Ας μιλήσουμε για
πραγματικές ψηφιακές εκδόσεις…

“Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν pdf αρχεία ως ebooks, κάτι που αδιαμφισβήτητα είναι λάθος. Ο λόγος που το κάνουν; Ένα βιβλίο σε μορφή pdf (format ιδανικό για έντυπες εκδόσεις) είναι πολύ πιο εύκολο να στηθεί, ενώ η εύρεση ενός γραφίστα να το αναλάβει είναι πολύ πιο “φθηνή”. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ερασιτεχνικές εκδόσεις που δεν εκμεταλλεύονται καθόλου τις δυνατότητες των ψηφιακών βιβλίων, “καταδικάζοντας” έτσι σε εμπορική αποτυχία…

Το ebook είναι σοβαρή υπόθεση για τη δημιουργική ομάδα του iWrite, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θέλει εμπειρία και εις βάθος γνώση του κόσμου της ψηφιακής ανάγνωσης και των ψηφιακών εκδόσεων ανά τον κόσμο. Δεν αρκεί ένας γραφίστας για την προετοιμασία ενός σωστού eBook, μιας και αποτελεί κατά βάση τεχνική εργασία…”

Βαλάντης Ναγκολούδης
Co-Founder & General ManagerΕκδόσεις iWrite

Πολλά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξει μία δημιουργική ομάδα όταν εργάζεται για την έκδοση ενός ebook. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε απλώς για… λεπτομέρειες. Κατ’ αρχάς, ένας book designer με εμπειρία σε ebooks γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ένα έντυπο βιβλίο είναι κατά 90% γραφιστική εργασία, ένα ebook είναι κατά 90% σωστός προγραμματισμός!

Με λίγα λόγια, ένας σωστός ebook designer πρέπει να είναι ταυτόχρονα γραφίστας και προγραμματιστής, ένας συνδυασμός αρκετά σπάνιος στην Ελλάδα του σήμερα. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Διότι η φιλοσοφία σχεδίσης ενός έντυπου βιβλίου και ενός ebook είναι εντελώς διαφορετική! Εκεί δηλαδή που σε ένα print book σχεδιάζεις αυτό που θα βλέπει και θα διαβάζει ο αναγνώστης (αποστάσεις, διάσταση σελίδας, είδος και μέγεθος γραμμάτων κ.λπ.), σε μία ψηφιακή έκδοση πρέπει να προετοιμάσεις το βιβλίο ώστε να δώσεις 100% ελευθερίες στον αναγνώστη σου να το διαμορφώσει όπως αυτός επιθυμεί… από το είδος της γραμματοσειράς, το μέγεθος των γραμμάτων, το αν θα διαβάζει με μαύρα γράμματα σε λευκό ή σαμουά φόντο ή αν θα διαβάζει λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο και άλλα πολλά…

Παρακάτω σας αναφέρουμε ένα μικρό μέρος μόνο των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει μία επαγγελματική ψηφιακή έκδοση (eBook), όμως είναι αρκετό ώστε να πάρετε μία αρκετά σημαντική γεύση για το τι συμβαίνει στα ενδότερα επιτυχημένων ebook design ateliers παγκοσμίως…

Επομένως,
ποιοτική ψηφιακή έκδοση σημαίνει…

… απόλυτη ελευθερία στον αναγνώστη!

“Σε μία ψηφιακή έκδοση ebook, πολλά από τα αισθητικά και πρακτικά σημεία που σε ένα έντυπο βιβλίο καλείται να επιλέξει ο designer (και κατ’ επέκταση ο συγγραφέας), πρέπει να βρίσκονται στην ελεύθερη επιλογή του αναγνώστη. Και όταν λέμε “πολλά”, εννοούμε πραγματικά πολλά.

Από το ποια γραμματοσειρά τον διευκολύνει στην ανάγνωση, τι μέγεθος γραμμάτων θέλει να έχει (εδώ παίζει ρόλο η ηλικία του αναγνώστη, η όρασή του κ.ά.), έως σε τι διαστάσεις οθόνη θα διαβάσει το βιβλίο (σε ένα eReader ή tablet των 6, 7 ή 8 ιντσών, σε ένα smartphone των 3, 4 ή 5 ιντσών, σε μία οθόνη υπολογιστή των 17, 19 ή 21 ιντσών).

Εκτός αυτού όμως, ακόμα και τον χρωματισμό του background και των γραμμάτων μπορούν να επιλέξουν: για παράδειγμα, μαύρα γράμματα σε λευκό ή σαμουά (κιτρινισμένο) φόντο, λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο κ.λπ.

Και δεν είναι μόνο αυτά… οπότε καταλαβαίνετε την εντελώς διαφορετική εμπειρία και γνώση που πρέπει να έχει ο eBook designer από τον παραδοσιακό γραφίστα. Η εμπειρία στα έντυπα βιβλία εδώ δεν βοηθάει παρά σε ελάχιστο σημείο…”

Αντώνης Καραναύτης
Chief DesignerΑτελιέ Εκδόσεων iWrite

δυνατότητα χρήσης
bookmarks και αναζήτησης!

“Πέρα από την πλήρη μορφοποίηση όμως του βιβλίου από τον ίδιο τον αναγνώστη, η τεχνολογία των ebooks (σε συνδυασμό πάντα με τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο καθένας μας) δίνει μία σειρά από επιπλέον “επαναστατικές” (για την παραδοσιακή έκδοση τουλάχιστον) δυνατότητες.

Τι εννοούμε; Για παράδειγμα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να “μαρκάρει” συγκεκριμένα κομμάτια κειμένου, να τα χρωματίσει και να προσθέσει σχόλια σε αυτά. Επίσης, μπορεί να βλέπει σημεία που έχουν σχολιαστεί από πολλούς αναγνώστες παγκοσμίως, ενώ ανά πάσα στιγμή πρέπει να μπορεί να ανατρέχει στα σημεία αυτά από οποιαδήποτε σελίδα και αν βρίσκεται!

Επιπλέον, πρέπει να έχει τη δυνατότητα με μία απλή αναζήτηση να βρει σε ποια σημεία αναφέρονται συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις, ενώ special features “τρίτων” πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αναγνώστες των ebooks όπως για παράδειγμα χρήση λεξικού για την επεξήγηση συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων!

Μάλιστα, ένα σωστό eBook πρέπει να στηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε στο μέλλον να μπορεί να κάνει πλήρη χρήση όλων των δυνατοτήτων που πρόκειται να εμφανιστούν στο μέλλον. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάθε προσεγμένο ebook οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένα specifications που έχουν οριστεί με διεθνείς συμβάσεις στον εκδοτικό κλάδο παγκοσμίως. Πόσοι αλήθεια σήμερα γνωρίζουν τις μικρές αυτές, αλλά τόσο σημαντικές λεπτομέρειες;”

Λυδία Χατζημάρκου
Senior Designer, Ατελιέ Εκδόσεων iWrite

“Ανάμεσα στα εντυπωσιακά “συν” μίας ψηφιακής έκδοσης ebook είναι και η δυνητική προσφορά του, άμεσα, σε εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως (στην περίπτωση ξενόγλωσσων βιβλίων, ο αριθμός αγγίζει ιλιγγιώδη επίπεδα)! Από την άλλη, η υπερέκθεση ενός ψηφιακού βιβλίου εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους, μιας και κανένας συγγραφέας δεν επιθυμεί να δει μέσα σε 2-3 μέρες από την κυκλοφορία του έργου του να διανέμεται δωρεάν στο διαδίκτυο…

Όπως πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η διανομή ενός ebook πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο καταστάσεις. Από τη μία, να είναι διαθέσιμο άμεσα (με 1-2 click, μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα) σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Από την άλλη, να προστατεύεται επαρκώς ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος δωρεάν παράνομης διάθεσής του.

Για τον λόγο αυτό, η δημιουργική ομάδα του iWrite επέλεξε να συνεργαστεί με τους κολοσσούς – πρωτοπόρους της διανομής ebooks εντός και εκτός Ελλάδας, όπως π.χ. την Amazon Inc. (με 10 online stores σε 10 γλώσσες), την Apple Inc. (με το δημοφιλέστατο iBooks store), κ.λπ. Χάρη σε τέτοιου υψηλού επιπέδου συνεργασίες, εξασφαλίζεται δυνητικά αναγνωστικό κοινό δεκάδων εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλες τις πιθανές συσκευές ανάγνωσης (smartphones, eReaders, tablets, PCs, Mac κ.λπ.), ενώ παράλληλα ο συγγραφέας επωφελείται από τον ισχυρότερο μηχανισμό προστασίας της πνευματικής του ιδιοκτησίας (Adobe DRM Protection ). Μάλιστα τον ίδιο μηχανισμό χρησιμοποιούμε και εμείς για τα ebook που διαθέτουμε στα site μας, έναν μηχανισμό που τον έφτιαξε η ίδια εταιρεία που έφτιαξε και το photoshop ανάμεσα στα άλλα.

Μιλάμε επομένως για παγκοσμίου επιπέδου υπηρεσίες διανομής, από μία καθαρά ελληνική δημιουργική ομάδα!”

Γιάννης Ερμείδης
Senior DesignerΑτελιέ Εκδόσεων iWrite

…διάθεση του eBook παγκοσμίως,
αλλά με ασφάλεια!

Μελέτη Έκδοσης για eBook, Δίχως Κόστος!

Μην περιμένεις άλλο! Ζήτα τη δική σου μελέτη έκδοσης σήμερα…