Επιλογή Σελίδας

Εισαγωγή στη Μηχανική Hamilton

25.00 

Η Θεωρητική Μηχανική αποτελεί ιστορικά τον αρχαιότερο κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής. Οι απαρχές της τοποθετούνται το 1687, χρονιά έκδοσης του έργου του Isaac Newton “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, ενώ ο κλάδος που είναι γνωστός ως Αναλυτική Μηχανική θεμελιώνεται το 1788 με το έργο του Joseph Louis Lagrange “Mecanique Analytique”. Οι βάσεις της Χαμιλτονιανής Μηχανικής, ως το γενικό πλαίσιο για την ενοποιημένη περιγραφή διαφορετικών φυσικών θεωριών, όπως η Μηχανική και η Οπτική, τίθενται το 1834 από τον William Rowan Hamilton […] Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να καλύψει την ύλη του μαθήματος “Θεωρητική Μηχανική ΙΙΙ”, όπως αυτό διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα της κατεύθυνσης Θεωρητικής Φυσικής και ως μάθημα επιλογής της κατεύθυνσης Αστρονομίας στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η αυστηρή μαθηματική θεμελίωση της Μηχανικής Hamilton θα απαιτούσε γνώσεις εννοιών από την τοπολογία, τη διαφορική γεωμετρία και τη θεωρία των ομάδων, που γενικά δεν κατέχονται από τους φοιτητές Φυσικής. Για αυτό η μαθηματική αυστηρότητα είναι αναγκαστικά περιορισμένη, ενώ για τον ίδιο λόγο παραλείφθηκαν οι αποδείξεις ορισμένων θεωρημάτων, για τις οποίες ο αναγνώστης παραπέμπεται στη σχετική βιβλιογραφία.

Product Description

Ο Σίμος Ιχτιάρογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου 1950. Επεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων το 1968 και έλαβε το πτυχίο Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. τον Οκτώβριο του 1972 με βαθμό “Άριστα” (9,00). Κατά το χρονικό διάστημα 1973-1975 υπηρέτησε 30μηνη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Τον Οκτώβριο του 1978 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολογίας με βαθμό 8.69 και τον Φεβρουάριο του 1982 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα”.Ακαδημαϊκές θέσεις
Τον Ιούνιο του 1976 διορίστηκε βοηθός στην Έδρα Θεωρητικής Μηχανικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Το Φεβρουάριο του 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας. Τον Απρίλιο 1982 μονιμοποιήθηκε σε θέση Επιμελητή και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εντάχθηκε στη βαθμίδα του λέκτορα στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής. Τον Ιούνιο του 1984 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και ανέλαβε καθήκοντα το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τον Απρίλιο του 1991 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του ίδιου έτους.Διδακτική δραστηριότητα
Δίδαξε Θεωρητικές Μηχανικές & Δυναμικά Συστήματα και Χάος σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ.
Επίβλεψε περίπου 15 προπτυχιακές, 6 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και 5 διδακτορικά. Επίσης έδωσε σειρά μεταπτυχιακών μαθημάτων στα Πανεπιστήμια Βρυξελλών (U.L.B.) και Amsterdam στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus.Συμμετείχε σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, σε διεθνή και τοπικά συνέδρια, θερινά σχολεία και έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Additional Information

Συγγραφέας

Σίμος Ιχτιάρογλου

Σελίδες

274

Διαστάσεις

21×29.7 cm

Εκδοτικός Οίκος

Εκδόσεις iWrite

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Εισαγωγή στη Μηχανική Hamilton”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest

Share This
X