-2013, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο).
Η επιλογή του συντελεστή συγγραφικής προσπάθειας για τη σχεδίαση & την ανάπτυξη του εκάστοτε ebook έγινε από τον εκάστοτε συγγραφέα – ακαδημαϊκό – πανεπιστημιακό καθηγητή, ενώ στα μητρώα του προγράμματος “Κάλλιπος” συμμετείχε ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής μας, Νικόλαος Κουμαρτζής.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.