Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

“Η μητέρα μέγαιρα και ο άγιος πατέρας”

Στο δεύτερο αυτό μοντέλο εξάρτησης, εμφανίζεται και πάλι το σκηνικό ενός οικογενειακού πλέγματος σχέσεων, μόνο που η διανομή των ρόλων είναι διαφορετική – πάντα όμως με πρωταγωνιστή την εξαρτητική σχέση, τις Σκιές των γονιών και την ανθρωποθυσία των τέκνων.

Στο προσκήνιο έρχεται η μάνα, η οποία για πάρα πολλούς πιθανούς λόγους, τα βάζει αγρίως με την κόρη. Εννοείται πως η ίδια η κόρη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά απλά δέχεται την αντανάκλαση της Σκιάς της εξαρτητικής σχέσης των γονιών και των προσωπικών αδιεξόδων της μάνας. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με διαφορετικά κεντρικά θύματα. 

Το κορίτσι

Η μάνα χτυπά την κόρη ή την μειώνει διαρκώς ή την προσβάλλει ή την ταπεινώνει ή την ανταγωνίζεται – ή όλα μαζί και άλλα τόσα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η φυσική βία, όταν υπάρχει, είναι συνήθως πολύ έντονη. Όμως συχνά, η μάνα ακολουθεί και την αντίθετη μέθοδο για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί ως πρόφαση την προστασία και το ενδιαφέρον και ουσιαστικά φυλακίζει την κόρη. Ελέγχει ασφυκτικά την κάθε στιγμή της ζωής της, την εξετάζει στα μαθήματα, κοκ.

Ο πατέρας; Συνήθως δουλεύει πολύ, πάρα πολύ, και λείπει διαρκώς από το σπίτι. Όλα δε συμβαίνουν κατά την απουσία του. Αντιλαμβάνεται πως κάτι τρέχει, αλλά δεν λέει και δεν κάνει τίποτα. Θυσιάζει την κόρη ως σφάγιο, προκειμένου να εξευμενίζει τη σύζυγο και να διατηρεί τις ιδιωτικές τους ανομολόγητες ισορροπίες. Ποιος να ξέρει τι πληρώνει η κόρη σε κάθε περίπτωση τέτοιας τοξικότητας….

Η κόρη, για να επιβεβαιώσει (για να σφραγίσει τη δική της πλέον Σκιά), συνήθως εξιδανικεύει τον απόντα πατέρα. Τον φτιάχνει στα μάτια της έναν καλό, γλυκό και ήρεμο άνθρωπο (“είναι τελείως διαφορετικός από τη μάνα του, το άλλο άκρο”) – ο οποίος όμως, δυστυχώς λόγω δουλειάς, λείπει διαρκώς…

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου ψυχολογίας και αυτο-βελτίωσης “Η Σκιά”  που το υπογράφει ο Πέτρος Θεοδώρου, ο οποίος είναι ψυχοθεραπευτής που δουλεύει µε την προσέγγιση Gestalt στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι µέλος της E.A.G.T. – του Ευρωπαϊκού Θεσµικού Οργάνου για την Ψυχοθεραπεία Gestalt και πιστοποιηµένος επόπτης. Συµπράττει, ως εξωτερικός συνεργάτης, σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράµµατα µε διάφορα Κέντρα και Ινστιτούτα Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας (Integrative Gestalt Training Institute, Sinergia, Istok, Gestalt Foundation κ.ά.).

Μπορείτε να δείτε το βιβλίο του εδώ