Το βιβλίο «Μορφές Βίας στις Συντροφικές Σχέσεις των Εφήβων» αποτελεί µια µελέτη του φαινοµένου µε σαφές διεπιστηµονικό ενδιαφέρον. Η βία διεισδύει στη ζωή των εφήβων και των νέων ατόµων σε µια διαρκώς µεταβαλλόµενη κοινωνία και µε σαφώς αυξανόµενη ένταση. Η βία στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων ορίζεται ως σωµατική, σεξουαλική, ψυχολογική και απειλητική ή εκφοβιστική συµπεριφορά στον κυβερνοχώρο που προορίζεται να προκαλέσει συναισθηµατική, σωµατική ή κοινωνική βλάβη σε έναν τωρινό ή πρώην σύντροφο. Η βία στις συντροφικές σχέσεις στους εφήβους είναι ένας σηµαντικός τοµέας µελέτης, καθώς, εκτός από τις συνήθεις αρνητικές επιπτώσεις της κακοποίησης, η βία αυτή εµφανίζεται σε µια κρίσιµη περίοδο για την κοινωνική αλλά και διανοητική ανάπτυξη ενός ατόµου.
Στο βιβλίο εξετάζονται οι µορφές συντροφικής βίας στην εφηβεία, οι αιτιολογικοί παράγοντες του φαινοµένου και το νοµικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων, ενώ η διερεύνηση της βίας στις συντροφικές σχέσεις µέσω των αφηγήσεων αναδεικνύει το βίωµα και την έκφραση του συναισθήµατος των εφήβων.
Το βιβλίο της κ. Βάνας Παπακίτσου είναι μία πρωτότυπη μελέτη για τις μορφές βίας στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων που συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση αυτού του φαινομένου, ενώ παρατίθενται από τη συγγραφέα σημαντικές προτάσεις στο πεδίο της αποτελεσματικής πρόληψης και της αντιμετώπισής του. Η επιλογή της ερευνητικής μεθόδου, εκτός από την επιστημονική της εγκυρότητα, περνά άμεσα μηνύματα και γεννά συναισθήματα και προβληματισμούς στον αναγνώστη, καθώς οι πτυχές της συντροφικής βίας αναδεικνύονται αφιλτράριστες μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των εφήβων. Αυτό το βιβλίο είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή για όσους μελετούν ενδελεχώς τη βία στην εφηβική ηλικία, ωστόσο τόσο το θέμα που πραγματεύεται, όσο και ο τρόπος γραφής του μπορούν να προσελκύσουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.
Γεωργία Καλαπόδη
Εκπαιδευτικός, Διδάκτορας Εγκληματολογίας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και πρωτότυπη διεπιστημονική μελέτη. Η μεθοδολογική επιλογή δε της συγγραφέως, να προσεγγίσει εμπειρικά το φαινόμενο της συντροφικής βίας παρουσιάζοντας τον λόγο των ίδιων των εφήβων, αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου με τρόπο ενδιαφέροντα και ρεαλιστικό. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για επαγγελματίες, ερευνητές και φοιτητές κοινωνικών επιστημών, καθώς ο αναγνώστης θα μπορέσει να εμβαθύνει στη μελέτη των επιμέρους όψεων των συντροφικών εφηβικών σχέσεων και της βίας.
Λένα Τσιούνη
Κοινωνιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.