Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ως παχυσαρκία συνήθως ορίζεται η κατάσταση στην οποία υφίσταται υπερβολική συσσώρευση λίπους σε κάποιο/κάποια σημεία του σώματος, ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του ατόμου. Η παχυσαρκία οφείλεται στη χρόνια ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ της προσλαμβάνουσας τροφής και της ενέργειας που δαπανάται.
Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο σοβαρές μάστιγες του 21ου αιώνα και προφανώς οι λόγοι είναι πολλοί, με τη διατροφή των παιδιών να είναι ένας μόνο από αυτούς:
Γρήγοροι ρυθμοί στις οικογένειες και αυξημένες υποχρεώσεις που δυσκολεύουν την προετοιμασία του φαγητού και της ρουτίνας αυτού.
Σύγχρονος τρόπος ζωής που επιβάλλουν οι εκάστοτε φορείς (σχολεία, φροντιστήρια, κράτος) και τα παιδιά γίνονται αγχώδη και ανταγωνιστικά.
Γενετικοί ή κληρονομικοί παράγοντες, που προδιαθέτουν την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Μειωμένος ελεύθερος χρόνος των γονέων, αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ή βιντεοπαιχνιδιών και η κατά κύριο λόγο μετακίνηση των οικογενειών με το αυτοκίνητο.
Περιβαλλοντικές αιτίες που ενισχύουν την εμφάνιση της νόσου, δεδομένου ότι απουσιάζουν οι αλάνες και οι χώροι άθλησης των παιδιών.
Συμπεριφορικές διαταραχές, διαταραχές εσωτερίκευσης συναισθημάτων, που οδηγούν τα παιδιά στην υπερφαγία και στην υπερβολική κατανάλωση τροφών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την έλλειψη αποδοχής από τους φίλους.
Ουσιαστικά τα παιδιά ωθούνται σε έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο ζωής συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια. Ο αθλητισμός και η σωστή διατροφή σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση αυτή, προάγοντας την υγεία και την ευημερία των παιδιών.
“Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο σοβαρές μάστιγες του 21ου αιώνα και προφανώς οι λόγοι είναι πολλοί, με τη διατροφή των παιδιών να είναι ένας μόνο από αυτούς.”
Οι γονείς αποτελούν τον πρωταρχικό παράγοντα ευθύνης για τη διατροφή των παιδιών τους και με απλά πράγματα μπορούν να τα ωθήσουν σε υγιεινό τρόπο ζωής και υιοθέτηση ορθών πρακτικών στην καθημερινότητά τους:
Να υπάρχουν σε εμφανές σημείο τρόφιμα υγιεινά, όπως φρούτα και λαχανικά, που τα παιδιά να φτάνουν για να μπορούν να καταναλώσουν όταν πεινάσουν.
Να υπάρχει ποικιλία υγιεινών τροφών στο σπίτι, π.χ. μπάρες δημητριακών (πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί έκαστος να φτιάξει μπάρες με θρεπτικά συστατικά και χωρίς ζάχαρη ή βούτυρο, αλλά με μέλι και ταχίνι), ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης, ξηροί καρποί ανάλατοι για γρήγορα σνακ κ.λπ., ώστε να ικανοποιήσουν τα παιδιά την ανάγκη για λιχουδιές.
Οι γονείς αποτελούμε τους βασικούς μιμητές, τους καθρέφτες των παιδιών μας, οπότε η κατανάλωση υγιεινών τροφών από τους ίδιους τους γονείς σίγουρα θα αποτελέσει παράδειγμα μίμησης για τα παιδιά. Επίσης, σημαντική βέβαια είναι και η ψυχολογική στήριξη του παιδιού, που μπορείτε να επιτύχετε με συζητήσεις και ειλικρίνεια.
Το εκπαιδευτικό παραμύθι «Η Κιου και ο Ζινκ στην αγορά τροφίμων» της Έλενας Κουβαρά από τις εκδόσεις iWrite δίνει λεπτομέρειες στα παιδιά για τη διατροφή που πρέπει να έχουν προκειμένου να αποφύγουν την παιδική παχυσαρκία, υποδεικνύοντας τα ωφέλιμα συστατικά και στοιχεία ανά κατηγορία τροφίμων. Με τα παιχνίδια ωστόσο στο τέλος του παραμυθιού, τα παιδιά αποκτούν κριτική ικανότητα για τα τρόφιμα που καταναλώνουν και αποκτούν ορθές συνήθειες διατροφής!