Άρθρα - Απόψεις, Μάρκετινγκ / Μάνατζμεντ

Επένδυσε – Για να Μην Τελειώσουν Ποτέ τα Όνειρα

Ένα πρακτικό βιβλίο για το χρηματιστήριο που ξεκλειδώνει τα μυστικά του!

Ένα πρακτικό βιβλίο για το χρηματιστήριο που ξεκλειδώνει τα μυστικά του!

Για εμάς στην Ελλάδα που θέλουμε να μάθουμε πως να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα χρήματα μας, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη βιβλίων που απευθύνονται ειδικά σε εμάς. Ακόμα και με την υπερπροσφορά πληροφοριών στο αγγλόφωνο (κυρίως Αμερικάνικο) internet, μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμόσουμε όλα όσα βλέπουμε εκεί στην δική μας πραγματικότητα.

Σε όλα τα θέματα, είναι πιο εύκολο να αφομοιώνουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, διαβάζοντας τις απόψεις κάποιου που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εμάς. Και το βιβλίο αυτό μας δίνει μία ενδιαφέρουσα άποψη μέσα από τα μάτια μίας Ελληνίδας μικροεπενδύτριας με εμπειρία 30 ετών στις αγορές.

  • Συγγραφέας: Πελαγία Δημητρακοπούλου
  • Μέγεθος: 162 σελίδες
  • Έτος κυκλοφορίας: 2024
  • Δυσκολία ανάγνωσης: Χαμηλή

Η συγγραφέας μας δίνει στο βιβλίο της την άποψη ενός συνετού ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να έχει επαγγελματική σχέση με τον κλάδο (ως μηχανολόγος – μηχανικός). Άρχισε να ασχολείται προσωπικά με το ελληνικό χρηματιστήριο από τα 22 έτη της, και μέσα από αυτό έζησε όλη την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τα “χρυσά” χρόνια των ’90s, την “φούσκα” του 1999, την δεύτερη μεγάλη άνοδο των ’00s μέχρι την αρχή της κρίσης το 2009, και την “νεκρή” περίοδο της περασμένης δεκαετίας της κρίσης και των μνημονίων.

Ένα πρακτικό βιβλίο που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου

Ένα πρακτικό βιβλίο που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου

Μέσα σε όλη αυτή την ταραχώδη πορεία, η συγγραφέας κατάφερε όχι απλά να επιβιώσει επενδυτικά, αλλά και να εξασφαλίσει την οικονομική της ασφάλεια. Και με το βιβλίο αυτό, που ξεκίνησε ως μια σειρά συμβουλών προς την κόρη της, επιδιώκει να βοηθήσει και τους αρχάριους επενδυτές στην Ελλάδα να καταφέρουν το ίδιο.

Αν και οι εμπειρίες της συγγραφέως βασίζονται αποκλειστικά στο Ελληνικό χρηματιστήριο και στην ενεργή επιλογή μετοχών, το βιβλίο περιέχει και πολλές χρήσιμες συμβουλές γενικής διαχείρισης. Ξεκαθαρίζει ότι πριν αρχίσουμε να ρισκάρουμε τα χρήματα μας στις αγορές, θα πρέπει πρώτα να έχουμε μια στέρεα οικονομική βάση μέσα από μια αποταμίευση ασφαλείας, χωρίς χρέη ή άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Υπογραμμίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος προς την επιτυχία στις αγορές, είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική, η συνεχής μελέτη, και η προσεκτική εξέταση των εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τις μετοχές. Και κατά την προσωπική της εμπειρία, οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι για γρήγορα κέρδη όπως οι καθημερινές αγοραπωλησίες ή η χρήση δανεικών (leverage), σπάνια δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα πρακτικό βιβλίο που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου

Το βιβλίο θα φανεί περισσότερο χρήσιμο σε όσους αρέσει η ενεργή ενασχόληση με το χρηματιστήριο, και θέλουν να αφιερώνουν κάποιες ώρες την ημέρα στην μελέτη των αγορών, των εταιριών και της οικονομίας γενικότερα. Έτσι η συγγραφέας περιγράφει τους βασικούς όρους των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τις πιο σημαντικές τεχνικές που ακολουθούν οι ενεργοί επενδυτές, και το πως πρέπει να εξετάζουν τις ειδήσεις και τους οικονομικούς δείκτες, με στόχο να πετύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση για τα χρήματα τους.

Αν και κάνει αναφορές σε σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF και τα κρυπτονομίσματα, οι εμπειρίες και οι συμβουλές της συγγραφέως αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την ενασχόληση της με το ελληνικό χρηματιστήριο. Για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα εκεί, το βιβλίο αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό με πολλές πληροφορίες και πηγές ενημέρωσης, που θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν τα πιο συνηθισμένα λάθη των αρχάριων.

Ακόμα όμως και όσοι προτιμούν μια πιο παθητική φιλοσοφία στις επενδύσεις τους, θα βρουν ενδιαφέρον ένα βιβλίο όπου μία Ελληνίδα επενδύτρια περιγράφει τις εμπειρίες της μέσα από 30 χρόνια ενασχόλησης με τις αγορές. Και ίσως αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σε μία κοινωνία που μόλις ξεπέρασε μία δεκαετία οικονομικής ανέχειας, είναι να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας, να βοηθάμε τους νεότερους να αποφύγουν τα λάθη που κάναμε οι παλιότεροι, και να μην ντρεπόμαστε να μιλάμε ανοιχτά για το πορτοφόλι μας!

Δείτε το άρθρο στο https://ourwallet.gr/

Βιβλία: Επένδυσε – Για να Μην Τελειώσουν Ποτέ τα Όνειρα

Επένδυσε για να μην τελειώσουν ποτέ τα όνειρα

Ένας πρακτικός οδηγός που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου

book
14.30  12.87 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *