Επιλογή Σελίδας

Ανδρέα ζεις, εσύ μας εμπνέεις…

Ιούλ 6, 2020iWrite-Blog, Άρθρα - Απόψεις

ΑΘΡΟΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ» – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ IWRITE ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το σήμερα, αν πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου; Πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν ο εμβληματικός ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε και σήμερα τα ηνία της χώρας στα χέρια του; Θα ζούσαμε τις παχιές αγελάδες της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο και έναν νόμο, ή θα ήταν ένας συμβιβασμένος πολιτικός; Εν τέλει πώς θα ήμασταν, αν… ο Ανδρέας ζούσε κι αυτός μας οδηγούσε;

Μια σειρά από «αν» ψάχνουν απαντήσεις με μόνη σταθερά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η διαδικτυακή σελίδα στο Facebook «Το παλιό το ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο» και οι εκδόσεις iwrite προκήρυξαν τον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ», με τίτλο «Το Παλιό ΠΑΣΟΚ σε ένα εναλλακτικό παρόν (2010-2020)», στον οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τοποθετήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στα γεγονότα της δεκαετίας 2010-2020 και να δημιουργήσουν ένα «σοσιαλιστικό εναλλακτικό παρόν». «Η νοσταλγία των δεκαετιών ’80 και ’90 -που είναι ένα φαινόμενο της εποχής του διαδικτύου- εκφράζεται στην Ελλάδα (και) με τη νοσταλγία στο ΠΑΣΟΚ που ήταν το κυβερνών κόμμα σχεδόν σε όλη τη δεκαετία του ’80» θα μας πει ο Μηνάς Παπαγεωργίου, υπεύθυνος των εκδόσεων iwrite. «Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που διεξάγουμε μαζί με τη σελίδα του Facebook ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ και ήδη η συμμετοχή από τις πρώτες μέρες που βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός είναι αρκετά μεγάλη» θα συμπληρώσει ο κ. Παπαγεωργίου, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ο πρώτος διαγωνισμός είχε ως θέμα ”Σοσιαλιστικές ιστορίες ’80s-’90s”, με το βιβλίο που ήταν το προϊόν του διαγωνισμού να βρίσκει αξιοσημείωτη απήχηση στους αναγνώστες».

«Ο κόσμος νοσταλγεί την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ γιατί την εποχή εκείνη σημειώθηκαν μια σειρά από τομές, όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τα οχτάωρα στην εργασία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολλά άλλα» θα πει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Βαγγέλης Γιαννούλας στην «Ε» ερωτηθείς για την τάση νοσταλγίας της δεκαετίας του ’80. «Αυτό που αποκομίζουμε εμείς από τη μεγάλη απήχηση της σελίδας είναι ότι δεν έχει χαθεί η σύνδεση με τη δημοκρατική παράταξη. Ακόμη και με τη μορφή της υπερβολής και του τρολ που έχει η συγκεκριμένη σελίδα, φαίνεται η δυναμική που έχει η παράταξη κι εμείς αυτή τη δυναμική θέλουμε να την κάνουμε δύναμη» θα σχολιάσει στη συνέχεια. Αν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωθυπουργός σήμερα πώς θα ήταν η χώρα θα ρωτήσουμε τον πρόεδρο της Νομαρχιακής, για να μας πει ότι «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία κι αυτό το αναγνωρίζουν μέχρι και οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Αν κυβερνούσε σήμερα, μερικά πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά: Ο Ανδρέας δεν είχε μόνο την ευφυΐα και τη μαεστρία να χειρίζεται κάποια πράγματα της καθημερινότητας, αλλά είχε και την πολιτική ικανότητα να στέκεται σε διεθνή φόρα και να δημιουργεί διπλωματικές σχέσεις πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι δημιουργούνται σήμερα. Θα δημιουργούσε άλλα ισοζύγια πολύ υπέρ της Ελλάδας» θα καταλήξει. «Τελικά, Βαγγέλη Γιαννούλα, αν κυβερνούσε ο Ανδρέας, τα μπουζούκια θα ήταν ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα» θα τον ρωτήσουμε, για να μας πει ότι «Τα μπουζούκια και όλα αυτά ήταν άλλο ένα αποτέλεσμα της ευημερίας που βίωνε ο κόσμος. Αν ήταν ο Ανδρέας, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα».

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να στείλουν το διήγημά τους στο www.iwrite.gr μέχρι 15 Ιουλίου, και φυσικά αυτό να αποπνέει μια γλυκιά νοσταλγική ΠΑΣΟΚική αύρα. Και ποια η καλύτερη συνταγή γι’ αυτό; Μα, Ρίτα Σακελλαρίου σε συνεχή επανάληψη, ένα καλό σκωτσέζικο μαλτ ουίσκι στο ποτήρι και ζιβάγκο με σακάκι σαν στολή εργασίας.

 

ΠΗΓΗ eleftheria.gr

Pin It on Pinterest

Share This
X