Επιλογή Σελίδας

Διαγωνισμοί - Ανοικτό Κάλεσμα!

έμπρακτη στήριξη του iWrite στην κοινότητα των συγγραφέων!

 

“Διαγωνισμός Διηγήματος – Μάγισσες της Θεσσαλίας”

(ανακοίνωση αποτελεσμάτων)

Θεσσαλία 2015 – Ιστορίες του Τόπου μας

Μια αρχαία παράδοση θέλει οι γυναίκες του Θεσσαλικού κάμπου να είναι περίφημες μάγισσες που με τις γητείες τους κυριαρχούσαν στον έρωτα, κατέβαζαν το Φεγγάρι και σήκωναν τους νεκρούς. Η παράδοση αυτή φτάνει μέχρι τις μέρες μας, γι’ αυτό και οι Εκδόσεις iWrite, θέλοντας να αναδείξουν αυτό το ιδιαίτερο πολιτισμικό στοιχείο της Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν ένα ανοιχτό Διαγωνισμό διηγήματος με θέμα τις μάγισσες της Θεσσαλίας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και από τους συμμετέχοντες επιλέχθηκαν εκείνοι που με τον πλέον λογοτεχνικό τρόπο μπόρεσαν να αποδώσουν τη φήμη και το μυστήριο των μαγισσών.

Στο συλλογικό αυτό έργο συμμετέχουν με πρωτότυπα κείμενά τους οι:
Ευστάθιος Γαϊτανίδης, Δέσποινα Γκουτζολίκα, Ηλίας Διαμαντής, Σωτηρία Ιωαννίδου, Χρυσαυγή, Καπέλλα Παπαδημητρίου, Κατσουλάρη Παναγιώτα, Σωτήρης Λύτρας, Ευτυχία Μακρή, Στέργιος Μαρούλης, Μαρία Μητσιούλη, Γιώργος Μουτσινάς, Μαρία Μποτέα, Οδυσσέας Νασιόπουλος, Μαριάννα Παπαδημητρούλα-Σβερώνη, Έλενα Παπαρίζου, Αρεστή Ρεσπάκη, Έλενα Σπίγγου, Απόστολος Στάικος, Νίκος Τακόλας, Αχιλλέας Τζορμακλιώτης, Μαριά Τσιτσιβά-Θεοδωροπούλου, Ηλίας Φουντούλης. Την εισαγωγή υπογράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου. Σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερα για την ημερομηνία και την τοποθεσία της πρώτης παρουσίασης.

 

Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό!

Διάρκεια
Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η 15η Μαΐου 2015.
Νέα ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού: 15 Ιουνίου 2015, στις 23:30!

Αποστολή διηγημάτων
Οι συγγραφείς μπορούν να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@iwrite.gr ή σε ψηφιακό αρχείο (σε cd κ.λπ.) στη διεύθυνση Μπαλταδώρου 11, Τ.Κ. 54 634, Θεσσαλονίκη.
Οι αποστολές των διηγημάτων πρέπει πάντα να γίνονται με την ένδειξη “Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος Μάγισσες της Θεσσαλίας”. Επίσης, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ως συνοδευτικό υλικό ένα βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα (έως 150 λέξεις), καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, email κ.λπ.).

Προκήρυξη διαγωνισμού!

[Παράταση στην ημερομηνία υποβολής των διηγημάτων. Πλέον η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Ιουνίου 2015, στις 23:30 το βράδυ!]

Μετά την πετυχημένη έκδοση ενός σημαντικού αριθμού συλλογικών βιβλίων με διηγήματα για πολλές από τις μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Τρίκαλα και Ιωάννινα), η δράση των εκδόσεων iWrite με την επωνυμία «Ιστορίες του Τόπου μας» υπεισέρχεται αυτή τη φορά σε περισσότερο… μυστηριακές διαδρομές.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με τους αναγνώστες και τους συγγραφείς της Θεσσαλίας, αλλά και της διάθεσής μας για ανάδειξη των θρύλων, των εθίμων και της ιστορίας του ιδιαίτερου αυτού τόπου, αποφασίσαμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο “Μάγισσες της Θεσσαλίας”.
Ως γνωστόν, οι γυναίκες που ασκούσαν μαγικοθρησκευτικές πρακτικές στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν από την αρχαιότητα, κιόλας, ξακουστές στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Φημολογούνταν ότι είχαν τη δυνατότητα να κατεβάζουν τη σελήνη από τον ουρανό και να τη φυλακίζουν, να επηρεάζουν φυσικά φαινόμενα (όπως τις εκλείψεις του ηλίου), να λύνουν και να δένουν τους έρωτες, να σηκώνουν τους νεκρούς, ενώ γνώριζαν τις ιδιότητες όλων των μαγικών βοτάνων. Οι ιστορίες αυτές επέζησαν μέσα στους αιώνες δημιουργώντας αναρίθμητους μύθους που έχουν καταφέρει να επιζήσουν με τη βοήθεια της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς του νομού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.500 με 3.000 λέξεις) με φόντο τη δράση των μαγισσών στον τόπο τους, γεγονός που αποτελεί τον μοναδικό θεματικό περιορισμό για το έργο τους, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου στο οποίο αυτό θα εκτυλίσσεται. Τέλος, το διήγημα μπορεί να αποτελεί φανταστική ή πραγματική ιστορία και δύναται να ανήκει σε όλα τα λογοτεχνικά είδη (τρόμου, μυστηρίου, φαντασίας, ερωτικό κ.λπ.).
Για τις Εκδόσεις iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πολιτισμού της ελληνικής υπαίθρου, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος είναι να γνωρίσουμε όλοι τον εκάστοτε τόπο μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων που να ζωντανεύουν την παράδοση του. Να δημιουργήσουμε έτσι μία νέα σειρά βιβλίων διαφορετικών από τα άλλα.
Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2015 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του καλύτερου συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

 

Βραβεία Διαγωνισμού

Πρώτο βραβείο: Τιμητικός Έπαινος και έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις iWrite.

Όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης, θα λάβουν ειδική υποτροφία από τις Eκδόσεις iWrite αξίας 200 ευρώ για την έκδοση του βιβλίου τους από τις Εκδόσεις iWrite.

Όροι συμμετοχής

Τα διηγήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

• Τα διηγήματα θα πρέπει να έχουν τίτλο, να έχουν έκταση μεταξύ 1.500 και 3.000 λέξεων και να συνοδεύονται από βιογραφικό του διαγωνιζομένου. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η αποστολή στοιχείων επικοινωνίας από τον συγγραφέα (τηλέφωνο, διεύθυνση email κ.λπ.).

• Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με περισσότερα από ένα διηγήματα.

• Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα του διηγήματος τους.

• Οι διαγωνιζόμενοι με την αποστολή του έργου τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εκδοτικού οίκου να ορίσει την κριτική επιτροπή που θεωρεί κατάλληλη και σέβονται τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι οριστικές και αμετάκλητες και θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite μετά το πέρας του διαγωνισμού.

• Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν στους διοργανωτές, στην περίπτωση που επιλεγούν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στη συλλογική έκδοση, το δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος τους σε βιβλίο που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις iWrite και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ειδικό χώρο στη Θεσσαλία. Ο ακριβής τόπος και χρόνος όπου θα πραγματοποιηθεί η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η απονομή των βραβείων, θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων iWrite μετά το πέρας του διαγωνισμού.

• Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

• Οι νικητές του διαγωνισμού αποδέχονται πως δεν θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση της συλλογικής έκδοσης του έργου που θα συμμετάσχουν, ούτε δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου. Όσοι από τους νικητές προχωρήσουν σε έκδοση ενός ολοκληρωμένου έργου τους με τις Εκδόσεις iWrite (μετά το πέρας του διαγωνισμού και της κυκλοφορίας της συλλογικής έκδοσης των διηγημάτων) θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνητικό έκδοσης κάποιου ολοκληρωμένου έργου τους με όλες τις νόμιμες συγγραφικές απολαβές που δικαιούνται.

• Το 10% των κερδών από τις πωλήσεις της συλλογικής έκδοσης θα σταλεί ως βιβλία σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα/συλλόγους της Β. Ελλάδος.

• Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα κριτική επιτροπή.

Με εκτίμηση στη συγγραφική σας προσπάθεια,
Μηνάς Παπαγεωργίου, Γιώργος Ιωαννίδης
Όμιλος Δραστηριοτήτων “Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή”

Εκδόσεις iWrite | Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή | Εκδόσεις Δαιδάλεος
Website: www.iWrite.gr
Θεσσαλονίκη – Βενιζέλου 63 | 2311 27 28 03

Αθήνα – Κωλέττη 15 & Εμ. Μπενάκη | 2110 12 69 00

 

 

«Προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς ανεξαρτήτως ηλικίας, ερασιτέχνες και μη, να στείλουν ένα δικό τους διήγημα με φόντο τις Μάγισσες της Θεσσαλίας, το οποίο να αποτελεί φανταστική ή πραγματική ιστορία και δύναται να ανήκει σε όλα τα λογοτεχνικά είδη!»

 

Pin It on Pinterest

Share This