Επιλογή Σελίδας

σειρά Lux Orbis

μία νέα σειρά βιβλίων από το iWrite.gr!

Lux Orbis

Φωτίζοντας τα σκοτάδια της ανθρωπότητας…

Πορευόμαστε σε εποχές όπου τα σκοτάδια απλώνουν και πάλι απειλητικά τη σκιά τους πάνω από την ανθρωπότητα, σε κάθε πτυχή του βίου μας: πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική… Στη χώρα μας τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται μεγεθυμένα, γεγονός που έχει καταφανέστατα επηρεάσει μία σειρά από παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα μας.

Η νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων iWrite, με την επωνυμία Lux Orbis (Το φως του κόσμου), αποπειράται να αναδείξει προοδευτικές ιδέες σύγχρονων στοχαστών, μα και λαμπρά, λησμονημένα έργα από την εποχή της νεωτερικότητας (17ος-20ος αιώνας). Απώτερος στόχος των εμπνευστών της φρέσκιας αυτής εκδοτικής προσπάθειας είναι να θέσει στο προσκήνιο της Δημόσιας Σφαίρας την ανάγκη για τον ερχομό ενός Νέου Διαφωτισμού, ο οποίος με τη σειρά του θα μπολιάσει την κοινωνία με πληροφορίες και ριζοσπαστικές θέσεις που θα βοηθήσουν να σηκωθεί και πάλι ο Ήλιος πάνω απ’ την Ελλάδα.

 

το 1ο βιβλίο της σειράς

Φυσιοκράτης ή δεισιδαίμων; | Πέτρος Παπαγεωργίου

Για να βρεις ποιος σε εξουσιάζει, απλώς σκέψου
ποιος είναι αυτός που δεν επιτρέπεται να κριτικάρεις.
– Βολταίρος –

Η μελέτη του Πέτρου Παπαγεωργίου, «Φυσιοκράτης ή δεισιδαίμων;», αποτελεί το πρώτο συγγραφικό έργο που κυκλοφορεί από τη σειρά «Lux Orbis» των εκδόσεων iWrite. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό ένα άρτια δομημένο εγχειρίδιο, που εν πολλοίς καταπιάνεται με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η ανθρωπότητα: τη δεισιδαιμονία ως μέσο επιβολής εξουσίας από κάθε λογής ιερατείο.

Ξεκινώντας από τις πρωτόγονες κοινότητες και φτάνοντας έως τις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες, αναλύεται βήμα βήμα ο τρόπος με τον οποίο ποικίλοι εξωπραγματικοί μύθοι οδήγησαν στη δημιουργία οργανωμένων συστημάτων πίστης, που με τη σειρά τους εγκλώβισαν και συνεχίζουν να εγκλωβίζουν τους λαούς σε επιζήμιες για την πορεία του είδους μας πνευματικές φυλακές.

«Περισσότερο από αυτό που βολεύει, αξίζει αυτό που αληθεύει», σημειώνει χαρακτηριστικά -και ανάμεσα στα άλλα- ο συγγραφέας στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Φρονώ πώς πρόκειται για μία από τις χρησιμότερες νουθεσίες που μπορούμε να λάβουμε ως κοινωνικό σύνολο, σε μία περίοδο που μας βρίσκει στο κέντρο της δίνης μιας χρόνιας πολιτισμικής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζουν κάθε λογής επιβλαβή μυθεύματα, αλλόκοτα ιδεολογήματα, επίπλαστες «παραδόσεις» και δεισιδαιμονικές αντιλήψεις. Χαμένοι και μπερδεμένοι μέσα στον παραλογισμό των αντικρουόμενων πολλές φορές στοιχείων που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία μας, επιλέγουμε να βλέπουμε τον εαυτό και το παρελθόν μας μέσα από συνεχώς μεταβαλλόμενους παραμορφωτικούς καθρέφτες, αδυνατώντας να αντιληφθούμε πώς οι ηθικές αξίες του ανθρώπου γεννιούνται και πορεύονται μέσα από τους ίδιους τους Φυσικούς Νόμους.

Η Στωική αυτή αντίληψη αποτελεί το σημαντικότερο, ίσως, μήνυμα που περνά ο Πέτρος Παπαγεωργίου μέσα από το έργο του, το οποίο και παραδίδουμε με υπερηφάνεια στο αναγνωστικό κοινό.

Μηνάς Παπαγεωργίου,
διευθυντής σειράς Lux Orbis

αποκτήστε το βιβλίο…

Pin It on Pinterest

Share This