Η αγοραφοβία είναι μία μόνο από τις αγχώδεις διαταραχές που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο νέο βιβλίο του Δρ. Ψυχολογίας Γεώργιου Λυράκου ”Μήπως Έχω Άγχος;” η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite! Βρείτε, στη συγκεκριμένη μελέτη, πέραν της καταγραφής και περιγραφής των αγχωδών διαταραχών, το ψυχοµετρικό εργαλείο µέτρησης για την Κατάθλιψη, το άγχος και το στρες DASS!
Η διαταραχή της αγοραφοβίας χαρακτηρίζεται από έκδηλο φόβο για δύο ή και περισσότερες από τις ακόλουθες πέντε καταστάσεις:
- Να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Να βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους (χώροι στάθμευσης, αγορές, γέφυρες).
- Να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους (μαγαζιά, θέατρα, κινηματογράφοι).
- Να στέκεται στην ουρά μέσα στο πλήθος.
- Να είναι μόνος έξω από το σπίτι.
Το άτομο φοβάται ή αποφεύγει τα παραπάνω γιατί εκτιμά ότι η διαφυγή είναι δύσκολη ή ότι δεν θα μπορεί να δεχθεί βοήθεια εάν εμφανίσει συμπτώματα πανικού ή γενικά συμπτώματα που μπορεί να τον ντροπιάσουν. Οι ως άνω περιγραφόμενες καταστάσεις προκαλούν φόβο ή άγχος στο άτομο που τις εκδηλώνει και αποφεύγονται ενεργά. Επίσης, τα άτομα απαιτούν τη συνοδεία συντρόφου κατά τη διάρκειά τους ή/και τις υπομένουν με έντονο φόβο ή άγχος.
Η αγοραφοβία είναι μία μόνο από τις αγχώδεις διαταραχές που εξετάζονται στο βιβλίο “Μήπως έχω Άγχος;”!
Η διάγνωση προϋποθέτει ότι ο φόβος, το άγχος ή η αποφυγή είναι επίμονη και διαρκεί τυπικά για 6 μήνες ή και περισσότερο. Επιπρόσθετα, ότι τα συμπτώματα προκαλούν ουσιαστική έκπτωση στη γενική λειτουργικότητα του ατόμου.
Σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα ταξινόμησης DSM-IV-TR στο οποίο υπήρχαν 3 μορφών διαγνώσεις, η Διαταραχή Πανικού Χωρίς Αγοραφοβία, η Διαταραχή Πανικού Με Αγοραφοβία και η Αγοραφοβία χωρίς ιστορικό Πανικού, στο DSM-5 έχουμε πια δύο μορφών διαγνώσεις, τη διαταραχή πανικού και την Αγοραφοβία. Ο λόγος για αυτό το ότι εκτιμάται ότι σημαντικός αριθμός ατόμων με Αγοραφοβία δεν εμφανίζει συμπτώματα Πανικού. Επίσης, για ορισμένες καταστάσεις «Αγοραφοβίας» απαιτείται η αξιολόγηση των φόβων, γιατί αποτελούν βασικό στοιχείο διαφοροδιάγνωσης με την «Κοινωνική Φοβία», καθώς στην αγοραφοβία εμφανίζεται φόβος ότι δεν θα υπάρξει εύκολος τρόπος διαφυγής και αποφυγής του αγχογόνου ερεθίσματος, ενώ στην κοινωνική φοβία έχουμε φόβο επαφής με άλλους με αποτέλεσμα την τάση αποφυγής των κοινωνικών επαφών.