Ψυχολογία / Προσωπική ανάπτυξη

Η δύναμη της συγχώρεσης

Γιάννης Γαρδέλης, Η Δύναμη της Συγχώρεσης, Εκδόσεις iWrite - www.iWrite.gr

Του Γιάννη Γαρδέλη

Ο Θεός έχει δώσει στην ανθρωπότητα νόμους που διέπονται απόλυτα από την ηθική. Η υπέρτατη έκφρασή της είναι η αγάπη.

Αλλά ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με την ελευθερία να επιλέγει τις αποφάσεις του.

Άρα το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο είναι η ελευθερία της θέλησής του. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με το μεγαλύτερο  δώρο μπορεί να έρθει και η μεγαλύτερη συμφορά. Ο άνθρωπος επιλέγει τι θα πράξει. Κανείς όμως δεν θα πίστευε ότι το κακό είναι κακό, αν δεν υπήρχαν οι συνέπειες.

Όμως, αν ο Θεός επιτρέπει το κακό, έχει την δυνατότητα να το αποκαταστήσει στην αιωνιότητα. Να γιατί χωρίς την αιωνιότητα το πρόβλημα του κακού θα παρέμενε χωρίς λύση. Η αιωνιότητα θα φέρει την απόλυτη δικαιοσύνη.

Όμως για κάποιους σίγουρα τίθεται το ερώτημα. Υπάρχει αιωνιότητα; Μήπως είναι μια ουτοπία, μια ανάγκη ώστε ο άνθρωπος να πιαστεί για να ζήσει καλύτερα εδώ έστω και αν δεν υπάρχει στ΄αλήθεια ;

Είναι ο θάνατος το τέλος, ή μια νέα αρχή; Χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα που απασχολεί την ανθρώπινη ύπαρξη, πάνω από κάθε τι άλλο, από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα, είναι ο θάνατος. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια στιγμή ραντεβού μ΄αυτόν. Ωστόσο, για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο να μιλάνε για τον θάνατο. Ίσως γιατί υποσυνείδητα ο καθένας από μας, έστω και έμμεσα, έρχεται πιο κοντά στην ώρα του δικού του θανάτου. Το ένστικτο της επιβίωσης. Άλλωστε, δεν το «επιτρέπει».

Όμως τελικά αναπόφευκτα, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, προκύπτει ένα ερώτημα:

Που πάνε οι νεκροί που φεύγουν από αυτή τη ζωή; Ο άνθρωπος τελειώνει σε έναν λάκκο στο έδαφος, ή υπάρχει κάτι άλλο μετά τον φυσικό θάνατο; Το ερώτημα αυτό με έκανε και μένα πριν πολλά χρόνια να αναζητήσω την απάντησή του.

Ομολογώ πως η έρευνά μου κράτησε τριάντα χρόνια. Έπρεπε να βρω πληροφορίες που να βασίζονται σε αποδείξεις και όχι σε στοιχεία που θα ήταν θεωρίες. Σε αδιάσειστα στοιχεία που δεν θα μπορούσε κανείς να τα απορρίψει. Σε καμία θρησκεία, σε καμία ιδεολογία, σε κανένα πολιτικό σύστημα δεν θα βρεις την παραμικρή απόδειξη για την αιωνιότητα. Η μόνη αλήθεια που μπορεί να σταθεί στο θέμα αυτό βρίσκεται στις σελίδες της Αγίας Γραφής.

Η Αγία Γραφή δεν συστήνει μια ακόμα θρησκεία. Αλλά την αδιάψευστη εικόνα ενός προσώπου. Του προσώπου Του Θεού Ιησού Χριστού, που δεν είναι θρησκεία, αλλά προσωπική σχέση με τον ίδιο τον θεό. Για το πρόσωπο αυτό και την εμφάνισή του στον ιστορικό χωροχρόνο, οι αποδείξεις είναι μοναδικές.

Ποτέ μα ποτέ, για κανένα άλλο πρόσωπο που υπήρξε ποτέ σ΄αυτόν τον πλανήτη δεν δόθηκαν πληροφορίες γι΄αυτόν πριν καν γεννηθεί. Ένα μοναδικό γεγονός που Τον ξεχωρίζει τελείως από κάθε άλλο πρόσωπο. Μόνο για έναν άνθρωπο στην ιστορία του κόσμου έχουν δοθεί από πριν ολοφάνερες λεπτομέρειες για την γέννησή Του, τη ζωή Του, το θάνατό Του, και την ανάστασή Του. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι σε γραφές που δόθηκαν στον κόσμο αιώνες πριν Εκείνος παρουσιαστεί, και τα ντοκουμέντα αυτά κυκλοφορούσαν ευρέως πριν την γέννησή Του.

Η πρόκληση σε αυτό το αναμφισβήτητο θαύμα είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε έναν άνθρωπο και μόνο, από όλη την ιστορία του κόσμου. Αυτός και μόνον αυτός, ενσαρκώθηκε για την Σωτηρία της ανθρωπότητας. Κανείς άλλος ποτέ δεν τόλμησε να υποστηρίξει ότι είναι ο Σωτήρας του κόσμου, παρά μόνο ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς είναι ο Ένας και μοναδικός Θεός που σώζει όλους όσους έρχονται στο δικό Του Όνομα και ζητούν λύτρωση. Ο Ιησούς σώζει γιατί γνωρίζει καρδιές και όχι θεωρίες ανθρώπων.

Η μητέρα που συγχώρεσε το δολοφόνο του παιδιού της, παρόλο που η θρησκευτική της κουλτούρα ήταν μίσος και εκδίκηση, ( όχι απαραίτητα το πιστεύω της) μπόρεσε να «δει» (μέσω του ονείρου όπου είδε τον γιό της να είναι σε καλά χέρια και να της ζητάει να συγχωρήσει) ένα παράθυρο στην αιωνιότητα, σαν τον τρόπο αποκατάστασης της ζωής του παιδιού της.

Ο Ιησούς Χριστός τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται σε εκατομμύρια Μουσουλμάνων που έχουν παρασυρθεί, γνωρίζοντας τις καρδιές τους, και την αναζήτησή τους για τον αληθινό Θεό. Η συγχώρεση που απλόχερα δίνει στους ανθρώπους που μετανοούν, είναι η θύρα για την αιωνιότητα μαζί Του.