Επιλογή Σελίδας

Θ… Θράκη – Θεσσαλία – Θεσσαλονίκη

16.00 

Θράκη-Θεσσαλία. Δύο περιοχές, δύο κόσμοι, δύο οικογένειες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Η μία κάτω από το γιαταγάνι του Τούρκου και η άλλη κάτω από τη μπότα των τσιφλικάδων. Δύο πολυμελείς οικογένειες παλεύουν μέσα στη σκοτεινιά των πολέμων, του Βαλκανικού και του πρώτου παγκόσμιου, που κράτησαν 20 περίπου χρόνια.

Και ύστερα;

Ύστερα ήρθε η καταστροφή. Για μεν τους Θρακιώτες με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για δε τους Θεσσαλούς με τις εσωτερικές πολιτικές έριδες και τη φυγή σε ένα νέο κόσμο, που υπόσχονταν πολλά…

Η οικογένεια του Ηρακλή Δημητριάδη έρχεται στη Θεσσαλονίκη και σε λίγα χρόνια ο Ηρακλής φεύγει μετά από μια δεύτερη καταστροφή. Η οικογένεια Τσόγκα είδε το μεγάλο της γιό, τον Γιώργο, να φεύγει για την Αμερική και τον μικρό, τον Χρίστο, να φεύγει από λάθος ιατρική γνωμάτευση στα σαράντα του.

Η μοίρα όμως παίζει κι όμορφα παιχνίδια. Ο μικρός γιός του Χρίστου Τσόγκα, ο Ερατοσθένης, γνωρίζεται στο Πράβι της Καβάλας το 1938 με τη μικρότερη κόρη του Ηρακλή Δημητριάδη, τη Βέτα, και παντρεύονται το 1940 στη Θεσσαλονίκη.

Γερμανική κατοχή, πείνα, φτώχεια και ξανά πέτρινα χρόνια. Το 1941 γεννιέται η κόρη τους η Κωσταντία και το 1943 ο γιός τους ο Χρίστος, που μεγαλώνουν μέσα στις πιο άσχημες συνθήκες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και στη συνέχεια του εμφύλιου σπαραγμού. Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της ξύνοντάς τες, ο Χρίστος προσπαθεί να βρει το βηματισμό του μέσα στις τάξεις του σχολείου και να πετάξει με τα τσακισμένα από τους καθηγητές του φτερά.

Product Description

Ο Χρίστος Τσόγκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Το 1946 η οικογένεια μετακινείται στη Δράμα. Είναι διπλωματούχος Α.&Τ.Μηχ. από το Α.Π.Θ., πτυχιούχος Υδραυλικός Μηχανικός από το Ι.Η.Ε.Delft Ολλανδίας και κάτοχος M.Sc. από το University of Newcastle u. Tyne της Αγγλίας.

Μετά από σύντομη σταδιοδρομία στην Ειδική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων Θεσσαλίας, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής Υδραυλικών Έργων στο ΚΑΤΕ της Λάρισας και αργότερα στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, του οποίου εξελέγη Αντιπρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες το 1989 και 1992. Δίδαξε σε ξένα Πανεπιστήμια και συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Από το 1994 μέχρι το 2004 χρημάτισε Πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια του εργατικού δυναμικού, κατάφερε να καθαρίσει το Θερμαϊκό από τα λύματα, που μέχρι τότε χύνονταν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Ένωσε τους δύο οργανισμούς (Υδρευσης και Αποχέτευσης) δημιουργώντας την Ε.Υ.Α.Θ., έδωσε τέλος στη λειψυδρία που μάστιζε την πόλη, εισήγαγε την εταιρία στο Χρηματιστήριο και στην Γενική Συνέλευση των μετόχων το Μάιο του 2004 απεχώρησε.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 11 τεχνικά βιβλία, μία ποιητική συλλογή και ένα πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ποιήματος-διηγήματος. Το -Θ- είναι το πρώτο του βιβλίο με μυθιστορηματικό-βιογραφικό χαρακτήρα. Έχει 4 κόρες και το χρόνο του τον μοιράζεται ανάμεσα στην Καλαμαριά και στο Μεσόκωμο, όπου ασχολείται με αγροτικές εργασίες.

Additional Information

Συγγραφέας

Χρίστος Τσόγκας

Σελίδες

300

Διαστάσεις

14×21

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις Πηγή

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Θ… Θράκη – Θεσσαλία – Θεσσαλονίκη”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest

Share This
X